Οι φωνές των κρεοπωλών, «πάρε αρνάκι ντόπιο, ναξιώτικο! Φρέσκο και το κατσίκι!», φτάνουν μέχρι την οδό Αθηνάς, καθώς οι μπαλτάδες τους κόβουν σε κομμάτια τα φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια. Οι καταναλωτές πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους της Βαρβακείου, εστιάζουν το βλέμμα τους πότε στις παγωμένες «βιτρίνες» με τα αρνιά και τα κατσίκια, πότε στα ταμπελάκια «ό,τι πάρεις 5,99» που κρέμονται στα τσιγκέλια με τα κρέατα και, αναζητώντας τη φθηνότερη λύση για το πασχαλινό τραπέζι, πολλοί καταλήγουν στο… παϊδάκι για το ταψί και στο «ένα τέταρτο» του αρνιού, αντί ολόκληρου οβελία για το παραδοσιακό σούβλισμα.
Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, σκυφτοί ηλικιωμένοι που περιφέρονται διστακτικά στην αγορά, με άδειες τσέπες, περνώντας το πρώτο τους Πάσχα χωρίς «δώρο». Περίπου αυτή είναι η εικόνα στην κεντρική κρεαταγορά της Αθήνας, λίγα 24ωρα πριν από τη Λαμπρή, με την πλειονότητα των κρεοπωλών να περιμένει κορύφωση της αγοραστικής κίνησης το Μεγάλο Σάββατο.
Οπως εκτιμούν πάντως, φέτος δεν θα… στηθούν πολλές σούβλες για τον οβελία -πόσο μάλλον για το «συνοδευτικό» κοκορέτσι- σε αυλές εξοχικών σπιτιών, μπαλκόνια και ταράτσες. «Οι σούβλες που θα δούμε θα είναι… συνεταιρικές, δύο και τριών οικογενειών μαζί. Η περίοδος είναι δύσκολη για τον ταλαιπωρημένο Ελληνα καταναλωτή και πρέπει όλοι -παραγωγοί, μεσάζοντες και κρεοπώλες- να τον βοηθήσουμε. Βέβαια, το ψήσιμο του οβελία είναι έθιμο το οποίο ο Ελληνας τιμά εδώ και χρόνια, με τις όποιες δυσκολίες. Σε όλα τα σπίτια θεωρώ ότι οι νοικοκυραίοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τελικά θα βάλουν λίγο αρνάκι, έστω και στον φούρνο, με πατάτες» λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης.
Στη Βαρβάκειο διατίθενται και εισαγόμενα αμνοερίφια με τις ενδεικτικές σφραγίδες, τα οποία, όπως λέει ο κ. Τσιρώνης, «δεν θα πρέπει να τα φοβούνται οι καταναλωτές. Τα φέραμε σε μια προσπάθεια να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές και να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί λίγο κρέας παραπάνω. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την τιμή στα 6-7 ευρώ για το αρνί και το κατσίκι αντίστοιχα». Την ίδια στιγμή όσοι «λιγουρεύονται» το πατροπαράδοτο κοκορέτσι θα πρέπει να προμηθευτούν συκωταριά (έως 5 ευρώ) και έντερα (3-4 ευρώ). Πάντως, την αγορά έχουν ζεστάνει τις τελευταίες ημέρες καταναλωτές, οι οποίοι, φοβούμενοι κυρίως τυχόν αύξηση των τιμών, όσο πλησιάζει το Πάσχα, προχώρησαν σε… συμβολικές αγορές, ψωνίζοντας δηλαδή «κομμάτια» αμνοεριφίων, που συντηρούνται εύκολα στην κατάψυξη.
Η Βαρβάκειος θα παραμείνει ανοιχτή για τους καταναλωτές της τελευταίας στιγμής, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 6 το απόγευμα.
Ελένη Ευαγγελοδήμου