Ο Γιώργος έφυγε με άδεια από τη σημαία

Από το αυτί και κατευθείαν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής για εξηγήσεις θα πρέπει να οδηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου -όταν επιστρέψει στην Ελλάδα-, αν εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που υπάρχουν στη Βουλή, είναι αδικαιολογήτως απών από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι παλαιότεροι κοινοβουλευτικοί σημείωναν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε κάτι άλλο από το να ακολουθήσει την αγαπημένη του συνήθεια που τον θέλει στα δύσκολα να κρύβεται ή να φεύγει. Και τώρα τα δύσκολα δεν είναι τίποτε άλλο από τη διερεύνηση της δικογραφίας για τα CDS και την αναμενόμενη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, καθώς και η εκκρεμότητα για την προσφυγή στο ΔΝΤ. Οι ίδιοι άνθρωποι θυμήθηκαν ότι το ίδιο έκανε και το 1989, όταν και πάλι, ως βουλευτής Αχαΐας τότε -όπως και τώρα-, «απέδρασε» για τρεις μήνες στην Αμερική, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Οπως και να έχει, ο πρώην πρωθυπουργός είναι και πάλι απών. Και μάλιστα αδικαιολογήτως.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Κανονισμού της Βουλής για τη μετάβαση βουλευτών στο εξωτερικό τις ημέρες κατά τις οποίες συνεδριάζει η Ολομέλεια καθώς και για την απουσία τους περισσότερο από πέντε συνεδριάσεις τον μήνα απαιτείται άδεια. H άδεια χορηγείται από τη Boυλή ύστερα από γραπτή αίτηση του ενδιαφερομένου. Τα έγγραφα ωστόσο αποδεικνύουν ότι η μόνη άδεια που έχει ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι για μόλις πέντε ημέρες, από τις 27 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου, για τις ανάγκες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:

«Αθήνα 24 Αυγούστου 2012. Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κύριο Ευάγγελος Μεϊμαράκη. Αγαπητέ Πρόεδρε, Σας ενημερώνω ότι την Δευτέρα 27 Αυγούστου αναχωρώ για το Cape Town της Νοτίου Αφρικής με σκοπό να προεδρεύσω στο 24ο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που ολοκληρώνεται το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012. Με φιλικούς χαιρετισμούς, Γιώργος Α.Παπανδρέου. Βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας» αναφέρει επί λέξει η μία και μοναδική επιστολή που έχει στείλει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Προεδρείο της Επιτροπής, ζητώντας άδεια μετάβασης στο εξωτερικό. Η ανάγνωση μάλιστα της αιτήματος στην Ολομέλεια, όπως επιβάλει ο Κανονισμός, προκάλεσε, όπως είναι γνωστό, τα σκωπτικά σχόλια των συναδέλφων βουλευτών του κ. Παπανδρέου, οι οποίοι αναρωτήθηκαν τότε αν ο κ. Παπανδρέου επιστρέψει.

Οι μέρες πέρασαν, πήγε πια 23 Σεπτεμβρίου και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ζήτησε άλλη άδεια. Ομως ο πρώην πρωθυπουργός δεν επέστρεψε στη Βουλή ούτε για μία ημέρα. Και όπως λένε οι πληροφορίες, με ένα μικρό διάλειμμα επιστροφής στην Ελλάδα για την ψήφιση των μέτρων ο Γιώργος θα παραμείνει για τρεις μήνες στην Αμερική προκειμένου, ως επισκέπτης καθηγητής, να διδάξει στο Χάρβαρντ αναλύοντας το πρόβλημα της Ελλάδας.

Οσο όμως κι αν κάποιοι λένε ότι η Βουλή θα κάνει τα στραβά μάτια στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος και αμείλικτος όσον αφορά τις κυρώσεις. Σύμφωνα και πάλι με το άρθρο 76, και πάλι «η απουσία βουλευτή σε περισσότερες από πέντε τον μήνα συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, χωρίς άδεια, θεωρείται αδικαιολόγητη και συνεπάγεται την υποχρεωτική κράτηση του 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσης για κάθε απουσία του. O βουλευτής μπορεί να δώσει εξηγήσεις στον Πρόεδρο της Βουλής για τους λόγους της αδικαιολόγητης απουσίας του. Αν δεν δώσει εξηγήσεις ή αν οι εξηγήσεις που έδωσε δεν θεωρηθούν ικανοποιητικές, ο Πρόεδρος της Βουλής δίνει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής να περικόψει τη βουλευτική αποζημίωσή του». Με απλά λόγια, αν ο κ. Παπανδρέου δεν πείσει με τις εξηγήσεις του τον πρόεδρο της Βουλής για τις απουσίες του, θα πρέπει να του κρατηθεί σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης του Σεπτεμβρίου, αφού δεν έχει παραβρεθεί σε καμία συνεδρίαση και βλέπουμε…


«Βράζουν» στην Αχαΐα για τη μη εκπροσώπηση τους

Την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Politics του Kennedy School του Χάρβαρντ, το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα «βράζει», καθώς ο νομός μένει χωρίς βουλευτή του κόμματος.

«Ο βουλευτής μας λείπει για δουλειές στο Χάρβαρντ» έγραψε χαρακτηριστικά ιστοσελίδα των Πατρών, αναφέροντας ότι η νέα ακαδημαϊκή ενασχόληση του βουλευτή και πρώην πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ενοχλήσεις στην τοπική κοινωνία. «Ποιος θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του νομού; Αυτός που θα διδάσκει στις ΗΠΑ;» αναρωτήθηκε αγανακτισμένα «μόνιμος κάτοικος της οδού Γεροκωστοπούλου» γράφει η ιστοσελίδα. Την ίδια ώρα ο πρώτος επιλαχών βουλευτής, πρώην υφυπουργός Κώστας Σπηλιόπουλος, καραδοκεί ελπίζοντας σε παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου για να πάρει την έδρα.


Κρύφτηκε και στην απάντηση του για τα περί «επισκέπτη βουλευτή»

Για να δώσει πάντως σημάδια ζωής από το Χάρβαρντ ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να προκληθεί από τον Γιάννη Μιχελάκη της Ν.Δ. ο οποίος το βράδυ της Τρίτης από του βήματος της Βουλής ζήτησε την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού από τη βουλευτική έδρα. «Φαίνεται ότι ο κ. Παπανδρέου μάλλον μπέρδεψε το “επισκέπτης καθηγητής” με το “επισκέπτης βουλευτής”! Και αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό. Αυτή η Βουλή είναι Βουλή μάχης και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να είμαστε όλοι διαρκώς παρόντες. Δεν είναι κλαμπ η Βουλή. Δεν είναι επισκεπτήριο. Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου, από τη στιγμή που επέλεξε να δραπετεύσει στην Αμερική, οφείλει να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα!» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε. Ομως η απάντηση ήταν περί ανέμων και υδάτων. Γιατί μπορεί να επιτέθηκε στον κ. Μιχελάκη για το γαρ πολύ της θλίψεως που γεννά παραφροσύνη, όμως για την ταμπακιέρα (την απουσία στις ΗΠΑ) δεν έγραψε λέξη. Μόνο ότι το αίτημα Μιχελάκη αποδίδεται «στην καθημερινή επιβεβαίωση, εν τοις πράγμασι, των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα