Σχέδια για τους μικρομεσαίους

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης έναν ειδικό μηχανισμό που θα καλύπτει, «σε κάποιον βαθμό», τις ελληνικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να προχωρήσουν σε εισαγωγές προϊόντων.

Μέχρι τότε θα παρουσιαστούν και τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KfW (η γερμανική επενδυτική τράπεζα) για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα στηρίζεται και από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια προχθεσινής ομιλίας σε εκδήλωση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας (οι σχετικές πρωτοβουλίες παραμένουν λόγω οικονομικής στενότητας στα χαρτιά) και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ για τις ανάγκες της αγοράς, των μικρών και των και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και σε στοχευμένες αλλαγές στον επενδυτικό νόμο, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών για την διευκόλυνση των επενδύσεων. Υποστήριξε, επίσης, ότι το υπουργείο είναι σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για τις αλλαγές στον Τειρεσία και για τη ρύθμιση των δανείων. Το θέμα ρύθμισης των δανείων υποβάθμισε το ίδιο το υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα όταν διέψευσε σειρά σεναρίων για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Οσο αφορά την ελάφρυνση των όρων εγγραφής και παραμονής στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία, το υπουργείο εξαγγέλλει αλλαγές, την ίδια στιγμή που οι διοικήσεις των τραπεζών διαφωνούν. Εφτασαν, μάλιστα, μέχρι του σημείου να υποστηρίξουν ότι στη Ρωσία η παραμονή στον αντίστοιχο Τειρεσία είναι 15 χρόνια! Στην Ελλάδα οι χρόνοι τήρησης των στοιχείων φτάνουν σήμερα στα δύο χρόνια για τη σφράγιση επιταγής ή τη διαμαρτυρία συναλλαγματικής, στα τρία χρόνια αν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής σε βάρος του πολίτη/επιχειρηματία και στα τέσσερα χρόνια για πλειστηριασμό ακινήτων ή κινητών αξιών.

Ο κ. Χατζηδάκης συνδέει την ενίσχυση της ρευστότητας με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα. Οπως είπε, «για να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει να προχωρήσουν: η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η καταβολή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, και να τεθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες».

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα