Στα συσσίτια της Εκκλησίας αναγκάζονται να καταφύγουν πρώην ευεργέτες και δωρητές της. Επιχειρηματίες που έπεσαν έξω οικονομικά στήνονται σχεδόν καθημερινά στις ουρές στα ενοριακά συσσίτια της Θεσσαλονίκης, για να πάρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Η κρίση μαζί με αυτούς «χτύπησε» και τα έσοδα των ενοριών, που πλέον δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τις φιλανθρωπικές δράσεις τους.
«Ανθρωποι που παλιότερα βοήθησαν την Εκκλησία, την ευεργέτησαν και έκαναν γενναίες δωρεές σήμερα βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να στήνονται στην ουρά για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό που προσφέρεται στα ενοριακά συσσίτια. Η κρίση οδήγησε πολλούς συνανθρώπους μας σε αυτή την άσχημη κατάσταση και η Εκκλησία τούς αγκαλιάζει και τους δίνει ελπίδα μέσω της πίστης προς τον Θεό» τονίζει στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
«Πιστοί που βοήθησαν την Εκκλησία σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Κάποτε έκαναν δωρεές, αλλά σήμερα δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και η Εκκλησία τούς απλώνει το χέρι» σημειώνει από την πλευρά του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.
Η οικονομική κρίση μαζί με τους πρώην ευεργέτες και δωρητές έχει «χτυπήσει» και τα έσοδα των ενοριών της Θεσσαλονίκης.
«Τα έσοδα των ναών που προέρχονται από το περίσσευμα της αγάπης των ανθρώπων έχουν μειωθεί σημαντικά» τονίζει ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και λέει ότι οι ενορίες δίνουν μάχη για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις φιλανθρωπικές δράσεις τους.
«Η Εκκλησία ιεραρχεί πλέον διαφορετικά τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις της. Στο επίκεντρο θέτει τον άνθρωπο, που έχει ανάγκη και προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να τον βοηθήσει. Θέτει σε προτεραιότητα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς του» εξηγεί ο κ. Βαρνάβας.
Αναφέρεται και στον μεγάλο αριθμό των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να λειτουργήσουν τα συσσίτια, τα κοινωνικά ιατρεία και τα φιλοξενεία.
Ο κ. Ανθιμος τονίζει από την πλευρά του ότι η Εκκλησία πλέον δεν διαθέτει έσοδα και αναφέρεται στα πολυσυζητημένα ακίνητα. «Πολλά από αυτά είναι ερειπωμένα, άλλα ανοίκιαστα και σε άλλα τα μίσθια καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση. Τα έσοδα των ενοριών έχουν μειωθεί δραματικά» λέει και επισημαίνει ότι η Εκκλησία, παρά τις δυσκολίες, προσπαθεί να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.
Θάνος Χερχελετζής