Σήμερα το απόγευμα θα είναι η «ώρα της αλήθειας» για την κυβέρνηση και τις όποιες αντοχές της στο νέο ραντεβού που θα έχουν οι τρεις αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με έναν Ευάγγελο Βενιζέλο να το… παίζει φιλολαϊκός όσο δεν παίρνει, όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή. Το Μαξίμου εμφανίζεται «εξοργισμένο» με τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και την… παντιέρα που έχει σηκώσει!
Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει ότι ο κ. Βενιζέλος την πρώτη φορά που πούλησε «αγριάδα» στην τρόικα, μετά παρακαλούσε να επιστρέψει και όταν γύρισε (κι αφού η Ελλάδα έχασε μια δόση από το δάνειο) υπέγραψε το περιβόητο χαράτσι που γονάτισε τη μεσαία τάξη. Παράλληλα εκείνο που δείχνει τον αριβιστικό τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι θέλει μέσα σε μόλις δύο μήνες να οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση στο ίδιο κακό επίπεδο σχέσεων με την Ε.Ε. που είχε φέρει σε δύο χρόνια το σύστημα Παπανδρέου. Στο Μαξίμου είναι, λένε, άπαντες αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν τέτοιες επιπόλαιες λογικές και αυτό θα γίνει σαφές και σήμερα.
Χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να μην περάσει το «λάθος μήνυμα» προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και στις δάνειες δυνάμεις κάλεσε εκτάκτως τους εκπροσώπους της τρόικας στο Μαξίμου πρωί πρωί. Μάλιστα το ραντεβού κλείστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και αφού είχαν γίνει γνωστές οι διαρροές που έκανε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα ληφθούν τα μέτρα μέσα στον Αύγουστο και ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή του για υλοποίηση διορθωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Οπως τόνιζε στη συνέχεια σε στενούς του συνεργάτες, «σημασία έχουν τα έργα και όχι τα λόγια και δεν είμαι διατεθειμένος για κανέναν και για τίποτε να ρισκάρω την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη». Παράλληλα ο πρωθυπουργός έλαβε γνώση για την πορεία της ενημέρωσης που γίνεται στους εκπροσώπους της τρόικας από τους υπουργούς και για την πορεία της σύνταξης της έκθεσης που πρόκειται να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης ακούει στα αποθεματικά που τελειώνουν γι’ αυτό βιάζεται να κλείσει το θέμα της έκθεσης, ώστε να αποδεσμευτεί τον Σεπτέμβριο η δόση και να αποφευχθεί ο εφιάλτης της στάσης πληρωμών. Οπως χαρακτηριστικά διέρρεαν από το Μέγαρο Μαξίμου, «πρώτη διαπραγμάτευση είναι η διασφάλιση της δόσης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επισήμανε ότι «τα 11,5 δισ. πρέπει να βρεθούν τώρα, όχι μόνο γιατί είναι το εισιτήριο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, αλλά γιατί είναι το ζητούμενο για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις με επιτυχία οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανείς που θα δεχθεί να συζητήσει για δύο δόσεις. Η επιμήκυνση είναι κάτι που συζητιέται».
Νίκος Ελευθερόγλου
Προσωρινό δάνειο 3 δισ. από ΤΧΣ για το ταμείο του Δημοσίου
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τα διαθέσιμα του Δημοσίου κινδυνεύουν να εξαντληθούν και ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες πληρωμών του Δημοσίου έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενδέχεται να καθυστερήσει καθώς η αδυναμία της κυβέρνησης να καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων μεταθέτει χρονικά και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα εναλλακτικά σχέδια για την τόνωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίστηκε η έγκριση της τρόικας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί προσωρινά 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Το Δημόσιο συνεχίζει να αντλεί ρευστότητα μέσω έντοκων γραμματίων, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε περισσότερες εκδόσεις, πέραν των προγραμματισμένων.
Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει και στη συνδρομή της τρόικας, η οποία θα κληθεί να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα «ενδιάμεσο» δάνειο προς την Ελλάδα, με το οποίο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αμφιβολίες εάν το νέο πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχές διάστημα, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αγκάθι στις συζητήσεις για το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης παραμένουν τα 3 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από περικοπές που θα προτείνουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάργηση του εναπομείναντος 13ου-14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι πια στο τραπέζι, καθώς κρίθηκε ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Στον αντίποδα, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ. Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500.000.000 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου