Το υψηλό κόστος για σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και η ισότιμη αναγνώριση των πτυχίων οδηγούν όλο και περισσότερους αποφοίτους Λυκείου στα αμφιθέατρά τους

Στροφή στα κολέγια κάνουν πολλοί απόφοιτοι Λυκείου είτε επειδή δεν κατάφεραν να εισαχθούν στο πανεπιστημιακό ή το τεχνολογικό τμήμα της επιλογής τους ή γιατί εισήχθησαν σε ίδρυμα εκτός του τόπου κατοικίας τους και το κόστος για τις σπουδές είναι αβάσταχτο. Τα κολέγια, με 20.000 σπουδαστές στις τάξεις τους, αναδεικνύονται σε ισότιμη λύση για τους ενδιαφερομένους από πλευράς επαγγελματικού αποτελέσματος μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 τα πτυχία των κολεγίων αναγνωρίζονται ως ισότιμα με αυτά που απονείμουν τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το κόστος για τη φοίτηση σε ένα κολέγιο κυμαίνεται μεταξύ 5.500 και 8.500 ευρώ ανά έτος για τα προπτυχιακά προγράμματα διάρκειας τριών ή τεσσάρων ετών. Μάλιστα, τα περισσότερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όχι μόνο δεν έχουν αυξήσει τα δίδακτρα, έχοντας συναίσθηση της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι οικογένειες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προβεί και σε μειώσεις. Οσον αφορά τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτές είναι οι εξής: Διοίκηση και Οικονομία (ιδιαίτερα οι κατευθύνσεις μάρκετινγκ και ναυτιλιακά), Πληροφορική και Τεχνολογία (κατευθύνσεις μηχανικών, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων και αρχιτεκτόνων).

Σταθερά πρώτη στις επιλογές των ενδιαφερομένων έρχεται η Νομική, ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, άνθηση γνωρίζουν οι νέες ειδικότητες που έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών τους τα κολέγια, όπως η ψυχολογία και οι παραϊατρικές σπουδές (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, νοσηλευτική κ.λπ). Πιο συγκεκριμένα, υποψήφιοι σπουδαστές που επιθυμούν να ακολουθήσουν νομικές σπουδές μπορούν να απευθύνονται στο IdEF (Αθήνα), στο Κολέγιο Κρήτης και το DEI College (Θεσσαλονίκη). Παραϊατρικές ειδικότητες προσφέρουν το New York College και το κολέγιο ΑΚΜΗ (βιοϊατρική), το ΑΤΤΙΚΟ Κολέγιο (νοσηλευτική και μαιευτική) και το Aegean College (μαιευτική, λογοθεραπεία, διαιτητική και φυσικοθεραπεία), το IST College (διαιτητική, φυσιοθεραπεία), το Metropolitan (λογοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, βιοϊατρική, διαιτητική).

Σπουδές στον περιζήτητο κλάδο της ψυχολογίας είναι διαθέσιμες στο Ελληνοβρετανικό, στο Aegean College, στο CITY College, στο IST College, στο Mediterranean College, στο Metropolitan, στο New York College και το Κολέγιο Κρήτης. Ειδικότητες όπως αυτές των πολιτικών μηχανικών, των ηλεκτρολόγων-μηχανικών και των μηχανολόγων-μηχανικών μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο, στο Metropolitan και το Mediterranean. Στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο και το Metropolitan μπορεί κανείς να ακολουθήσει και σπουδές στην Τεχνολογία Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Για τους πιο «επιλεκτικούς» σπουδαστές, το Aegean College προσφέρει σπουδές στη μουσική παραγωγή και το Metropolitan College στη μουσική τεχνολογία, ενώ το ΑΚΤΟ και το ΒΑΚΑΛΟ φημίζονται για τα προγράμματά τους στις γραφιστικές τέχνες. Στο Metropolitan College θα βρει κανείς και τμήματα δημοσιογραφίας και σκηνοθεσίας. Τέλος, το City College έχει εντάξει τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι καταλήξουν στη λύση του κολεγίου και κατά την αναζήτησή τους για το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο οποίο θα φοιτήσουν -βάσει του κόστους των διδάκτρων, της τοποθεσίας και των ειδικοτήτων που προσφέρει-, θα πρέπει να ελέγξουν τα εξής: Αν το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο συνεργάζεται με ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, αν η εγγραφή τους πραγματοποιείται στο μητρικό πανεπιστήμιο, αν το πτυχίο που θα αποκτήσουν προέρχεται από το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο και αν το πτυχίο αναγνωρίζεται στη χώρα που εδρεύει το πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι σήμερα λειτουργούν 34 κολέγια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κρήτη, τα οποία έχουν εντάξει στα προγράμματα σπουδών τους πληθώρα ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καρκανιά, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, ο οποίος μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία», το βασικό πλεονέκτημα των κολεγίων είναι ότι «αποδεδειγμένα πλέον το κόστος διαβίωσης (σίτιση, στέγαση κ.λπ.) για σπουδές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ εκτός του τόπου κατοικίας είναι πολύ υψηλότερο από τα δίδακτρα σε κάποιο κολέγιο». Ομως, τα κολέγια έχουν και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ εξηγεί ο κ. Καρκανιάς: «Το γεγονός ότι στο κολέγιο θα τελειώσεις τις σπουδές σου στην ώρα σου, αντίθετα ο μέσος όρος αποφοίτησης στα πανεπιστήμια είναι τα έξι χρόνια για τις τετραετείς σπουδές εξαιτίας αποχών, απεργιών κ.λπ.».

Νομική και Ιατρική στην Κύπρο

Εδαφος κερδίζει το ιδιωτικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις προτιμήσεις των Ελλήνων αποφοίτων Λυκείου, με τη Νομική και την Ιατρική Σχολή του ιδρύματος να προσελκύουν το ενδιαφέρον. Οσοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε κάποιο από τα δυο τμήματα δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις, αλλά επιλέγονται βάσει του βαθμού απολυτηρίου τους και το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Οσον αφορά τα δίδακτρα, το μέσο κόστος ανέρχεται στα 6.000 ευρώ ετησίως για τους Ελληνες φοιτητές, ενώ το κυπριακό υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει για την προσφορά χρηματικής βοήθειας στους Ελληνες φοιτητές μέσω ειδικού κονδυλίου, με το ετήσιο βοήθημα να φτάνει τα 3.800 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του αιτούμενου.

Εχοντας συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της κατεύθυνση Ελληνικού Δικαίου, η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει καταφέρει να εκτοξεύσει τη δημοφιλία της στους Ελληνες υποψήφιους φοιτητές. Το μάθημα διδάσκεται στα ελληνικά και το πτυχίο που αποκτούν οι απόφοιτοι είναι αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ, δεδομένου ότι το πρόγραμμα σπουδών έχει κριθεί ως ισότιμο και αντίστοιχο των ελληνικών τμημάτων Νομικής, εξασφαλίζοντας πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους. Οι απόφοιτοι του τμήματος εγγράφονται άμεσα στα μητρώα των ελληνικών δικηγορικών συλλόγων χωρίς να απαιτούνται εξετάσεις.

Η Σχολή Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει εξαετή διάρκεια και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η αγγλική, ενώ οι φοιτητές εισάγονται στην κλινική πρακτική και την εργασία από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών. Το πτυχίο που απονείμει το ίδρυμα αναγνωρίζεται διεθνώς, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους του να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά στην Ελλάδα προσφάτως με απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ, η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είναι η πρώτη και μοναδική μη κρατική που κρίθηκε ως ισότιμη των αντίστοιχων εγχώριων πανεπιστημιακών σχολών. Ως εκ τούτου, οι πτυχιούχοι της θα μπορούν να εγγραφούν στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους προσκομίζοντας μόνο το πτυχίο τους.

