Στον «Καιάδα» των αλλαγών στο Ασφαλιστικό ρίχνει η κυβέρνηση τους εργαζομένους στον επισιτισμό, λόγω της αλλαγής που κυοφορείται και αφορά την αύξηση των ενσήμων (στα 6.000 – από 4.500 που είναι σήμερα) και αντίστοιχα την αύξηση του χρόνου εργασίας στα 20 έτη από 15 έτη που είναι σήμερα, για την απονομή της κατώτατης σύνταξης. Αυτή η αλλαγή αφαιρεί στην πράξη το δικαίωμα αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης από τη συντριπτική πλειονότητα όσων εργάζονται στα τουριστικά επαγγέλματα, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 550.000 άτομα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι εργάζονται σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και επηρεάζονται άμεσα και οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και γενικότερα σε καφετέριες και μπαρ. Αιτία είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, που έχουν έμμεση ή άμεση συσχέτιση με το προϊόν του τουρισμού, υπόκεινται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στον θεσμό της εποχικής απασχόλησης. Ετσι, με δυσκολία καταφέρνουν να έχουν πάνω από 100 ένσημα τον χρόνο.
Το νέο όριο
Με αυτό το δεδομένο, ήταν δύσκολη έτσι κι αλλιώς η συμπλήρωση των 4.500 ενσήμων στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Τώρα που το νέο όριο μετατίθεται στα 6.000 ένσημα, ο αγώνας να λάβουν έστω και την κατώτατη σύνταξη μπορεί να αποβεί μάταιος.
Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα χρειάζονται περισσότερα από 40 χρόνια εργασίας για να καλυφθεί η συγκεκριμένη προϋπόθεση και να λάβουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας την κατώτατη σύνταξη που προβλέπεται. Σε σημερινές αποδοχές η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 486 ευρώ και υπάρχουν ήδη εργαζόμενοι στον επισιτισμό που λαμβάνουν σύνταξη κοντά στα 300 ευρώ τον μήνα.
Μαύρη εργασία
Το πρόβλημα που υπάρχει στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ότι, εκτός από το γεγονός ότι τα ένσημα μπαίνουν με το… σταγονόμετρο, η ανασφάλιστη εργασία την ίδια στιγμή κάνει θραύση. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων στον κλάδο δουλεύει ανασφάλιστο, γεγονός που επίσης του στερεί από πολύτιμα ένσημα, που θα τα αναζητά στο τέλος του εργασιακού βίου του. Αλλωστε, κάτι τέτοιο προκύπτει και από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που αναφέρουν στην πρώτη γραμμή της «μαύρης» εργασίας τα επισιτιστικά επαγγέλματα, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι δειγματοληπτικοί, άρα και περιορισμένης έκτασης.
Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκονται όσοι έχουν γεννηθεί από την 1/1/1975 και μετά, δηλαδή σήμερα δεν είναι πάνω από 40 ετών. Ο λόγος είναι ότι, παράλληλα με την αύξηση των ημερών ασφάλισης, προβλέπεται ταυτόχρονα η σταδιακή προσαρμογή των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1975, ενώ σε βάθος χρόνου οι αλλαγές οδηγούν στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές παροχές (συντάξεις).