Ανοιχτό άφησε ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι 18 βουλευτές του, και οι αναπληρωματικοί, για να οδηγηθεί ο τόπος σε πρόωρες εκλογές! Το σημείο μηδέν, που θα δρομολογήσει άμεσα πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θα «οδηγήσει» η Χρυσή Αυγή, θα είναι η απόφαση του εισαγγελέα, σε περίπτωση που περιλαμβάνει διώξεις βουλευτών του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε: «Στο πλαίσιο των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα». Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν θα κάνουν πράξη τις απειλές περί παραίτησης, προκαλώντας έτσι επαναληπτικές τοπικές εκλογές στις 15 μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, είπε ότι «όλα είναι ανοιχτά», ενώ υποστήριξε: «Αν η χώρα μπει σε τροχιά αποσταθεροποίησης, δεν θα φταίει η Χ.Α. Η Χρυσή Αυγή αμύνεται».
Στην περίπτωση ομαδικών παραιτήσεων, θα πάμε σε εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν εκλεγεί βουλευτές του κόμματος. Αυτό, βέβαια, στην ουσία θα σημάνει τη μεγάλη ανατροπή, μια και τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν βαρόμετρο για την αποδοχή, ή όχι, της κυβέρνησης.
Συνολικά, η Χρυσή Αυγή είχε κερδίσει 18 έδρες στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, από τις οποίες οι 17 προέρχονται από τις εκλογικές περιφέρειες και μία από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Συγκεκριμένα: Α’ Αθηνών: Νικόλαος Μιχαλολιάκος • Επικρατείας: Χρήστος Παππάς • Β’ Αθήνας: Ελένη Ζαρούλια, Γεώργιος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αττικής: Ηλίας Κασιδιάρης • Α’ Πειραιά: Νικόλαος Κούζηλος, Β’ Πειραιά: Ιωάννης Λαγός, Α΄ Θεσσαλονίκης: Αντώνιος Γρέγος, Β’ Θεσσαλονίκης: Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας: Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης • Αχαΐας: Μιχαήλ Αρβανίτης • Ευβοίας: Νικόλαος Μίχος, Koρινθίας: Ευστάθιος Μπούκουρας • Λαρίσης: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος • Μαγνησίας: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Μεσσηνίας: Δημήτριος Κουκούτσης, Σέρρες: Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια είναι:
1. Να πάμε σε εκλογές στις 15 περιφέρειες. Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτές! Θα μείνει εκτός Βουλής και έτσι από το Κοινοβούλιο η «μάχη» θα περάσει στο πεζοδρόμιο.
2. Να πάμε σε εκλογές και η συγκυβέρνηση να βγει πρώτη. Σε αυτή την περίπτωση, στριμωγμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
3. Να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερους βουλευτές από τη Ν.Δ. Σε αυτή την περίπτωση, αποκτά πλεονέκτημα και θα ζητά εκείνος εκλογές, μιλώντας για δυσαρμονία μεταξύ Βουλής και λαού.
4. Να αιφνιδιάσει ο πρωθυπουργός τους πάντες και να αποφασίσει εκείνος τις εκλογές.
Να δούμε όμως τι προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση που παραιτηθούν οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Στο άρθρο 104 του εκλογικού νόμου, ορίζεται ότι γίνεται αναπληρωματική εκλογή στις περιφέρειες όπου κενώθηκαν οι έδρες. Την έδρα καταλαμβάνει σε κάθε περιφέρεια ο συνδυασμός που βγήκε πρώτος σε σειρά ψήφων, και από τον συνδυασμό αυτό ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος.
Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στο παρελθόν, όταν το 1992, μετά την έκπτωση του Δ. Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα, συνεπεία της καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο του αρ. 86 του Συντάγματος για το σκάνδαλο Κοσκωτά, οι αναπληρωματικοί βουλευτές αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα μέχρι εξαντλήσεως του αριθμού τους.
Αποτέλεσμα ήταν η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας. Τότε, στην αναπληρωματική εκλογή, η Ν.Δ. και ο ΣΥΝ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, και μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ενωσης Κεντρώων, που πήραν μέρος στις εκλογές, πρώτο σε ψήφους αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ, με τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη να καταλαμβάνει την έδρα.
Νίκος Ελευθερόγλου