Εικαστικές βουτιές στο απέραντο γαλάζιο

Τώρα που η ζέστη έχει «φωλιάσει» για τα καλά στο κλεινόν άστυ και οι εγχώριες γκαλερί έχουν κατεβάσει «ρολά», τα εικαστικά ραντεβού έχουν δοθεί στα γραφικά σοκάκια των νησιών της χώρας. Μύκονος, Τήνος, Ανδρος αλλά και πολλοί ακόμη περιζήτητοι τουριστικοί προορισμοί τους καλοκαιρινούς μήνες μεταμορφώνονται σε «κοιτίδες» πολιτισμού και στέκια φιλότεχνων, οι οποίοι συνδυάζουν την πνευματική καλλιέργεια με τη θερινή ραστώνη.

Μια έκθεση που σίγουρα δεν πρέπει να χάσει κανείς, όταν επισκεφθεί την Ανδρο, είναι η παρουσίαση έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, η οποία στεγάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στην ενδιαφέρουσα έκθεση; Εκατό έργα, από τα λιγότερα γνωστά του διάσημου Ελληνα εικαστικού, τα οποία για την ορθότερη και πιο ολοκληρωμένη κατανόησή τους είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες: φύση, τοπία, θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, πορτρέτα.

Μάλιστα, στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το πορτρέτο που έκανε ο Γκίκας για τον ναύαρχο πατέρα του και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έργα που εκτίθενται -μεταξύ αυτών και γλυπτά- προέρχονται από μουσεία αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση, που επιγράφεται «Ενας συγχρονισμένος αιώνιος», θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Στο κοσμικό «νησί των ανέμων», από την άλλη, οι λάτρεις της σύγχρονης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τις δημιουργίες της καταξιωμένης Ελληνίδας εικαστικού Σοφίας Καλογεροπούλου. Πολύχρωμοι πίνακες με στοιχεία ναΐφ ζωγραφικής, στους οποίους «αναδύονται» μυθολογικές εικόνες.

Βέβαια, η ελληνική μυθολογία δεν είναι και η μοναδική πηγή έμπνευσής της.

Ο Βόσπορος, οι περιστερώνες και πολλά ακόμα θέματα «αποτυπώνονται» στον ζωγραφικό της καμβά. Οσο για το πού μπορεί να βρει κανείς τις ευφάνταστες δημιουργίες της; Πού αλλού, εκτός από το meeting point των απανταχού celebrities στη Χώρα της Μυκόνου και πιο συγκεκριμένα στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, από τις 23 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου.

Ενα νησί παραδίπλα, η Σύρος, φιλοξενεί την περίοδο αυτή μια έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στη θάλασσα. Οι συμμετέχοντες Ελληνες εικαστικοί με περγαμηνές, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Δημήτρης Μυταράς, Αλέκος Φασιανός, Σωτήρης Σόρογκας, Μανόλης Χάρος και πολλοί ακόμη, παρουσιάζουν τα έργα τους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, από τις 30 Ιουλίου.

Μάλιστα, η επιλογή των συγκεκριμένων εικαστικών δεν είναι τυχαία, αφού συμμετέχουν κορυφαίοι Ελληνες ζωγράφοι, οι οποίοι δημιούργησαν έργα εμπνευσμένα από το ελληνικό θαλασσινό τοπίο και το απέραντο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας. Η έκθεση με τίτλο «Θάλασσα… ονειρική – ταξιδευμένη» οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ερμουπόλεια 2011 και θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Στον ίδιο χώρο, της Πινακοθήκης Κυκλάδων δηλαδή, φιλοξενείται την περίοδο αυτή και η μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίας Κτιστοπούλου. Στο πετρόκτιστο αυτό αρχιτεκτόνημα του 19ου αιώνα η ζωγράφος παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής της δημιουργίας, έως και τις 27 Ιουλίου.

Πίνακες εμπνευσμένοι από σκηνές πανηγυριών και λαϊκών δρώμενων στα νησιά του Αιγαίου φιλοξενεί από τις 11 Αυγούστου στο Χαλκί της Νάξου η γκαλερί Fish & Olive. Τα έργα έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Απόστολος Χαντζαράς και η έκθεση θα σημάνει και την έναρξη του φεστιβάλ «Αξία» της Νάξου. Μάλιστα, επίσημοι προσκεκλημένοι των εγκαινίων θα είναι ο νομπελίστας και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός και ο Πιερ Ιβ Κουστό, γιος του μεγάλου εξερευνητή των θαλασσών Ζακ Κουστό. Εως και τις 18 Αυγούστου.

Στη Χίο, από την άλλη, δεν παρουσιάζονται οι δημιουργίες κάποιου εγχώριου εικαστικού, αλλά του πρωτοποριακού Γάλλου καλλιτέχνη Shoboshobo, ο οποίος θα εκθέσει τα πολύχρωμα γλυπτά του στο όμορφο περιβόλι του πολυχώρου Citrus στον Κάμπο της Χίου.

Τα έργα του δεν είναι άλλα από τους «κοιμισμένους γίγαντές του», που θα καταλάβουν το περιβόλι και θα βρίσκονται εκεί όλο το καλοκαίρι, από τις 15 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα