Ετοιμη και η περικοπή του εφάπαξ για το 2014

Νέα περικοπή στο εφάπαξ από το 2014 προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από το πετσόκομμα που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στο Μνημόνιο 3, ετοιμάζεται υπουργική απόφαση (θα ανακοινωθεί πιθανότατα μέχρι τέλους του έτους), η οποία θα καθορίζει τις αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2014.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση, που θα φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα αναφέρεται στην ανάγκη της μεγαλύτερης εξομοίωσης των εισφορών που καταβάλλονται στους Τομείς Πρόνοιας και στις παροχές που προσφέρουν, δηλαδή στα εφάπαξ που χορηγούν στους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν νέες μειώσεις, αφού σε ένα μεγάλο ποσοστό το κόστος για καταβολή εφάπαξ υπερβαίνει τις εισφορές που εισπράττονται.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειράν περικοπή των εφάπαξ που αποφασίζεται μέσα σε μία διετία. Προηγήθηκε η περσινή περικοπή από 15% έως 30%, που αφορούσε όμως τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Η δεύτερη περικοπή θεσμοθετήθηκε στις 12 Νοεμβρίου και αφορά 20 Τομείς Πρόνοιας, με το ποσοστό μείωσης να φτάνει έως το 83%. Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, ανακοινώθηκε 22,67% νέα περικοπή, που έρχεται να προστεθεί στο 15% της περσινής χρονιάς. Μάλιστα, οι πρόσφατες περικοπές του Μνημονίου 3 ισχύουν για όσους δικαιούχους εφάπαξ έχουν υποβάλει σχετική αίτηση από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά και η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με την έκδοση της ανάλογης απόφασης.

Την ώρα που ετοιμάζεται νέο πετσόκομμα στα εφάπαξ, οι αιτήσεις από δικαιούχους του συγκεκριμένου βοηθήματος διαρκώς αυξάνονται.

Μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) οι αιτήσεις για εφάπαξ έχουν φτάσει τις 58.000, όταν πριν από έναν χρόνο δεν ξεπερνούσαν τις 40.000, γεγονός που έχει προκαλέσει δραματική αύξηση στον χρόνο απονομής, που πλέον υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια. Συνολικά, σε όλους τους Τομείς Πρόνοιας έχουν συσσωρευτεί στην ουρά για να λάβουν το εφάπαξ περίπου 62.000 άτομα.

Χθες ο Γιάννης Βρούτσης επανήλθε με δήλωσή του στο ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μεικτά, που θεσμοθετήθηκε ουσιαστικά με το Μνημόνιο 3. Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε το αυτονόητο που ξέρει όλος ο κόσμος, ότι δηλαδή «πολύ δύσκολα μπορεί να ζήσει κάποιος με 586 ευρώ», για να προσθέσει όμως ότι «από την άλλη, μακάρι να είχαν όλοι τα 586 ευρώ». Ο κ. Βρούτσης προχώρησε σε μια τελείως ατυχή συσχέτιση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τους ανέργους, καθώς σημείωσε ότι υπάρχει ένα 25% του πληθυσμού που δεν έχει ούτε αυτό το ποσό των 586 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα