Ενώ η συζήτηση γύρω από τις επίμαχες κυρώσεις στη Ρωσία κλιμακώνεται σε μια Ευρώπη σκυμμένη πάνω από την Ουκρανία, ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, τεκμηριώνει το δικό του «όχι» απέναντι στην «τιμωρητική λογική», προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις δεν θα έφερναν ούτε επιτυχίες ούτε θα έδειχναν αλληλεγγύη απέναντι σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. που βιώνουν την κρίση. Οπως η Ελλάδα, που κάθε χρόνο ευεργετείται οικονομικά όχι μόνο από τα 2.000.000 Γερμανών τουριστών αλλά και από το 1.000.000 Ρώσων.
Τη δολοφονία
Την ίδια στιγμή, βίντεο στο οποίο καταγράφεται η εν ψυχρώ δολοφονία πολιτών από τα πυρά ανδρών της ουκρανικής εθνοφρουράς στην ανατολική Ουκρανία κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ενώ η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει «απόβαση» στις Βρυξέλλες με μια σειρά ανοιχτών θεμάτων στην ατζέντα. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής στις ανατολικές περιοχές της χώρας, οι εθνικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κυρίως η προώθηση της οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. προς το Κίεβο ήταν τα θέματα της συνάντησης μεταξύ του Ουκρανού πρωθυπουργού και της ολομέλειας των Ευρωπαίων επιτρόπων.
Παράλληλα και οι φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία καλούνται σε στρογγυλό τραπέζι από τον ΟΑΣΕ, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. θα πλήξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά ενώ χθες έπεφταν νεκροί και επτά Ουκρανοί στρατιώτες από πυρά ρουκετών σε ενέδρα φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στο Σλαβιάνσκ ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αυτοανακηρυχθέντας κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ είχε τραυματιστεί από σφαίρες.
Ομως για άλλη μία φορά όλα καταλήγουν στο φυσικό αέριο, με την Ε.Ε., τη Ρωσία και την Ουκρανία να αναζητούν ημερομηνία και τόπο για την πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης που θα είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και τον εκπρόσωπο της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ να δηλώνει ότι η εταιρία φυσικού αερίου ζητάει από τη δημόσια ουκρανική εταιρία Naftogaz να προπληρώσει το φυσικό αέριο που θα παραδώσει τον Ιούνιο στην Ουκρανία, το οποίο κοστολογείται σε 1,66 δισεκατομμύριο δολάρια…
Δήμητρα Αθανασοπούλου