Νέα μείωση μισθών (28-50€) στο Δημόσιο

Επαναφορά του μέτρου της περαίωσης, χαριστική ρύθμιση για τους «σκαφάτους», γέμισμα της Ελλάδας με «φρουτάκια» και εκ νέου μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω περικοπής του κινήτρου απόδοσης, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο – εφαρμοστικός νόμος Νο 2 που κατέθεσε αργά χθες βράδυ και άρον άρον το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 5 Αυγούστου, προκύπτει ότι:

– Επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μπορούν να υπαχθούν στο μέτρο της περαίωσης που επανέρχεται για φορολογικές χρήσεις από το 2000 έως το 2009. Προϋπόθεση, οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Ανώτατο όριο τζίρου, με βάση το οποίο επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση, ορίζονται τα 40.000.000 ευρώ (η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε όριο τζίρου τα 20.000.000 ευρώ).

– Θεσπίζεται ρύθμιση με βάση την οποία μετατρέπονται σε ιδιωτικά τα σκάφη αναψυχής που παράνομα εμφανίζονταν ως επαγγελματικά από τους ιδιοκτήτες τους. Η ρύθμιση περιλαμβάνει και όσους «σκαφάτους» εντόπισε το ΣΔΟΕ να εμφανίζουν τα σκάφη τους παρανόμως ως επαγγελματικά. Υποβάλλοντας μια αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών θα μπορούν να καταβάλουν ποσοστό του ΦΠΑ που γλίτωσαν κατά την εισαγωγή του σκάφους τους. Επίσης, θα πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης για καύσιμα, λιπαντικά και άλλα υλικά που εφοδιάστηκαν. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν πλαστά τιμολόγια.

– Μειώνεται ο μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους από 28 έως 50 ευρώ, μέσω περικοπής του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το κίνητρο απόδοσης κυμαίνεται από 57 ως 100 ευρώ. Η διάταξη αυτή αναγράφεται μόνο στην αιτιολογική έκθεση.

– Μπαίνουν και επίσημα ιδιώτες φοροεισπράκτορες στο υπουργείο Οικονομικών. Καταργείται γι’ αυτό το φορολογικό απόρρητο των φορολογουμένων έναντι των ιδιωτών λογιστών, δικηγόρων και ελεγκτών, που θα αναλάβουν να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.

– Θα υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων. Αν ο φόρος που θα προκύπτει από αυτές εξοφληθεί εφάπαξ, δεν θα επιβάλλεται πρόσθετος. Αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, τότε προσαυξάνεται κατά 10%, αν η φορολογική υποχρέωση προέκυψε πριν από τις 31/12/2009, και αν προέκυψε από 1/1/2010 και μετά, η προσαύξηση είναι 3%.

– Ο νόμος προβλέπει την εγκατάσταση 35.000 μηχανών με «φρουτάκια» σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτές τις μηχανές οι 15.000 θα εκμεταλλεύονται από τον ΟΠΑΠ, οι 1.500 από τον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομος) και οι υπόλοιπες θα δοθούν σε ιδιώτες. Το Δημόσιο προχωρά σε διαγωνισμό για παραχώρηση 15-50 αδειών σε εταιρίες ιντερνετικού στοιχηματισμού.

– Καθορίζονται για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις ανάπτυξης συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών σε οικόπεδα τουλάχιστον 150 στρεμμάτων σε οργανωμένες τουριστικές περιοχές (ΠΟΤΑ).

– Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 με συμπλήρωση 40 χρόνων εργασίας είναι το 60ό έτος.

– Για τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στον ΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται ότι, σε περίπτωση μετάταξης, οι ίδιοι θα μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα ή αν θα ασφαλιστούν στον φορέα της υπηρεσίας που μετατάσσονται.

Με άλλο νομοσχέδιο, που κατέθεσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ιδρύεται ενιαία Αρχή δημόσιων προμηθειών, ενώ αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που είχαν καταγραφεί.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα