Το λιμπρέτο ενός μαγικού βιολιού

Μπορεί ένα βιολί να «ξυπνήσει» τις ευχάριστες σκέψεις και να σηκώσει παλιρροϊκά κύματα ευτυχίας; Αν πρόκειται για βιολί με μαγικές ιδιότητες, φυσικά και μπορεί. Για ένα τέτοιο σπάνιο μουσικό όργανο θα μας μιλήσει η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Το μαγικό βιολί», που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ολύμπια στις 8 Ιανουαρίου και απευθύνεται τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς λάτρεις της όπερας.

Μάλιστα, όπως ομολογεί και η ίδια η δημιουργός του λιμπρέτου Μαριβίτα Γραμματικάκη, η αφορμή για την έμπνευσή του ήταν μια δική της προσωπική εμπειρία, μια ημέρα όπου οι γκρίζες σκέψεις την είχαν κυριεύσει. Και ενώ η κρίση και η πτώχευση της «τριβέλιζαν» το μυαλό -όπως άλλωστε κάνουν και στους περισσότερους Ελληνες την περίοδο αυτή-, ένας πλανόδιος μουσικός πέρασε μπροστά της παίζοντας βιολί.

Συνθέτης της ιδιαίτερης αυτής όπερας ο Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος έγραψε μουσική με στόχο να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στα… νεανικά αυτιά.

Η ιστορία μάς μεταφέρει σε μια γκρίζα και ζοφερή πολιτεία, στην οποία ζει ένας βασιλιάς που απεχθάνεται την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια, γι’ αυτό και απαγορεύει σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του φυλακίζει όταν την ακούει μια μέρα να τραγουδάει μαγεμένη από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στην πολιτεία. Μόνος του, βυθισμένος στη θλίψη του, η οποία γεννήθηκε μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο βασιλιάς έχει για συντροφιά τον μοναδικό που μπορεί να ανεχτεί τις ιδιοτροπίες του, τον τρελό της πολιτείας. Τα λόγια εκείνου αλλά και η μουσική του μαγικού βιολιού -δώρο της βασίλισσας στον τσιγγάνο- ξυπνούν σιγά σιγά την καλοσύνη που είχε ξεχάσει ότι κρύβει μέσα του.

«Πρόκειται για μια ιστορία παραμυθένια, δομημένη με τα χαρακτηριστικά μιας τραγωδίας, όπου όλοι, «καλοί» και «κακοί», δεν υπακούν στις παραδοσιακές συμβάσεις, όπου το παρελθόν και το μέλλον, η λογική και φαντασία παύουν να αντιμετωπίζονται σαν αντιφατικά κι όλα μαζί λειτουργούν σαν ποιητική απεικόνιση ενός κόσμου τόσο παλιού όσο και σημερινού» γράφει στο προλογικό της σημείωμα η σκηνοθέτις της παράστασης Λένα Γεωργιάδου.

Info: Οι παραστάσεις του «Μαγικού βιολιού» ξεκινούν στις 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως και τις αρχές Απριλίου 2012. Ωρα των παραστάσεων: 11.00.

Η ιδέα για το έργο

Η ιδέα του «Μαγικού βιολιού», όπως αποκαλύπτουν και οι δημιουργοί, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού λιμπρέτου για μουσικό παραμύθι που συνδιοργάνωσε η Εθνική Λυρική Σκηνή με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τον Νοέμβριο του 2010. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού αυτού η Μαριβίτα Γραμματικάκη έφτιαξε ένα σχέδιο παραμυθιού με τον τίτλο «Το μαγικό βιολί», πάνω στο οποίο μαθητές από όλη την Ελλάδα θα διαγωνίζονταν στη συγγραφή λιμπρέτου.

Λίγο καιρό αργότερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός OPERA EUROPA διοργάνωσε, σε συνεργασία με τα περισσότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Οπερας με τίτλο «Νεανικά αυτιά». Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν φυσικά με το εν λόγω έργο, αφού μπορεί να το προσεγγίσει τόσο ένας μεγάλος, αλλά κι ένας νεαρός θεατής.

Στις παραστάσεις συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ αλλά και η παιδική χορωδία Rosarte.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img