Το χρυσό deal του Ελληνα προπονητή, που αναμένεται να του αποφέρει περίπου 3.000.000 € για τους επόμενους 15 μήνες
Οταν χαμογελά, σε κερδίζει! Ο αφοπλιστικός για την ειλικρίνειά του, εκρηκτικός και ακραία παθιασμένος -ως ποδοσφαιρικός χαρακτήρας- Γιώργος Δώνης μονίμως προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους ανθρώπους που τον συναναστρέφονται εκτός γηπέδων. Διότι, ως ήρεμος και ευγενικός στην κανονική ζωή του ποδοσφαιράνθρωπος, δεν μπορεί να εξηγήσει με ευκολία στους δικούς του πώς αλλάζει πρόσωπο με τόση ευκολία όταν δουλεύει.
Με το περίφημο χαμόγελο να συνοδεύει το βιογραφικό του, κατάφερε να υπογράψει ηγεμονικό συμβόλαιο για 3+12 μήνες με την Αλ Χιλάλ στη Σαουδική Αραβία, στην οποία αγωνίζεται και ο Γιώργος Σαμαράς. Εφόσον ισχύσει η συμφωνία στο σύνολό της, ο Δώνης (που είναι ο πρώτος Ελληνας τεχνικός στο ποδόσφαιρο αυτής της χώρας) θα γίνει πλουσιότερος κατά 3.000.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα λάβει 1.500.000 ευρώ για τους πρώτους μήνες. Δεν αρνείται ότι τα χρήματα έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του, όμως τις αρχές του στη δουλειά δεν τις παραβιάζει.
Ατεγκτος, απαιτητικός και αδιαπραγμάτευτος από την εποχή όπου έπαιζε ποδόσφαιρο, καλείται εδώ και χρόνια να συμβιβαστεί με την ελληνική πραγματικότητα και την περίεργη κουλτούρα των γηπέδων μας. Εκείνοι που τον συναναστρέφονται διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές του έχουν πέσει στο κενό. Κανένας συμβιβασμός, παρ’ όλα αυτά! Λέει πάντοτε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, ενώ συνοδεύεται από τεράστια αυτοπεποίθηση, την ώρα που και η εργατικότητά του αποδεικνύεται παροιμιώδης.
Ο Γιώργος Δώνης, σε κάθε περίπτωση, είναι ανήσυχο μυαλό, μονίμως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και όταν δεν βρίσκεται σε πάγκο ομάδας. Λατρεύει το διεθνές ποδόσφαιρο και ακολουθεί τη φιλοσοφία τού «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς», χωρίς να νιώθει δέος κόντρα σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Οπαδός της τακτικής, αρέσκεται στο να αναδεικνύει σε κάθε παίκτη τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του.
Γεννημένος στη Φρανκφούρτη στις 29 Οκτωβρίου 1969, έκανε σπουδαία καριέρα ως παίκτης, όμως οι περισσότεροι τον θυμούνται με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, και βέβαια για την κούρσα που έγραψε ιστορία στο Αμστερνταμ. Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «τρένο» στα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο, λόγω της ταχύτητάς του. Οι εμφανίσεις του στον Παναθηναϊκό τον έστειλαν στην αγγλική Μπλάκμπερν, η οποία ξόδεψε 1,1 δισ. δραχμές για να τον αποκτήσει, ποσό-ρεκόρ για την εποχή. Ετσι, έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που άνοιξε τα αγγλικά σύνορα.
Στον ημιτελικό του Παναθηναϊκού στο Champions League κόντρα στον Αγιαξ το 1996, από δική του εκπληκτική ατομική προσπάθεια από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη πήρε την πάσα ο Βαζέχα και πέτυχε το ιστορικό γκολ, στο 0-1. Η πιο διάσημη κούρσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο άνοιξε τα σύνορα για τον Ελληνα μεσοεπιθετικό, ο οποίος έπαιξε συνολικά σε έξι ομάδες: από τον ΠΑΣ Γιάννινα στον Παναθηναϊκό, από εκεί το τεράστιο άλμα στην Αγγλία και την Μπλάκμπερν, στην ΑΕΚ, στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και τη Χάντερσφιλντ Τάουν, και ξανά στην ΑΕΚ. Στο αγγλικό πρωτάθλημα έμεινε έναν χρόνο και πραγματοποίησε 22 συμμετοχές. Επέστρεψε το 1999, όταν αγωνίστηκε στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (8 ματς) και τη Χάντερσφιλντ Τάουν (20 ματς). Στο διάστημα 1991-1996 έπαιξε σε 137 ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 35 γκολ. Συνολικά, στην Α’ Εθνική έπαιξε σε 189 αγώνες, σημειώνοντας 40 γκολ. Με το εθνόσημο στο στήθος έπαιξε σε 24 αγώνες, σημειώνοντας 5 γκολ.
Το πέρασμά του από τα αγγλικά γήπεδα (ποτέ δεν το κρύβει από τους συνομιλητές του) ήταν εκείνο που τον έκανε να διαμορφώσει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Καλό από τη μία και κακό για την καριέρα του στην Ελλάδα από την άλλη.
