«Φρένο» στις επιθυμίες του ΙΚΑ για αύξηση των δόσεων σε όσους οφειλέτες υπαχθούν είτε στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» είτε στην «Πάγια» επιχειρεί να βάλει το ΔΝΤ. Με αυτό τον τρόπο κόβει και τα φτερά της κυβέρνησης αφού δείχνει τη διάθεσή του να μπλοκάρει κάθε ευνοϊκή ρύθμιση. Ετσι μπαίνει θηλιά και για τις οφειλές προς το Δημόσιο την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται καθημερινά!
Οσο αφορά το ΙΚΑ, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζητούν από τη διοίκηση του Ταμείου να ακυρώσει την εφαρμογή δύο πρόσφατων εγκυκλίων, από τις οποίες προκύπτει ότι υπό προϋποθέσεις βελτιώνεται ο αριθμός των δόσεων, φτάνοντας έως και τις 150 σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πρόκειται για αποφάσεις (26/5/2014 – εγκύκλιος αριθμός 41 και 28/5/2014 – εγκύκλιος αριθμός 43) της διοίκησης του Ιδρύματος, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες είχαν υπαχθεί σε παλαιότερους, προσωρινούς διακανονισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών και ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων, αλλά τώρα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» ως τη μόνη που βρίσκεται σε ισχύ, να επιστρέψουν στο προϊσχύον καθεστώς.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, δίνεται «από το παράθυρο» το δικαίωμα σε εργοδότες – οφειλέτες να αυξήσουν τις δόσεις αποπληρωμής, από 35 που είναι σήμερα σε 80, όπως ίσχυε με τον προσωρινό διακανονισμό, οι οποίες μπορούσαν να φτάσουν και τις 150 για ορισμένο ποσό οφειλής και άνω. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως και την 30ή Ιουνίου 2017.
Το ΔΝΤ εκφράζει την άποψη ότι είναι λάθος να υπάρχει παράλληλη αξιοποίηση πολλών ρυθμίσεων και ζητά να ακυρωθεί η λειτουργία της συγκεκριμένης εγκυκλίου.
Με την πάγια
Την ίδια ώρα, με άλλη εγκύκλιό του, το ΙΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε όσους δημιούργησαν οφειλές εντός του 2013 -και το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2014- να τις ρυθμίσουν κάνοντας χρήση της πάγιας ρύθμιση των 12 δόσεων. Στη συνέχεια, για τυχόν παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» με τις πολλές δόσεις (35 για τον Αύγουστο). Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος αυτή είναι εκτός νόμου.
Θετική, όμως, είναι η αντίδραση των τεχνοκρατών του Ταμείου αναφορικά με μια άλλη εγκύκλιο, που αναφέρεται στον Πτωχευτικό Κώδικα. Σύμφωνα με αυτήν, το ΙΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αλλά και για περιπτώσεις άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106), να ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και σε 180 δόσεις δίχως εκπτώσεις, ενώ για εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη.