Η μόνη οικονομία της ευρωζώνης που αναπτύσσεται μέσα στην κρίση, εκμεταλλευόμενη ακριβώς την κρίση, η γερμανική, έχει προφανώς και την πολυτέλεια να προσφέρει παροχές και κράτος πρόνοιας στους πολίτες της, την ίδια στιγμή βέβαια που σχεδιάζει και πραγματοποιεί τη διάλυση του κράτους πρόνοιας των άλλων κρατών.
Ετσι, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ενέκρινε τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την αύξηση των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρεί σε αύξηση των ορίων.
Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Βουλή προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα για 45 χρόνια μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 αντί για τα 65. Η «πρόωρη» συνταξιοδότηση στα 63 έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επιχειρηματικών κύκλων στη Γερμανία, ωστόσο τυγχάνει λαϊκής στήριξης.
Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Αντρεα Νάλες έκανε χθες λόγο για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί περισσότερη δικαιοσύνη. Στη Γερμανία όσοι γεννήθηκαν από το 1947 έως το 1964 συνταξιοδοτούνται σταδιακά στα 67 χρόνια. Οποιος γεννήθηκε το 1947 έως το 1958 μπορεί να πάρει σύνταξη σε ηλικία 65 χρονών και ενός μήνα, ο γεννηθείς το 1959 έως το 1963 σε ηλικία 66 χρονών και δύο μηνών. Οσοι γεννήθηκαν το 1964 και μετά συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 χωρίς μείωση των συντάξιμων. Πρόωρη σύνταξη προβλέπεται μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει για ασφαλισμένους με 35 χρόνια ασφάλισης, για άτομα που για λόγους υγείας δεν μπορούν πλέον να εργαστούν, για άτομα με βαριά αναπηρία και για ένα τμήμα των εργαζομένων σε ορυχεία.
Μαρία Παναγιώτου