Νόμος είναι το δίκιο του λουκέτου!

Το πιστοποιητικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου υπεγράφη τελικά με το λουκέτο που μπήκε στον 902, στον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ, ύστερα από 22 χρόνια λειτουργίας. Αυτό μάλιστα συμβαίνει μερικούς μήνες αφότου η Τυποεκδοτική (η εκτυπωτική επιχείρηση του ΚΚΕ) υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφήνοντας πλέον στον δρόμο -εν μέσω κρίσης- ακόμη περισσότερους εργαζομένους.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ για το κλείσιμο του σταθμού αφιερώνει μονάχα τέσσερις γραμμές στους ανέργους, στους οποίους υπόσχεται ότι θα στηρίξει. Δεν διευκρινίζει όμως ο Περισσός τον τρόπο…

Η συγκεκριμένη απόφαση επλανάτο εδώ και καιρό στα γραφεία του ΚΚΕ και «επικαιροποιήθηκε» με μια μακροσκελή ανακοίνωση. Τα οικονομικά του κόμματος πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, ενώ το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν η ταφόπλακα. Η μεγάλη μείωση των ποσοστών είχε άλλωστε αποτέλεσμα να μειωθούν σχεδόν κατά το ήμισυ και οι βουλευτές, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως την αντίστοιχη μείωση των εσόδων από την αποζημίωση που λαμβάνουν και η οποία, ως γνωστόν, κατατίθεται στο κομματικό ταμείο. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα για το 2011 εκκρεμεί και αναμένεται να αποδεσμευτεί περί τα μέσα του Οκτώβρη.

Εάν κανείς συνυπολογίσει και την πτώση των ποσοστών του κόμματος (από 7,54% το 2009, πήγε στο 4,42% στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου), καθώς τα χρήματα που λαμβάνει είναι ανάλογα του εκλογικού ποσοστού, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο πραγματικός λόγος που το ΚΚΕ προχώρησε στο κλείσιμο του σταθμού δεν είναι (μόνο) η πτώση στη διαφήμιση που προφασίζεται κόμμα. Αλλωστε ο σταθμός ουσιαστικά υπολειτουργούσε, δεν είχε πλήρες πρόγραμμα και τα όποια εμπορικά έσοδά του προέρχονταν ανέκαθεν από τηλεμάρκετινγκ. Πηγές, επίσης, υποστηρίζουν ότι και ο «Ριζοσπάστης» αντιμετωπίζει συναφή προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα η Πολιτική Γραμματεία πιέζει τα μέλη του κόμματος να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για περισσότερες πωλήσεις του κομματικού εντύπου.

Το ΚΚΕ θα λάβει ως κρατική επιχορήγηση για φέτος, με βάσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, το ποσό των 3.950.000, που είναι μειωμένο κατά 1.250.000 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση τα αποτελέσματα του 2009, η ετήσια επιχορήγηση άγγιζε τα 5.200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους για τον 902 ετοιμάζονταν να πέσουν προ καιρού, αφού το ΚΚΕ εδώ και περίπου δύο χρόνια είχε ακολουθήσει την τακτική των απολύσεων, ρίχνοντας τις ευθύνες στην οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα από τον 902 είχαν φύγει περισσότεροι από 35 εργαζόμενοι. Μάλιστα τον προηγούμενο Δεκέμβρη, παραμονές Πρωτοχρονιάς, ξαφνικά παραδόθηκε σε τέσσερις εργαζομένους ένα ραβασάκι, το οποίο τους έστελνε στην ανεργία. Και όπως είπαν τότε μερικοί από τους συναδέλφους τους, ο ένας είχε και ένα παιδί μόλις έξι μηνών.

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την απόφαση του κόμματος το κανάλι να μη συμπεριληφθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα. Με ανακοίνωσή του τότε ο Περισσός επέμεινε στην εσαεί παραμονή τους στο αναλογικό σήμα, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί ακόμη περισσότερο και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το λουκέτο.

Η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα για την κατάσταση στον 902, είχε πει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το 2010 ότι «η κρίση φταίει για τις απολύσεις στον 902». Αυτό άλλωστε υποστήριξε και η Πολιτική Γραμματεία του ΚΚΕ στην τελευταία ανακοίνωσή της: «Η οικονομική κρίση έχει επιδράσει και στη λειτουργία όλων των ΜΜΕ, επιδρά και στον 902». Και συνέχισε: «Ακόμη και από την κρατική διαφήμιση ο 902 έπαιρνε ψίχουλα».

Η οικονομική χρεοκοπία δεν είναι πάντως άσχετη με την πολιτική κατάρρευση του ΚΚΕ, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται τελευταίο, από πλευράς δύναμης, στη λίστα των επτά κομμάτων της Βουλής. Ηδη τα ζητήματα στρατηγικής που έχουν τεθεί εντός του Περισσού είναι μεγάλα, καθώς δεν διαφαίνονται ούτε προοπτικές ανάκαμψης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μάλιστα ότι στις επόμενες εκλογές το ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θέμα εκλογικής ύπαρξης, αφού διαπιστώνεται ότι συνεχίζονται και μετεκλογικά οι διαρροές από τις τάξεις του, ενώ είναι προφανής πλέον η αδυναμία του να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες.

Το βολικό άρθρο 99 και οι απολύσεις στην Τυποεκδοτική

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Τυποεκδοτική είχε προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μέσω του άρθρου 99. Βέβαια, ο Περισσός είχε ανάψει το πράσινο φως για τη σχετική διαδικασία από το καλοκαίρι του 2011, με τη διοίκηση της εταιρίας να προβαίνει σε απολύσεις εργαζομένων, ώστε να την καταστήσει βιώσιμη. Κάτι βέβαια που δεν τελεσφόρησε, αφού το κόμμα είχε ήδη πάρει την τελική του απόφαση. Γι’ αυτό εξάλλου εκείνη την περίοδο η Πολιτική Γραμματεία προειδοποιούσε ότι θα αρχίσουν νέες επιθέσεις προς το ΚΚΕ, αφού με ανακοίνωσή της καλούσε εκ νέου «τα μέλη να υπερασπιστούν το κόμμα από τον βρόμικο πόλεμο που θα δεχτεί το επόμενο διάστημα». Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΠΑΜΕ αρκετές φορές είχε ταχθεί εναντίον του περίφημου άρθρου 99, στο οποίο τελικά το ΚΚΕ… ενέδωσε: «H ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 99 σημαίνει ότι βγαίνει κερδισμένη η εργοδοσία, γιατί ξεμπερδεύει μια και καλή απ’ όσους χρωστάει, προμηθευτές και εργαζομένους (δηλαδή οι εργαζόμενοι θεωρούνται και αυτοί προμηθευτές), κατοχυρώνοντας τον εργοδότη για να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η εκτυπωτική επιχείρηση του ΚΚΕ δημιουργήθηκε το 1977 και ξεκίνησε το 1981 από το «Σπίτι του Λαού» στον Περισσό να τυπώνει τα έντυπα του κόμματος. Το 1994, μετά την καταστροφή του υπογείου όπου στεγαζόταν, έλαβε κρατική ενίσχυση, ώστε να ορθοποδήσει, ενώ πήρε και κάποιες δουλειές από το Δημόσιο, όπως την εκτύπωση του «Χρυσού Οδηγού». Στη συνέχεια, το 1996 εδόθη και δεύτερη κρατική επιχορήγηση ύψους 1,6 δισ. δραχμών, για να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση στο Κρυονέρι, στις εγκαταστάσεις του Κολλάρου, τις οποίες αγόρασε. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων συνολικής επιφάνειας 19.907 τ.μ., κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 33.419,00 τ.μ. Μάλιστα, το 2006 πήρε νέα επιχορήγηση για να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό, ενώ την ίδια χρονιά υπήχθη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, λαμβάνοντας συνολικά 1.098.560 ευρώ.

Επί της ουσίας, αν και το ΚΚΕ ως κύριος μέτοχος της εταιρίας έβαλε στα ταμεία της επιχείρησης αρκετά κρατικά χρήματα, απέτυχε να κρατήσει την Τυποεκδοτική ζωντανή.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα