Εντός του Ιανουαρίου θα εγκριθεί η ρύθμιση για τη δημιουργία της «νέας ΛΑΡΚΟ», στην οποία θα περάσουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της σημερινής εταιρίας που οδεύει προς εκκαθάριση. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προχωρήσουν και οι ρυθμίσεις για την άδεια διεξαγωγής ιπποδρομιών που κατέχει ο ΟΔΙΕ και στη συνέχεια η εκκαθάριση του τελευταίου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου, θέμα ημερών είναι και η ρύθμιση για τη λειτουργία των παιχνιδομηχανών του ΟΠΑΠ (VLTs), καθώς πρέπει εντός του Δεκεμβρίου να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και οι τελικές ρυθμίσεις για τη φορολογία των τυχερών παιγνίων.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους η κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε σειρά ρυθμίσεων για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.), όπως οι προβλέψεις για την καθολική υπηρεσία, αλλά και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την ΕΥΔΑΠ (τιμολογιακή πολιτική, ρυθμιστική αρχή υδάτων κ.λπ.).
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπήρξαν απογοητευτικά και ότι για το σύνολο του 2012 δεν θα ξεπεράσουν τα 100.000.000 ευρώ. Περί τα 69.000.000 λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ από την πολυετή παραχώρηση του IBC (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης) στον όμιλο Lamda Development και άλλα 32.000.000 έλαβε από την πώληση των τεσσάρων Airbus της πρώην Ολυμπιακής στην Apollo Aviation. Οι ελπίδες για έσοδα πέφτουν τώρα στον ΟΠΑΠ και τα Κρατικά Λαχεία (αρχές 2013), στη ΔΕΠΑ (τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός) και το Ελληνικό, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους. Τον επόμενο χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να συγκεντρώσει ένα δισ. ευρώ από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ώστε τα συνολικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις να φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ (1,6 δισ. θα έχει συγκεντρώσει, κυρίως μέσω ΟΠΑΠ, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012).
Για τα κρατικά ακίνητα στην έκθεση επισημαίνεται ότι η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα είναι «κρίσιμη», αλλά «οι νομικές εμπλοκές οδηγούν σε περιορισμό των εσόδων σε βραχυπρόθεσμη βάση». Από περίπου 100.000 ακίνητα που ελέγχει το Δημόσιο έως σήμερα έχει γίνει έλεγχος σε 3.000. Από τα 3.000 ακίνητα έχουν μελετηθεί (από πλευράς τίτλων ιδιοκτησίας κ.λπ.) περί τα 1.000 και όσα εξ αυτών έχουν πιθανότητες εμπορικής εκμετάλλευσης θα μεταφερθούν στον άμεσο έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Φώτης Κόλλιας