«Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας» έλεγε ο Κάρολος Μαρξ, μόνο που στην περίπτωση της Ουκρανίας κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια τι θα «γεννηθεί» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά τα τελευταία βίαια γεγονότα που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό περισσότερων από 200.
Το πρελούδιο του νέου κεφαλαίου βίας στη χώρα, που κατά γενική ομολογία είναι και το πιο άγριο από την ημέρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Ουκρανία, γράφτηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Την ώρα που επιχειρούσε η αστυνομία στο κέντρο του Κιέβου προκειμένου να διαλύσει τον αυτοσχέδιο καταυλισμό των διαδηλωτών -κατά μαρτυρίες- ένας 22χρονος νεαρός σκοτώθηκε, όταν έπεσε από το ύψους σχεδόν 10 μέτρων περιστύλιο που βρίσκεται στην είσοδο του ποδοσφαιρικού σταδίου Ολιμπίνσκι, την έδρα της Ντιναμό Κιέβου. Από το σημείο εκείνο, δηλαδή, που το τελευταίο τετραήμερο οι διαδηλωτές είχαν μετατρέψει σε ιδιότυπο οχυρό-εκτοξευτήριο αντικειμένων προς τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες ήταν παραταγμένες ακριβώς απέναντι, μπροστά από το κτίριο στο οποίο εδρεύει η κυβέρνηση.
Η σπίθα
Την ώρα που το τραγικό γεγονός «ταξίδευε» στην πόλη και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω διαδικτύου, ακόμη μία είδηση, αυτή του θανάτου άλλων δύο νέων ανθρώπων, έγινε ουσιαστικά η σπίθα που πυροδότησε τη «βόμβα της οργής».
Με τους διαδηλωτές οργανωμένους ανά ομάδες να πετούν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και να καίνε οχήματα που ακολούθως χρησιμοποιούσαν για οδοφράγματα, το Κίεβο μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Και το σύνθημα «δολοφόνοι, δολοφόνοι» που αντηχούσε σε κάθε γειτονιά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τα δύο θύματα να έχουν πληγεί από σφαίρες πυροβόλου όπλου, καλυπτόταν στιγμιαία μόνο όταν οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και όπλων με πλαστικές σφαίρες. Το παζλ του χάους συμπλήρωναν οι εικόνες από τους καπνούς που ανέδιναν στην ατμόσφαιρα τα καμμένα λάστιχα αυτοκινήτων στους δρόμους, οι πέτρες και τα κομμάτια μαρμάρου και τούβλων, που σε κάποιες περιπτώσεις είχαν σκεπάσει την άσφαλτο, καθώς βέβαια και οι εκρήξεις των κοκτέιλ μολότοφ, που έπεφταν σαν βροχή.
Αργά χθες το απόγευμα πάντως, κι ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ επέμενε στη σκληρή γραμμή του αποκαλώντας «τρομοκράτες» τους διαδηλωτές, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συναντήθηκε με ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο μιας προσπάθειας κατευνασμού της έντασης, χωρίς ωστόσο στους δρόμους του Κιέβου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Μετά και την πρόσφατη διπλωματική διελκυστίνδα πολιτικής υπεροχής ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία, κατά την οποία έπαιξε τον ρόλο του… σχοινιού, η Ουκρανία μοιάζει πλέον έτοιμη να κοπεί στα δύο, αφού οι πρώτοι νεκροί που με το αίμα τους χθες έβαψαν κόκκινο το χιόνι στο Κίεβο αναμένεται να παίξουν ρόλο -βίαια- καταλυτικό στις όποιες εξελίξεις.