Η πιο αξιοσημείωτη επιτυχία στο προπονητικό βιογραφικό σημείωμά του ήταν όταν το 2007 η Λάρισα πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου και κληρώθηκε με την Μπλάκμπερν. Η αουτσάιντερ «βυσσινί θύελλα» έθεσε εκτός συνέχειας την πρώην ομάδα του, κερδίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή της στους ομίλους του τότε Κυπέλλου UEFA.
Στην ΑΕΚ
Εμεινε στα «άλογα» του κάμπου για τέσσερα χρόνια (2004-2008) και ανέβασε την ομάδα στη Super League. Εκανε το μεγάλο βήμα μετακομίζοντας στην ΑΕΚ, αλλά μόλις για οκτώ μήνες κράτησε η συνεργασία του με τον «δικέφαλο».
Ο αποκλεισμός στην Ευρώπη από την Ομόνοια, η εμμονή του στον σχηματισμό 4-4-2 και πολλά άλλα θέματα τον έφεραν προσωρινά στην ανεργία. Τον Απρίλιο του 2009 ανέλαβε τον Ατρόμητο, τον οποίο οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου το 2011, βγαίνοντας εκ νέου δυναμικά στον… αφρό.
Επόμενος σταθμός του, ο ΠΑΟΚ. Ο αποκλεισμός στην Ευρώπη από τη Ραπίντ Βιένης, κυρίως όμως ο Πάμπλο Γκαρσία, τον οδήγησαν στην εξώπορτα της Τούμπας.
Ως παλιός επιθετικός, συνηθίζει να εμπνέει με επιθετική νοοτροπία τις ομάδες που προπονεί, κάτι που έπραξε σε Λάρισα και Ατρόμητο. «Κλεφτοπόλεμο» σπάνια επιχείρησε να παίξει. Είναι άνθρωπος που πιστεύει στις ικανότητες και στον εαυτό του, φιλόδοξος, κάτι που φροντίζει να μεταδίδει σε όσους συνεργάζεται.
Πήρε το βάπτισμα στην προπονητική το 2002 στον Ηλυσιακό, τον οποίο ανέβασε από τη Δ’ στη Β’ Εθνική σε δύο χρόνια. Οι τρεις από τους τέσσερις συνεργάτες του, μάλιστα, έχουν σχέση με τον Ηλυσιακό: τον Μίοντραγκ Μένταν (β’ βοηθός) τον είχε παίκτη, ο Μάκης Αγγελίνας (α’ βοηθός) έπαιξε ποδόσφαιρο στον «Ηλυ» και ο Γρηγόρης Γεωργίτσας (γυμναστής) εργάστηκε στον σύλλογο των Ηλυσίων. Αυτοί μαζί με τον Μαλλιαρίτση τον συνοδεύουν σε όλους τους «σταθμούς» του, ακόμη και στη Σαουδική Αραβία. Η έλευσή τους ήταν όρος απαράβατος από τον Δώνη.
Ηρεμο άνθρωπο δεν τον χαρακτηρίζεις. Τα ξεσπάσματά του και οι κατά καιρούς δηλώσεις του έγιναν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Μεταξύ των τοποθετήσεών του που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον για αρκετές ημέρες ήταν αυτές, ως προπονητής του Ατρομήτου, μετά τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ.
«Ζούμε μια αθλιότητα. Ο τελικός ήταν παρωδία και ένα στημένο, σκηνοθετημένο έργο. Είναι αθλιότητα να τρώνε ξύλο οι ποδοσφαιριστές. Το ελληνικό κράτος είναι μπ…..ο! Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπ……ο! Ηταν σκηνοθετημένο, γιατί δεν είναι δυνατόν το αουτσάιντερ να μένει πίσω στο σκορ με γκολ οφσάιντ. Η ΑΕΚ κέρδισε ένα κάλπικο Κύπελλο!»
Ο Γκαρσία
Λίγο ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Αστέρα Τρίπολης και λίγο όσα εκτυλίχθηκαν με τον αγαπημένο παίκτη της εξέδρας, τον Πάμπλο Γκαρσία, οδήγησαν τον Δώνη εκτός ΠΑΟΚ, παρόλο που η ομάδα της Θεσσαλονίκης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου. Οταν ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Ουρουγουανό, παρουσιάστηκαν εκατοντάδες οργισμένα μηνύματα εναντίον της ΠΑΕ και του Δώνη, τον οποίο μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ θεωρούσε ως βασικό υπεύθυνο για τη φυγή του Γκαρσία από την Τούμπα. Ο προπονητής του «δικεφάλου» αναγκάστηκε να φυγαδευτεί από τα βοηθητικά γήπεδα της Νέας Μεσημβρίας, αφού περίπου 60 οπαδοί της ομάδας έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης και τον αποδοκίμαζαν. «Αντε παραιτήσου… Δεν είναι παιδάκι ο Γκαρσία για να του φέρεστε έτσι» ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν. Η κατάσταση αυτή τον οδήγησε όσο πιο μακριά γινόταν, για να αναλάβει τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο, στον οποίο έμεινε από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015. Κατέκτησε πέρυσι το πρωτάθλημα και εξασφάλισε την είσοδο στους ομίλους του Champions League (2014-2015).
Αντώνης Κατσαρός