Ιδιωτικό Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη! Ανοίγει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο

Πραγματικότητα είναι πλέον η πρώτη ιδιωτική Πολυτεχνική Σχολή στη συμπρωτεύουσα, την οποία εγκαινιάζει το Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ. Η σχολή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει τμήματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Οι νέες πτέρυγες της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούν μια σημαντική επένδυση με υψηλά standards και θα στεγάζονται στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, στο επιβλητικό αναπαλαιωμένο κτίριο του Μητροπολιτικού Κολεγίου (συμβολή οδών Τσιμισκή και Ελευθερίου Βενιζέλου). Σημειώνεται ότι το Μητροπολιτικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης προσφέρει ήδη σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα της Οικονομίας και Διοίκησης, της Πληροφορικής, της Υγείας, της Επικοινωνίας και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής ανακοινώθηκε προσφάτως σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Εκκλησίας, του Στρατού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πρεσβειών. Παρόντες ήταν, επίσης, εκατοντάδες επιχειρηματίες, γονείς, φοιτητές και δημοσιογράφοι, ενώ παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι και συνεργάτης στη Σχολή Δημοσιογραφίας του ομίλου ΑΚΜΗ. Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Ροδόπουλος τόνισε: «Εμείς, ως λειτουργοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της εκπαίδευσης, καλούμεθα να λειτουργήσουμε παράλληλα και συμπληρωματικά, ώστε όλοι μαζί να αναβαθμίσουμε το έργο μάθησης των παιδιών μας για ένα καλύτερο αύριο και δικό τους και του τόπου».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Μητροπολιτικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης στην αναβάθμιση της ελληνικής ιδιωτικής Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι πλέον μονόδρομος, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» τόνισε.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί κάθε χρόνο το Μητροπολιτικό Κολέγιο, προσέφερε 10 πλήρεις υποτροφίες σπουδών, αξίας 240.000 ευρώ, στους συλλόγους ΜΑΖΙ και ΣΤΟΡΓΗ για υποψήφιους φοιτητές που προέρχονται από άπορες οικογένειες. Οι εκπρόσωποι των δυο σωματείων ευχαρίστησαν το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για την πρωτοβουλία του «που θα δώσει νέα πνοή στην ακαδημαϊκή μόρφωση στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη».

Το IdEF, το «κρητικό» και το DEI College
   

Ολοένα και πιο δημοφιλείς γίνονται στη χώρα μας οι σπουδές Νομικής σε κολέγια, καθώς αναγνωρίζονται πλήρως τα πτυχία που απονέμουν. Το κολέγιο IdEF είναι πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα και μαζί με το Κολέγιο Κρήτης και το DEI College στη Θεσσαλονίκη είναι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που προσφέρουν σπουδές στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο, η εγγραφή των πτυχιούχων Νομικής οι οποίοι φοίτησαν σε κολέγια και τους χορηγήθηκε τίτλος σπουδών από ξένο πανεπιστήμιο, βάσει συμφωνίας δικαιοχρησίας (franchising), γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών.
   

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής από κολέγια που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιοχρησίας με ξένα πανεπιστήμια, εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των ελληνικών δικηγορικών συλλόγων κατά τον ίδιο τρόπο που εγγράφονται και οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημιακών νομικών σχολών, προσκομίζοντας δηλαδή τον τίτλο σπουδών τους. Μάλιστα, ειδικά για το επόμενο έτος, το κολέγιο IdEF προσφέρει υποτροφίες αριστείας για τη Νομική Σχολή στους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, με κριτήριο τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν.
   

Οπως ανακοίνωσε το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, οι απόφοιτοι Λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων μεγαλύτερο ή ίσιο με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε νομική σχολή ελληνικού ΑΕΙ και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία για το πρώτο έτος της Νομικής, η οποία ανέρχεται στο 75% των διδάκτρων, καταβάλλοντας για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους 2.900 ευρώ. Οι απόφοιτοι Λυκείου που θα συγκεντρώσουν αριθμό μορίων από 17.501 έως τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε Νομική Σχολή Ελληνικού ΑΕΙ και πιστοποιούν επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία αριστείας για το πρώτο έτος της Νομικής που αντιστοιχεί στο 50% των διδάκτρων πληρώνοντας για το σύνολο των σπουδών τους 4.900 ευρώ.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img