Από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία προτρέπει τους καταναλωτές να ψωνίσουν τρόφιμα για το πασχαλινό τους τραπέζι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενώ επισημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την αγορά των αμνοεριφίων. Θα πρέπει να προμηθευτούν το κρέας από καταστήματα όπου φυλάσσεται σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες. Επίσης θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στη σήμανση των προϊόντων.
Οσον αφορά τη σήμανση, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τιρκουάζ (λαμπρό κυανούν) ή ερυθρό allura και ωοειδές σχήμα.
Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις ημερομηνίες κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
Σχετικά με την προμήθεια των αβγών, θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού) περιλαμβάνουν τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους, και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
Επιπλέον, για την αγορά σοκολατένιων αβγών, που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτραυματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.