Αγρια μέτρα και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά απαιτούν πάλι οι δανειστές
Πρόσθετα μετρά (σε σχέση με όσα συμπεριλήφθηκαν στην «εμπλουτισμένη λίστα» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη), όπως η κατάργηση των εκπτώσεων του ΦΠΑ στα νησιά, η ενεργοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν παγώσει και η ενοποίηση των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων, ζητούν από την κυβέρνηση οι δανειστές.
Διαμηνύουν ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν επαρκούν και θα πρέπει να περάσουν από την τεχνική επεξεργασία του Euro Working group. Ως εκ τούτου δεν επαρκεί ο χρόνος για να εγκριθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Πηγές προσκείμενες στους δανειστές θεωρούν ότι τις δύο πλευρές χωρίζει άβυσσος, ακόμη και για τον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση, αφού οι εταίροι επιμένουν στον έλεγχο από τα τεχνικά κλιμάκια. Επιμένουν στη γραμμή των «σκληρών» μέτρων, ενώ εγείρουν θέμα κάλυψης δημοσιονομικού κενού 2 με 2,2 δισ. ευρώ για το 2015, μετά την αστοχία του Προϋπολογισμού στα φορολογικά έσοδα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και με τη χώρα να απειλείται από ένα οξύ χρηματοδοτικό έμφραγμα, το σημερινό Eurogroup θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Γιάννη Βαρουφάκη. Στριμωγμένος στη γωνία, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το ολίσθημα του Προϋπολογισμού και να περιγράψει τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η τρύπα στα κρατικά ταμεία το επόμενο διάστημα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί το πακέτο προτάσεων Βαρουφάκη με άμεσες παρεμβάσεις σε πεδία της οικονομικής πολιτικής που εξακολουθούν να συναντούν τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών.
Τα πεδία αυτά είναι:
- Αλλαγές στον ΦΠΑ με κατάργηση εξαιρέσεων (ειδικά στα νησιά) και δημιουργία μηχανισμού online παρακολούθησης της είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
- Η ολοκλήρωση μίας ή δύο ιδιωτικοποιήσεων σε διαγωνισμούς που έχουν κλείσει, όπως το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια.
- Η άμεση συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων των επαγγελματιών.
Οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να «νοικοκυρέψει» κι άλλο τις δαπάνες του Προϋπολογισμού κόβοντας κι άλλες από τη λίστα με τις φοροαπαλλαγές που εξακολουθούν να ισχύουν.
Σχολιάζοντας την εμπλουτισμένη λίστα των μέτρων (που απέστειλε στους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης την περασμένη Παρασκευή), ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει και τις θέλει περισσότερο. Το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup». Ουσιαστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την τύχη αυτών των προτάσεων.
Στέλιος Κράλογλου