Στο τραπέζι των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα συζητηθεί ο νέος νόμος για την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάψει η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι, εξομοιώνοντας τους παράνομους μετανάστες με όσους πληρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό και η κατεύθυνση που έχει δοθεί μετά την απόφαση-«γροθιά» του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει αντισυνταγματικό τον «νόμο Ραγκούση» είναι η αυστηροποίηση των όρων απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με τη γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το ελληνικό έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Αθανασίου εντός επτά ημερών να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διπλασιαστεί ο χρόνος της νόμιμης και μόνιμης παραμονής των αλλοδαπών γονέων στη χώρα σε 10 έτη, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος και ισχύει στο σύνολο των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Παράλληλα μελετάται τα έξι έτη της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών αλλοδαπών να γίνουν εννέα, καθώς τόσα είναι τα έτη υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Μία ακόμη αλλαγή αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας στο παιδί όχι με τη γέννησή του, αλλά με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Με αυτόν τον τρόπο ο ενδιαφερόμενος ως ενήλικος θα μπορεί να αποφασίσει αν θέλει την ιθαγένεια, υπό τον όρο βέβαια ότι δεν θα έχει διπλή ιθαγένεια. Πρόταση-τομή αποτελεί η άμεση απόκτηση ιθαγένειας σε όποιον περάσει μέσω των πανελληνίων σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Ολα αυτά βέβαια θα συζητηθούν μεταξύ των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη όταν είναι έτοιμο το προσχέδιο του νόμου, ενώ είναι πολύ πιθανόν να συζητηθούν σε πρώτο βαθμό με εκπροσώπους που θα ορίσουν τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να μην προκληθούν νέοι τριγμοί στη συγκυβέρνηση.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν».
Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για το ΠΑΣΟΚ παραμένει προτεραιότητα η «διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στη χώρα μας».
Ακόμα πιο έντονη είναι η αντίδραση της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία κάνει λόγο για οδυνηρή έκπληξη, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης είχε συμφωνήσει με τον συγκεκριμένο νόμο και τον είχε στηρίξει όταν ήρθε στη Βουλή από τον Γιάννη Ραγκούση.
Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι θα εκφράσει την άποψή του όταν μάθει επισήμως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Πάντως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω τις αρνητικές πρακτικές της Μεταπολίτευσης» πρόσθεσε.
Για «υιοθέτηση της ατζέντας μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή» καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντάς τον για τη γνωστοποίηση της απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί ιθαγένειας, προτού καν αυτή ανακοινωθεί επισήμως.
«Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε:
«Πληροφορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει τίποτε το “προοδευτικό” σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι όλα αυτά «θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν με νομοθετική πρωτοβουλία και κατόπιν συνεννόησης με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, με τη φιλοδοξία να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό φάσμα της Βουλής».
Νίκος Ελευθερόγλου, Μακάριος Β. Λαζαρίδης