Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει το τεστ του HPV από ό,τι το τεστ Παπ, σύμφωνα με Αμερικανούς και Βρετανούς ερευνητές.
Επειτα από μελέτη διάρκειας 18 ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου για την πρόβλεψη εμφάνισης προκαρκινικών αλλοιώσεων κατά τα επόμενα δέκα με δεκαοκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόβλεψη που προσφέρει το τεστ Παπ δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Η μελέτη διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology». Κατά τη διάρκειά της οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 20.000 γυναικών που είχαν κάνει τεστ Παπ αλλά και τεστ HPV και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν περάσει την ηλικία των 30 ετών και ήταν εξαρχής θετικές στο τελευταίο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο κατά την επόμενη δεκαετία, από ό,τι οι γυναίκες των οποίων το τεστ Παπ δεν ήταν φυσιολογικό.
Μάλιστα, οι γυναίκες με φυσιολογικό τεστ Παπ που βρέθηκαν θετικές στα στελέχη του ιού HPV16 και HPV18, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση καρκίνου, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλοιώσεων CIN3+ σε σχέση με εκείνες που ήταν θετικές στο τεστ HPV, αλλά είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα στο τεστ Παπ.
Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα τεστ πρέπει να αντικαταστήσει το άλλο. «Το τεστ HPV για τον αποκλεισμό της πιθανότητας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όταν ακολουθείται από τεστ Παπ και ίσως σε συνδυασμό με τον έλεγχο των HPV16 και HPV18 για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο προσβολής από CIN3+, αποτελεί ιδανικό αλγόριθμο για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, κυρίως στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών ή και παραπάνω» γράφουν οι συντάκτες της έρευνας στην επιθεώρηση.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη