«Σας θέλω όλους στην πρώτη γραμμή. Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν μετόπισθεν. Σας θέλω όλους αποφασισμένους. Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν ενδοιασμοί. Υπάρχει μόνο πίστη και ενότητα». Αυτό θα ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα και από τους πρώην βουλευτές της Ν.Δ., με τους οποίους θα συναντηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Την ίδια ώρα κλείνουν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και αφορούσαν το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ηδη στα χέρια του κ. Σαμαρά βρίσκεται το πρόγραμμα της Ν.Δ., που είναι πολυθεματικό, και το μόνο που απομένει είναι η λέξη «τυπωθήτω», ενώ σήμερα το βράδυ «κλείνουν» οι καταθέσεις υποψηφιοτήτων για όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ.
Χθες ο κ. Σαμαράς προέδρευσε στη Νομαρχιακή Συνέλευση της Ν.Δ. της Α΄ Αθηνών. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε πανστρατιά τα στελέχη και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτε και με κανέναν. Για το θέμα της συγκυβέρνησης επανέλαβε «ευχαριστώ, δεν θα πάρω» και πρόσθεσε: «Τα σενάρια συγκυβέρνησης τα διακινούν αυτοί που είναι λίγοι, ενώ εμείς είμαστε πολλοί. Είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που μας έβαλε στην Ε.Ε.»
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να δούμε τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό».
Σε στρατηγικό επίπεδο τώρα, η Ν.Δ. πλέον αρχίζει όλο και πιο δυνατά να στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ταυτίζοντάς τον με τον Γιώργο Παπανδρέου. Σε δύο ανακοινώσεις του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης τονίζει ότι με τις συμπεριφορές του ο εν αναμονή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει το «τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος».
Στην πρώτη περίπτωση, «για τη βιομηχανία ρουσφετολογικών προαγωγών και τοποθετήσεων προϊσταμένων σε νευραλγικά πόστα του υπουργείου Οικονομικών, που από τις αρχές του χρόνου έχουν φτάσει τις 800».
Στη δεύτερη περίπτωση, για το θέμα του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, για το οποίο ο κ. Βενιζέλος σιωπά. Μάλιστα ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε σε συνέντευξή του; «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι μια εξεταστική θα γίνει για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Για τις ευθύνες εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Όχι» σε Κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Καμμένο από εννέα διαγραφέντες
Δεν έβγαλε ουσιαστικό αποτέλεσμα η πρώτη συνάντηση ορισμένων εκ των διαγραφέντων από τη Ν.Δ. βουλευτών χθες στη Βουλή με θέμα τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με όλα πάντως τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά και επάνω στο τραπέζι. Το μόνο πάντως στο οποίο φαίνεται να συμφώνησαν είναι να συνεχίσουν τις συναντήσεις, εξετάζοντας το ενδεχόμενο σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά όχι υπό τον Πάνο Καμμένο.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των ανεξαρτήτων στον δεύτερο όροφο της Βουλής, προσήλθαν μόλις εννιά από τους διαγραφέντες, με τον έναν όμως να αποχωρεί πολύ γρήγορα.
Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Κώστας Μαρκόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Ελενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια, Μίκα Ιατρίδη, Μιχάλης Γιαννάκης, Δημήτρης Σταμάτης και Γιώργος Βλάχος. Ο τελευταίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους υπολοίπους και τους χαιρέτησε γρήγορα λέγοντας ότι το «όχι» στο Μνημόνιο δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία.
Από του υπολοίπους, πολύ κοντά στο κόμμα Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται ότι είναι (εκτός από την Ελενα Κουντουρά, η οποία ήδη έχει προσχωρήσει) και οι Κ. Μαρκόπουλος, Π. Μελάς, Σπ. Γαληνός και Μ. Κόλλια, ενώ το μέλλον τους αναζητούν ακόμα οι Δ. Σταμάτης, Μ. Γιαννάκης, Μ. Ιατρίδη, οι οποίοι φαίνεται ότι επιθυμούν Κ.Ο. αλλά όχι υπό τον Πάνο Καμμένο.
Αυτός πάντως που εμφανίστηκε σίγουρος για τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης: ‘Είμαστε κόμμα. Συζητάμε τώρα το πλαίσιο και πιθανώς το κείμενο μιας ιδρυτικής διακήρυξης» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει νέα ιδρυτική διακήρυξη και όχι αυτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αλλοι πάλι, όπως η Ελενα Κουντουρά και η Μ. Κόλλια, απέφυγαν να πουν κάτι συγκεκριμένο, κάνοντας λόγο για πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Τέλος, ο κ. Ζώης βρισκόταν στη Λάρισα βλέποντας ψηφοφόρους του και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αυτές θα κρίνουν και τι πρόκειται να πράξει.
Κόντρα για την εκλογική ενίσχυση σε νέα σχήματα
Θέμα ερμηνείας του νόμου έχει προκύψει από χθες, με αφορμή το ενδεχόμενο σχηματισμού αναγνωρισμένων κοινοβουλευτικών ομάδων από «γαλάζιους» ή «πράσινους» διαγραμμένους βουλευτές και της δυνατότητας να έχουν εκλογική χρηματοδότηση ή προβολή στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον νόμο, εκλογική χρηματοδότηση δικαιούνται τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί που εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτές εκλεγμένους στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού. Αυτή η παράγραφος αποτέλεσε σημείο τριβής στη Βουλή, με τους βουλευτές να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Οι υπέρμαχοι της άποψης ότι, αν προκύψουν νέες δεκαμελείς Κ.Ο., θα πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση στέκονταν στο ότι ο νόμος λέει ότι απλά οι βουλευτές πρέπει στις προηγούμενες εκλογές να είχαν πολιτευτεί με τη σημαία του ίδιου κόμματος, π.χ. μόνο από το ΠΑΣΟΚ ή μόνο από τη Ν.Δ. Από την άλλη, εκφράστηκε όμως και η άποψη ότι δεν δικαιούνται σε καμία περίπτωση χρηματοδότηση. Οι υποστηρικτές της έλεγαν ότι, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση, ο νόμος που ορίζει ότι πρέπει να γίνει η κατανομή των χρημάτων μιλάει για διαίρεση του ποσού με τις έγκυρες ψήφους του συνδυασμού στις προηγούμενες εκλογές, άρα κόμμα που συμμετέχει σε εκλογές για πρώτη φορά δεν γίνεται να πάρει χρήματα.
Γιώργος Λυκουρέντζος