Αγριο πάντσερ με πλεόνασμα 2,2 δισ.

Eπιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά με δημοσιονομικό πλεόνασμα. Εν μέσω κρίσης, η εικόνα που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία είναι η καλύτερη δυνατή, αποδεικνύει όμως ότι η κατάσταση στην περιφέρεια έχει επηρεάσει και τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Η γερμανική οικονομία το 2012 παρουσίασε μεγάλη επιβράδυνση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται μόλις κατά 0,7%. Δημοσίευμα της «Handelsblatt» ανέφερε ότι το Βερολίνο αναμένει μεγαλύτερη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το 2013, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5% περίπου. Ομως για πρώτη φορά από το 2007, τη χρονιά που ξέσπασε η κρίση, το γερμανικό κράτος εμφανίζει δημοσιονομικό πλεόνασμα, που ανέρχεται μάλιστα σε 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανήλθε στο 0,1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2011 είχε κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 0,8%, ενώ το 2010 ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στο 4,1%.

Αιτία για τη βελτιωμένη εικόνα των γερμανικών δημοσιονομικών θεωρούνται το ρεκόρ απασχόλησης και οι μισθολογικές αυξήσεις στη χώρα, παράγοντες που οδήγησαν με τη σειρά τους σε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει ιδιαίτερη κινητικότητα το 2013, όπως αναφέρεται στην έκθεση για τη γερμανική οικονομία. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ η απασχόληση θα σημειώσει πολύ μικρή αύξηση, της τάξης των 15.000 εργαζομένων περίπου. Αριθμός που βρίσκεται κάτω από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της κυβέρνησης, που έκαναν λόγο για 80.000 επιπλέον εργαζομένους το 2013. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση στο πεδίο της οικονομικής κρίσης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους παράγοντες των αγορών.

Κι όμως, στη Γερμανία που συνηθίζει να επιπλήττει τους άλλους στο θέμα των φορολογικών εσόδων, οι εύποροι φαίνεται να ακολουθούν την ίδια τακτική. Οπως επισημαίνει δημοσίευμα της «DW», οι Γερμανοί πλούσιοι καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία. Η φορολογική μετανάστευση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι παράνομη, έχει μεγάλο κόστος για τα κρατικά ταμεία. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία ανέρχεται σε ποσοστό 45%. Το δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί μεγαλοεισοδηματίες είναι να καταβάλλουν υψηλό φόρο στην πατρίδα τους ή να μεταφέρουν τη μόνιμη κατοικία τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, με κίνητρο την αισθητά χαμηλότερη φορολόγηση σε σύγκριση με τη Γερμανία. Τα παραδείγματα διάσημων Γερμανών που μετανάστευσαν φορολογικά είναι πολλά: Οι πρώην σταρ του τένις Στέφι Γκραφ και Μπόρις Μπέκερ, τα αδέρφια της Φόρμουλα 1 Μίχαελ και Ραλφ Σουμάχερ, πλήθος καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. Οπως διευκρινίζει στη «DW» ο Γερμανός δικηγόρος Ντιρκ Μπάιερ, η πληρωμή φόρων εξαρτάται από τη φορολογική κατοικία και όχι την υπηκοότητα και, όπως επισημαίνει, «υπάρχει άλλωστε ελευθερία εγκατάστασης εντός της Ε.Ε. Σε αυτήΝ τη βάση μπορεί κανείς να επιλέξει ποΎ θα πληρώνει φόρους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα