Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκαν χθες στις 15.30 στο κτίριο 6 των δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Ομάδα περίπου 30 υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής τούς υποδέχθηκε με χειροκροτήματα, ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος ήταν ο μοναδικός που μίλησε στους δημοσιογράφους φωνάζοντας «είμαστε καθαροί σαν γυαλί». Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έρχονταν διαρκώς έως αργά το βράδυ για συμπαράσταση στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, η Ελένη Ζαρούλια.
Πρώτος στο γραφείο των ανακριτών Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα και Κώστα Παπακώστα μπήκε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σύμφωνα πληροφορίες, στην απολογία του -η οποία διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες- αρνήθηκε την κατηγορία και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη εν όψει των δημοτικών εκλογών.
Πλαστές συνομιλίες
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής φέρεται να αμφισβήτησε τη γνησιότητα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών καθώς και την αξιοπιστία του ενός (εκ των δύο) προστατευόμενου μάρτυρα. Ειδικότερα, φέρεται ότι υποστήριξε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο διώχθηκε από τη Χρυσή Αυγή διότι ζητούσε λεφτά από τα μέλη της. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος άνθρωπος πληρώθηκε από δημοσιογράφο προκειμένου να δώσει συνέντευξη και όσα υποστήριξε επανέλαβε και ενώπιον του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.
Δεύτερος στο γραφείο των ανακριτών μπήκε ο Ηλίας Παναγιώταρος, λίγο πριν από τις 22.00, ενώ αμέσως μετά σειρά έπαιρναν ο Γιάννης Λαγός και ο Νίκος Μίχος, οι απολογίες των οποίων αναμενόταν να ολοκληρωθούν τα ξημερώματα, οπότε ανακριτές και εισαγγελέας έκριναν την ποινική μεταχείρισή τους (δηλαδή την προφυλάκιση ή μη).
Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενοι στους ανακριτές και οι τέσσερις βουλευτές επιχείρησαν να δώσουν πολιτικό υπόβαθρο στην ποινική διαδικασία, η οποία κινήθηκε σε βάρος τους. Ειδικότερα, κατά πληροφορίες, αντέκρουσαν ενώπιον των ανακριτών την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που έχει απαγγελθεί σε βάρος τους, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της δίωξης με το σκεπτικό ότι δεν «ήρθη η βουλευτική ασυλία» πριν από τη σύλληψή τους. Επικαλέστηκαν γι’ αυτό και απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων.
Το κατηγορητήριο
Πάντως, στο κατηγορητήριο-«φωτιά» των ανακριτών οι δικαστικές Αρχές έκριναν ότι πρέπει να διώξουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς καταλογίζουν στον καθένα συγκεκριμένα: «Εσύ υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδας της οργανώσεως και του βουλευτού της Χρυσής Αυγής, διηύθυνες αυτήν, παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παράνομων σκοπών της, όπως ανωτέρω αυτοί αναλυτικώς παρατιθενται».
Στο ίδιο κατηγορητήριο η Χρυσή Αυγή θεωρείται μια σκληρή ηγετική οργάνωση «με ναζιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο λειτουργίας». Οι ανακριτές στο βαρύ «κατηγορώ» κατά των βουλευτών της Χ.Α. επικαλούνται και το καταστατικό της οργάνωσης που: «Σημειωτέον, φέρει σφραγίδα της οργανώσεως με τις λέξεις Χρυσή Αυγή και Αγχιβασίην και αποτυπωμένο το γνωστό τοις πάσι σύμβολο των ναζιστικών SS. Στο καταστατικό προβλέπεται ρητώς ο διαχωρισμός του “πολιτικού” και “επιχειρησιακού” τμήματος, αναμφιβόλως όμως αμφότερα τα τμήματα διοικούνται και διευθύνονται από αυτήν την ηγετική ομάδα (…) με κυρίαρχο όμως πάντοτε τον “Αρχηγό” (μονοπρόσωπο όργανο), η εξουσία του οποίου είναι, κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος του Adolf Hilter, απόλυτος, απεριόριστος και αδιαμφισβήτητος (κατά τα οριζόμενα στο προσαρτόμενο στο καταστατικό έγγραφο με τίτλο “Η αρχή του αρχηγού”)».
Ωστόσο, ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (όπως μπορείτε να διαβάσετε και στη σελ. 6) φέρεται ότι υποστηρίζουν ότι το «αυθεντικό» καταστατικό του κόμματος είναι εκείνο που κατατέθηκε το 2012 στον Αρειο Πάγο και το οποίο είχε παραλάβει η νυν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι Γεωργουλέας και Παπακώστας αποδίδουν στη δράση της οργάνωσης 11 αξιόποινες πράξεις -μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα- που, όπως αναφέρουν, διαπράχθηκαν «κατ΄ εφαρμογήν των καταστατικών αρχών και επιδιώξεων της οργανώσεως».
Βάσω Παλαιού