Πιέσεις για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα χωρίς όρια ασκεί η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών της χώρας, σε σειρά επαφών που είχαν τις τελευταίες 48 ώρες με την ηγεσία του υπουργείου, πιέζουν να αλλάξει «εδώ και τώρα» προς το χειρότερο το καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα (άνω των 150 εργαζομένων). Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για χωρίς όρια απολύσεις, έχοντας κατ’ αρχήν στο μυαλό της να καταφέρει ένα διπλασιασμό από το 5% στο 10% ή από 30 σε 60 εργαζόμενους σε μηνιαία βάση. Ταυτόχρονα, όμως, οι πιέσεις που ασκούνται έχουν και ως απώτερο σκοπό να μην υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα άσκησης βέτο από την πλευρά του υπουργού Εργασίας, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, θέλουν να μην μπορεί να παρεμβαίνει ούτε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που ως τώρα γνωμοδοτεί για το εάν θα πρέπει ή όχι να κάνει αποδεκτές ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τυχόν ομαδικές απολύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο μοντέλο ομαδικών απολύσεων που επιθυμεί η τρόικα θα στηρίζεται στη βασική παραδοχή του κάθε κλάδου ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης. Λόγω κρίσης, θα μπορούν οι επιχειρηματίες να επικαλεστούν ότι είναι δυσβάσταχτο πλέον το οικονομικό κόστος που προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν στα καταστήματά τους και έτσι να πετυχαίνουν περισσότερες και πιο εύκολες ομαδικές απολύσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Τι ισχύει
Με βάση τα όσα ισχύουν έως τώρα, επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν έως 6 απολύσεις τον μήνα. Ομως το αγκάθι βρίσκεται στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, π.χ. πολυεθνικές ή τραπεζικοί όμιλοι, οι οποίες θέλουν να οδηγήσουν στην έξοδο μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά η νομοθεσία που ισχύει έως τώρα λειτουργεί περιοριστικά. Εκτός από το όριο του 5% ή των 30 εργαζομένων που ισχύει σήμερα (κεντρικό κατάστημα και υποκαταστήματα μαζί, εάν υπάρχουν), με βάση τον νόμο θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση, ενώ προβλέπεται και διαδικασία ενημέρωσης όσων απολύονται τουλάχιστον 20 μέρες νωρίτερα. Η τρόικα φαίνεται ότι όλα αυτά τα θεωρεί «στρεβλώσεις» για την αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι ο Μπομπ Τράα, ο προηγούμενος τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν ο πρώτος που έθεσε θέμα αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Βασίλης Αγγελόπουλος