«Οι στοχευμένες δολοφονίες μπορεί να είναι νόμιμες σε εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις (…), οι στοχευμένες δολοφονίες όμως, ως αντίποινα για πράξεις του παρελθόντος ή με στόχο να αποτραπούν άλλες πράξεις, είναι παράνομες με βάση τη διεθνή νομοθεσία». Αυτά έγραφε χθες σε άρθρο του στους «New York Times» ο Τζορτζ Μπισάρατ, καθηγητής Δικαίου στο Κολέγιο Νομικής Χάστινγκς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μετά και τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα οι δολοφονίες Παλαιστίνιων ηγετών από τους Ισραηλινούς το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να εντείνουν την αντίθεση στην πολιτική του Ισραήλ».
Και τι με αυτό όμως; Οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη εντείνονται, καθώς χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το Τελ Αβίβ συνέχισε «να ενεργεί σε αυτοάμυνα», φοβούμενο για επανάληψη των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Γάζα. Την ίδια ώρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη της Γάζας για την κηδεία του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς Αχμέντ Τζαμπάρι.
Οσο για τον τραγικό απολογισμό της Πέμπτης; Τρεις Ισραηλινοί πολίτες -δύο γυναίκες κι ένας άνδρας- σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε τετραώροφη πολυκατοικία στην πόλη Κιριάτ Μαλάσι, στο νότιο Ισραήλ, ενώ από την επίθεση αρκετοί τραυματίστηκαν, μεταξύ τους ένα βρέφος οκτώ μηνών.
Στον αντίποδα, ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή επιχείρηση ανέρχεται πλέον σε 13, μετά τον θάνατο πέντε Παλαιστινίων τις πρώτες πρωινές ώρες. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τέσσερις πολίτες, μία έγκυος, ένα τρίχρονο κοριτσάκι και ένα βρέφος 11 μηνών και ένας 65χρονος άνδρας, ενώ τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί!
Η έκρηξη της βίας στη ματωμένη γη της επαγγελίας ανάγκασε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως για το θέμα και ενώ το Ισραήλ απειλούσε ανοιχτά με ευρύτατη επίθεση στον -αποκλεισμένο από ξηρά και θάλασσα- παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Πάντως, η Σούζαν Ράις, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, υποστήριξε ένθερμα τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί τη βία που προέρχεται από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις εναντίον του ισραηλινού λαού». Στο πλευρό των Ισραηλινών και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Η Μόσχα από την πλευρά της έκρινε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια αντίδραση «δυσανάλογη» στις επίσης «απαράδεκτες» επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς, ενώ για το Λονδίνο η Χαμάς είναι ο «κύριος υπεύθυνος της κρίσης» στη Μέση Ανατολή.
Σπαραγμός δημοσιογράφου του BBC για τη δολοφονία του παιδιού του
Σε περιπτώσεις σαν κι αυτή, ακόμη και μία φωτογραφία δεν μοιάζει αρκετή για να περιγράψει τον ανείπωτο πόνο που βιώνει ο τραγικός πατέρας που χάνει το παιδί του. Κρατώντας απαλά στην αγκαλιά του το σώμα του νεκρού -μόλις 11 μηνών- γιου του, ο δημοσιογράφος του BBC στη Λωρίδα της Γάζας ξεσπά σε λυγμούς… Θύμα του ισραηλινού αμυντικού δόγματος που εμπεριέχει την άσκηση ασύμμετρης βίας απέναντι στον αντίπαλο, ο μικρός Ομάρ δεν θα μάθει ποτέ γιατί απώλεσε το δικαίωμα στη ζωή. Και την ίδια στιγμή, έως το τέλος και της δικής του ζωής ο πατέρας του βρέφους θα προσπαθεί για λογαριασμό του παιδιού του να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που γεννούν ο πόλεμος και η διαιωνιζόμενη βία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής…
Γιώργος Τραπεζιώτης