Αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση

Οριστικά, με τη «βούλα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο νόμος Ραγκούση για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς κρίθηκε αντισυνταγματικός. Σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας είπαν σχεδόν ομόφωνα «όχι» στις διατάξεις με τις οποίες δινόταν η δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού αλλά και να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι διατάξεις του νόμου 3838/2010 προσκρούουν σε μια σειρά διατάξεων του Συντάγματος. Και αυτό, πρώτον, διότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. Και, δεύτερον, διότι είναι αντίθετος στο Σύνταγμα ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο επίμαχος Ν. 3838/2010. Οπως σημείωσε η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη υπήρξε και μία μικρή μειοψηφία συμβούλων οι οποίοι υποστήριξαν ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή, σε συνδυασμό με την εξαετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο, αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν έναν πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ προηγήθηκε αυτή του Δ΄τμήματος, η οποία εκδόθηκε πριν από 22 μήνες, σύμφωνα με την οποία ο νόμος Ραγκούση κρινόταν πέρα για πέρα αντισυνταγματικός. Στο ΣτΕ είχε αρχικά προσφύγει κατά του επίμαχου νόμου ο δικηγόρος Ιωάννης Ανδριόπουλος, άλλοι ιδιώτες και τέσσερις ενώσεις (Παγκρήτιος Ενωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ» και Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων). Με τις προσφυγές ζητούνταν να ακυρωθούν 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αλλοδαποί, κάτι που έγινε δεκτό τελικά από την Ολομέλεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, «μετέτρεψε την Ελλάδα σε μαγνήτη για τους λαθρομετανάστες, για ανθρώπους ταλαιπωρημένους από τον Τρίτο Κόσμο».

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα