«Μαγειρεμένα» στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίξει ότι ωφέλησαν οικονομικά την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Γ. Πανούση, ο κ. Στουρνάρας περιόρισε το κόστος των Αγώνων σε 8,5 δισ. ευρώ, όταν από το 2005 υπάρχουν εκτιμήσεις για συνολική δαπάνη άνω των 13 δισ. ευρώ από το Δημόσιο. Με την ίδια λογική, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε ΦΠΑ ύψους 3,5 δισ. ευρώ που εισέπραξε το κράτος από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν πέριξ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για τουριστικά οφέλη.
Η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών άλλα λέει: Πρώτον, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2004, χρονιά που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν μικρότερη από το 2003. Χάρη στην ανθελληνική εκστρατεία του διεθνούς Τύπου, ο οποίος μιλούσε επί μήνες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα, οι Αγώνες ωφέλησαν ελάχιστα τον ελληνικό τουρισμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεύουσα (που βρίσκεται πλέον στο ναδίρ από πλευράς τουριστικής κίνησης) δεν ωφελήθηκε καθόλου.
Οσο για το κόστος, αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τα έργα που εντάσσει κάποιος στο «πακέτο» των Ολυμπιακών. Εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την περίοδο 2000-2004 έγιναν και τεράστιες επεμβάσεις στην Αθήνα (οδικά έργα, τραμ κ.λπ.) που τα ζητούσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Αν συμπεριληφθούν στο κόστος, τότε τα μεγέθη εκτοξεύονται πολύ υψηλότερα από τα 8,5 δισ. του Γ. Στουρνάρα. Ειδικά οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν με υψηλό κόστος και σήμερα είναι σχεδόν όλες αναξιοποίητες.
Ακόμα και αυτές που εμφανίζονται να έχουν παραχωρηθεί έχουν μεταβιβαστεί πάλι σε φορείς του Δημοσίου, όπως το Κλειστό της Νίκαιας και το Κέντρο Γραπτού Τύπου στη λεωφόρο Κηφισίας.
Οι περισσότερες είναι κλειστές ή υπολειτουργούν με τεράστιο ετήσιο κόστος συντήρησης (εκτιμάται σε 1.100.000 έως 1.500.000 ευρώ). Πρόσφατα συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) με τίμημα που θεωρείται χαμηλό, ενώ αναξιοποίητες μένουν εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι παραχωρήθηκαν σε άλλους ιδιώτες, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
Συνεπώς ο κ. Στουρνάρας δεν λέει την αλήθεια, όταν δηλώνει στη Βουλή ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις «έχουν παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις προς εκμετάλλευση, γεγονός που σημαίνει ότι τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας βαρύνουν τον μισθωτή».
Φ. Κόλλιας