Στο ΙΚΑ όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι

Ρυθμίσεις που αφορούν την ασφάλιση όσων προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από την 1.1.2011 και εφεξής, καθώς και τις προϋποθέσεις λήψης και δεύτερης σύνταξης από τους τομείς του κλάδου ασφάλισης κύριας σύνταξης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα, με ειδικές εγκυκλίους, διευκρινίζει το καθεστώς που ισχύει για την αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής θητείας και πλασματικών ετών, όταν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να συμπληρώσει 10.500 ένσημα, από τα οποία τα 7.500 είναι βαρέα και ανθυγιεινά.

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να διασαφηνίσει σε ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων είναι απαραίτητη η ασφάλιση, εκτός από τον ΕΤΑΑ, και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, όπως επίσης και ζητήματα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στους τομείς υγειονομικών του ΕΤΑΑ. Πιο αναλυτικά:

1. Οσοι διορίζονται στο Δημόσιο από 1.1.2011 υπάγονται υποχρεωτικά στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή αφορά τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τακτικούς και μετακλητούς υπαλλήλους της Βουλής, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμίδας. Επίσης, αφορά τους ιερείς και τους υπαλλήλους των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Εξαιρούνται μόνον όσοι είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ), στον τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ). Οσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο έως 31.12.1992 ασφαλίζονται υποχρεωτικά και στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μόνο εφόσον έχουν προσληφθεί και απασχολούνται στο Δημόσιο με άλλη ιδιότητα από αυτή που ασφαλίστηκαν στο ΕΤΑΑ.

2. Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από άλλον κύριο ασφαλιστικό φορέα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Με 16 έτη ασφάλισης, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται σύνταξη μειωμένη κατά 50%, στο 65ο έτος της ηλικίας του. Για να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από το ΕΤΑΑ, πρέπει να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και να υποβάλουν σχετική αίτηση εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Μάλιστα, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του ΤΑΝ δίνεται η δυνατότητα δεύτερης μειωμένης σύνταξης γήρατος, με παρακράτηση 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το 65ο, ακόμα και στην περίπτωση που παρέλθει η εξάμηνη προθεσμία. Υπενθυμίζεται ότι για χορήγηση δεύτερης σύνταξης αναπηρίας οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει 12 έτη ασφάλισης.

 

Παράδειγμα: Ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ, ηλικίας 60 ετών, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.2011 και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από το Δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ με ένα εξάμηνο διαφορά. Για το ΤΣΜΕΔΕ, για τη λήψη σύνταξης γήρατος το 2011 απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Συνεπώς, για να συνταξιοδοτηθεί ο εν λόγω ασφαλισμένος και από το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να αναγνωρίσει έναν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο σπουδών) ή να συνεχίσει την εργασία του για ένα ακόμη έτος και να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2012.

3. Οσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ έχουν συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέχρι 31.12.2010, μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο στρατιωτικής θητείας τους χωρίς την έκπτωση 30% ή 50% στο κόστος εξαγοράς. Αντίθετα, η έκπτωση ισχύει κανονικά για όσους συμπληρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις από 1.1.2011 και μετά. Στη δεύτερη περίπτωση, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα και να αναγνωρίσει πλασματικούς χρόνους, εάν με τη χρήση της στρατιωτικής του θητείας δεν φτάνει τα 10.500 ένσημα.

4. Οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ και του ΤΑΝ υπάγονται στον ΟΑΕΕ, εφόσον η επαγγελματική ιδιότητά τους δεν είναι συναφής με την ιδιότητα στην οποία υπάγονται στον ΕΤΑΑ.

5. Οι πτυχιούχοι υγειονομικοί υπάλληλοι (π.χ. νοσηλευτές, ιατροί) μπορούν με αίτησή τους να υπαχθούν προαιρετικά και για δύο έτη στην ασφάλιση του ΤΣΑΥ. Στην περίπτωση της λήψης ειδικότητας, το χρονικό διάστημα προαιρετικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΤΣΑΥ δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία έτη. Για να αναγνωρίσουν τα παραπάνω έτη ασφάλισης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν την ισχύουσα εισφορά ελεύθερου επαγγελματία, κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.

6. Οι εργοδότες που απασχολούν υγειονομικούς υπαλλήλους ή ζητούν τη χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας είναι υποχρεωμένοι να απογράφονται στο Μητρώο Εργοδοτών των Τομέων Υγειονομικών. Σε περίπτωση μη απογραφής, τους επιβάλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών ύψους 45% επί του ποσού των εισφορών που έχουν υποχρέωση να καταβάλουν. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της σχετικής λίστας, η επιβάρυνση είναι 30%. Σε περίπτωση μη γνωστοποίησης τυχόν μεταβολών των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Εργοδοτών επιβάλλεται 300 ευρώ εφάπαξ πρόστιμο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα