Η «περιττή» τροπολογία για τη Siemens που θα έριχνε την κυβέρνηση!

Στο παρά ένα μιας οδυνηρής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για το μέλλον της έφτασε την Πέμπτη στη Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με αφορμή την τροπολογία, η οποία μετέθετε την έναρξη ισχύος του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens.

Μπορεί η απόσυρση της τροπολογίας ως «περιττής» από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διέσωσε προς το παρόν την κατάσταση, o κλυδωνισμός ωστόσο ήταν σφοδρός και όλοι έμειναν με το ερώτημα. Αν υπάρχουν τόσες απειλές από τους κυβερνητικούς εταίρους για καταψήφιση σε μια ανούσια και περιττή κατά την κυβέρνηση, πολιτικά ουσιώδη όμως κατ’ άλλους, τροπολογία, τι μέλλει γενέσθαι στα μέτρα;

Οπως έγραψε και η «δημοκρατία» την Παρασκευή, βαρύτατα εκτεθειμένοι από την όλη διαδικασία δεν είναι άλλοι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο πρώτος άλλαξε γνώμη μέσα σε 10 ημέρες και από εκεί που στην Επιτροπή της Βουλής έλεγε ότι η τροπολογία είναι απαραίτητη για να μην τεθεί θέμα ακυρότητας, την Πέμπτη το υπουργείο του χαρακτήρισε τη ρύθμιση περιττή. Επιχείρημα; Μια έγγραφη δέσμευση της Siemens ότι αποδέχεται ούτως ή άλλως τις τροποποιήσεις και δεν θα θέσει θέμα ακυρότητας της συμφωνίας. «Το ότι η Siemens δεν θα έθετε ποτέ θέμα ακυρότητας, αφού η σύμβαση είναι επωφελής γι’ αυτή, ήταν γνωστό σε όλους εξαρχής» έλεγε σε πηγαδάκι έμπειρος «γαλάζιος» βουλευτής αναρωτώμενος ποιος ο λόγος το υπουργείο Οικονομικών να θέσει σε τέτοια δοκιμασία της κυβέρνησης με δεδομένη την αρνητική ψήφο της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρεώνεται, αφενός, την κωλυσιεργία στην υπογραφή της σύμβασης, την οποία προφανώς δεν ήθελε να υπογράψει όσο ήταν αυτός υπουργός Οικονομικών για να μην τη χρεωθεί, και, αφετέρου, γιατί ως νομικός ανακάλυψε μόλις μία ώρα πριν από την ψηφοφορία ότι η ρύθμιση δεν έχει καμία νομική αξία. Ή, τουλάχιστον, αυτή ήταν η επίσημη δικαιολογία.

Τα προβλήματα στο παρασκήνιο είχαν πάντως αρχίσει από το βράδυ της Τετάρτης, όταν περίπου 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τους Θ. Μωραΐτη, Θ. Τζάκρη, Οδ. Κωνσταντινόπουλο, Μ. Μπόλαρη, Γ. Δριβελέγκα και Χρ. Αηδόνη, έπειτα από επανειλημμένες συσκέψεις που είχαν, αποφάσισαν να ταχθούν κατά της τροπολογίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεταξύ των διαφωνούντων ήταν και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μάλιστα ως υπουργός Οικονομικών είχε αποφύγει (κατά τη δική του εκδοχή, είχε αρνηθεί) να υπογράψει τη συμφωνία, διαφωνώντας με τους οικονομικούς όρους του περιεχομένου του. Ετσι την άφησε στο συρτάρι του και τη βρήκε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμαθε για τις αντιδράσεις μέσω του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και με δεδομένη την αρνητική ψήφο της ΔΗΜ.ΑΡ. και τις απειλές των νεοδημοκρατών (είχαν βολιδοσκοπηθεί ως ύποπτοι οι Γ. Βλάχος, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Μιχελάκης κ.ά.) τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό προτείνοντας απόσυρση της τροπολογίας για το καλό της κυβερνητικής συνοχής. Η πρόταση εισακούστηκε, με αποτέλεσμα ο Χρ. Σταϊκούρας, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, να ανακοινώσει ότι η συμφωνία ισχύει κανονικά και χωρίς την περιττή ρύθμιση και να την αποσύρει λίγα δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Η εικόνα της κυβέρνησης και τα «βάλε-βγάλε» της τροπολογίας έριξαν πάντως κι άλλο νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης, η οποία μετά τα επιχειρήματα ότι η υπογραφή Στουρνάρα μία ημέρα πριν από το ταξίδι Σαμαρά στη Γερμανία ήταν το δώρο στη Μέρκελ βρήκε και πάλι ευκαιρία να θριαμβολογήσει. Ομως και ο κ. Τσίπρας μένει εκτεθειμένος από την εξέλιξη, διότι στην προ ημερών συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει τεχνηέντως να αποδώσει στον κ. Στουρνάρα τις λιγότερες, σε σχέση με τους υπολοίπους, ευθύνες για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Siemens.

Και να πει κανείς ότι στην κυβέρνηση δεν είχαν πικρή εμπειρία; Μόλις τον Απρίλιο η συνεδρίαση κατά την οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens και η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν σχεδόν πανομοιότυπη. Τότε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είχε εμφανιστεί σε κυβερνητικά στελέχη και στον τότε πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ως επικεφαλής ομάδας ανταρτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα καταψήφιζαν το συγκεκριμένο άρθρο. Ζήτησε μάλιστα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, λέγοντας χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση ότι στην αίθουσα ήταν ελάχιστοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και η ρύθμιση δεν θα περνούσε με τίποτα.

Εν αντιθέσει με την απόφαση της Πέμπτης, τότε ο κ. Βενιζέλος είχε αποφασίσει ότι θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα, αν αποσυρόταν η ρύθμιση λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός υπερψηφίστηκε τελικά με πλειοψηφία 164 «ναι» έναντι 75 «όχι» (την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου στηριζόταν από περίπου 200 βουλευτές). Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είχε αποχωρήσει επιδεικτικά από το Κοινοβούλιο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ενώ αίσθηση είχαν προκαλέσει οι μύδροι του διαγραφέντος τότε από το ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου ξεπλένει αντί πινακίου φακής όλες τις βρομιές της Siemens και χαρακτηρίζοντας επονείδιστο και κόλαφο για τον Eλληνα πολίτη τον συμβιβασμό. Λεπτομέρεια; Τότε, μία ημέρα πριν, από τα θεωρεία της Βουλής, την έναρξη της συζήτησης είχε παρακολουθήσει ο άτυπος «υπουργός Ελλάδας» της Γερμανίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Υστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις πάντως η ουσία είναι ότι ακόμη και αν νομικά η συμφωνία ισχύσει, δεν θα έχει επικυρωθεί το περιεχόμενό της από την ελληνική Βουλή. Αυτό επομένως δεν απαλλάσσει από πιθανές μελλοντικές ευθύνες τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα που την υπέγραψε. Παρά τις παραπλανητικές δηλώσεις που έγιναν, άλλωστε, η ταμπακέρα δεν αφορά τη χρονική έναρξη ισχύος της, αλλά τους όρους που περιέχει. Η ψήφιση της «αθώας» αυτής τροπολογίας θα έδινε άφεση στον κ. Στουρνάρα. Και είναι ήδη γνωστό ότι, ενώ η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε εκτιμήσει σε περίπου 2 δισ. ευρώ τη ζημιά του ελληνικού κράτους από το σκάνδαλο, τώρα ο γερμανικός κολοσσός «καθαρίζει» επιστρέφοντας περίπου 100.000.000 ευρώ…

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα