Από την αρχή ήταν όλα εναντίον του! Η οικονομική κρίση που δεν άφηνε περιθώρια για να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, η αλόγιστη συνταγογράφηση που αποτελεί ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, αλλά και το γεγονός ότι μετά από σχεδόν εννέα μήνες λειτουργίας του δεν φαίνεται «φως στο τούνελ», για να πει κανείς με σιγουριά ότι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο… διάσημος ΕΟΠΥΥ, θα καταφέρει να επιβιώσει.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί τον παρομοιάζουν μ’ έναν γίγαντα με πήλινα πόδια. Οσο λοιπόν ο πρόεδρος Γεράσιμος Βουδούρης προσπαθεί εναγωνίως να βρει χρήματα για να μπαλώσει τρύπες στον διάτρητο Οργανισμό που διοικεί, οι ασφαλισμένοι του μεγαλυτέρου ταμείου της χώρας πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, τους γιατρούς και τις εξετάσεις τους.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα το μέγεθος του κινδύνου που απειλεί τον ΕΟΠΥΥ, που φαίνεται να εξελίσσεται σε βατερλό των ασφαλισμένων της χώρας, ας χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα των αριθμών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, που ζήτησε και έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2012 είναι 5,9 δισ. ευρώ έναντι 6,77 δισ. ευρώ του 2011 των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Και ποια είναι αυτά τα ταμεία; Πρόκειται για το ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, Οίκος Ναύτου και ΤΥΔΚΥ.
Παράλληλα το έλλειμμα του 2011 των αρχικών ταμείων που ενσωματώθηκαν ήταν περί το 1,7 δισ., που αναπόφευκτα «φορτώθηκε» ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ο Οργανισμός, προτού ξεκινήσει καλά καλά τη λειτουργία του, είχε «λυγίσει» από το τεράστιο βάρος των παλαιών χρεών των τεσσάρων πρώτων ταμείων. Αρα ο Οργανισμός πρέπει να δαπανήσει 2,6 δισ. λιγότερα το 2012 από αυτά που δαπάνησαν τα αρχικά ταμεία που τον συνέστησαν το 2011.
Ομως τα βάσανά του δεν τελειώνουν εδώ. Λόγω ελάττωσης της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% σε 0,4% επί του ΑΕΠ, ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε επιπλέον κατά 500.000.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν τα έξοδά του κατά 105.000.000 ευρώ. Δηλαδή 50.000.000 ευρώ από τα φάρμακα και 55.000.000 ευρώ για λειτουργικές δαπάνες. Για να καλυφθεί αυτή η μείωση και η αύξηση των δαπανών (σύνολο 605.000.000 ευρώ), «κουρεύτηκε» η δαπάνη για ιατρική περίθαλψη κατά 590.000.000 ευρώ και το επίδομα μητρότητας κατά 20.000.000 ευρώ.
Σήμερα στον κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ αναλογούν 20 ευρώ για παρακλινικές εξετάσεις ετησίως σε ιδιωτικά εργαστήρια – πολυϊατρεία.
Η φαρμακευτική δαπάνη είναι 2,8 δισ. και η δαπάνη για πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι 269.548.000 ευρώ, έναντι 651.767.000 του 2011, δηλαδή σημειώθηκε μείωση 59%.
Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η τρόικα επιμένει να «ψαλιδιστεί» και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη από 2,8 δισ. σε 2,1 δισ.
Στα ταμεία των κρατικών νοσοκομείων έως τις 30 Ιουλίου 2012 είχαν μπει 59.515.000 (8,5% του προϋπολογισμού τους) έναντι 750.000.000 που έχουν προϋπολογιστεί για το 2012. Γι’ αυτό οι προμηθευτές απειλούν με εμπάργκο και οι αποθήκες των δημοσίων θεραπευτηρίων κινδυνεύουν να στερέψουν από αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.
Την ίδια στιγμή η υπερβολική συνταγογράφηση κάνει όσους διαβάζουν τα νούμερα να αναρωτιούνται: «Μα καλά, πόσο άρρωστοι είμαστε; Ολοι οι Ελληνες παίρνουμε φάρμακα; Δεν είναι κανείς υγιής;»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων είναι το γεγονός ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες διακοπών, καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά σχεδόν 10.000.000 ιατρικές συνταγές. Ειδικότερα, περί τις 4.700.000 ηλεκτρονικές συνταγές τον μήνα! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε πει ότι τα χρήματα που δίνονται για την αλόγιστη συνταγογράφηση κόβονται από τους μισθούς και τις συντάξεις!
Συνοψίζοντας, το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι πολίτες να πληρώνουν το… μάρμαρο (γιατρούς, φαρμακοποιούς, ταμεία), όταν ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, παίρνοντας μαζί του εκατομμύρια ασφαλισμένους;
Τα ασφαλιστικά ταμεία
Η πηγή χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ είναι 27% από την κρατική επιχορήγηση (που ως γνωστό λεφτά δεν υπάρχουν) και οι εισφορές των εργαζόμενων για την υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων, που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, πρέπει να κατευθύνονται στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ.
Ομως μεσούσης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε για τρίτη χρονιά, τα εκατομμύρια αυτά ευρώ από τις κρατήσεις των ασφαλισμένων για την υγεία τους, «σκαλώνουν» στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών και δεν φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ. Το δίλημμα είναι: Ή σύνταξη ή φάρμακα και θεραπείες. «Διαλέξτε!» Αυτό φαίνεται να λένε «ατύπως» οι διοικητές των ταμείων που έχουν κόψει την «ευρω-αιμοδοσία» στον ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν θέλουν να κόψουν τις συντάξεις από τους ασφαλισμένους.
Δεν είναι τυχαίο που πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012, είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε ότι, ενώ είχαν υπολογίσει ότι ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει από το ΙΚΑ 140.000.000 ευρώ τον μήνα, τελικά παίρνει μόνο 80.000.000 εξαιτίας της ανεργίας και της έλλειψης εισφορών που παρουσιάζει το ΙΚΑ.
Ρίτα Μελά