Οι κίνδυνοι για την υγεία που κρύβει η μεγάλη κατανάλωση αλατιού είναι γνωστοί, φαίνεται όμως ότι ακόμα μεγαλύτεροι είναι εκείνοι που κρύβει η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης.
Οπως εξηγούν ειδικοί από τις ΗΠΑ, οι περισσότεροι δεν μπορούν να ελέγξουν την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν κάθε μέρα, επειδή η ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στα γλυκά αλλά στα περισσότερα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, από σάλτσες και αναψυκτικά έως παξιμάδια και γιαούρτια.
Αυτό ισχύει και για το αλάτι, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, η ζάχαρη αποδεικνύεται μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία (και κυρίως για την καρδιά), καθώς εξαιτίας της υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να υπάρξουν αύξηση της πίεσης, εγκεφαλικό και καρδιολογικά νοσήματα. Τα τελευταία μάλιστα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκαλούνται και από τη συχνή κατανάλωση φρουκτόζης.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα παραπάνω δεν καθιστούν το αλάτι αθώο, επισημαίνουν όμως ότι η καταπολέμηση της πίεσης και των υπόλοιπων προβλημάτων συνήθως επικεντρώνεται μόνο στον περιορισμό του αλατιού και ότι αυτό δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι, αν μειωθούν αρκετά οι ποσότητες της ζάχαρης και του αλατιού που καταναλώνει κανείς, έως το 2025 οι πρόωροι θάνατοι θα έχουν μειωθεί κατά 25%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξίσου ένοχα είναι και κάποια σιρόπια από καλαμπόκι που περιέχουν φρουκτόζη, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά σε γλυκά και αναψυκτικά (κυρίως σε εκείνα με γεύση φρούτου) για να αποφευχθεί η χρήση της ζάχαρης. Μάλιστα, η μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν τέτοιου είδους γλυκαντικά εμπλέκεται σε 180.000 θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο», γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο πριν από τρεις αιώνες οι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα ήταν λιγότεροι, καθώς η κατανάλωση ζάχαρης ήταν λιγότερη τουλάχιστον κατά 50%.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη