Οχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για μια ακόμη φορά είπε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι με τη φυσική και μόνο ροή αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο τομέα το 2015 θα υπηρετούν τουλάχιστον 150.000 λιγότεροι, όπως άλλωστε ζητάει και η τρόικα.
«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το Δημόσιο, που το ίδιο το ΓΛΚ εκτιμά ότι θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, υπερβαίνοντας τις αρχικά συντηρητικότερες εκτιμήσεις και με την πρόταση του υπουργείου για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000 – με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μη θιγούν ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας στην ένωση των βελγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος σχεδόν κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η Δημόσια Διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που προς το παρόν δεν απορροφούνται.