Υποψήφιοι διευθυντές με μαϊμού μεταπτυχιακά

Πλαστούς μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών φέρεται να έχει καταθέσει μερίδα εκπαιδευτικών, προκειμένου να πάρουν περισσότερα μόρια και να διεκδικήσουν τη θέση του διευθυντή σχολείου, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας. Η υπόθεση φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα πλαστογραφίας, κυρίως, μεταπτυχιακών τίτλων σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Από το υπουργείο έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι υποψήφιοι διευθυντές, για να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Σε περίπτωση δε που αποδειχθεί ότι ο υποψήφιος έχει καταθέσει πλαστό τίτλο σπουδών, υπάρχει ρητή εντολή όχι μόνο να απορρίπτεται η αίτησή του, αλλά και να κινούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για πλαστογραφία.

Κάπως έτσι εντόπισαν στην Πάτρα εκπαιδευτικό, ο οποίος είχε υποβάλει πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Τα μέλη του Συμβουλίου Κρίσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας διαπίστωσαν ότι υπήρχε πρόβλημα με τα πιστοποιητικά που είχε καταθέσει ο υποψήφιος και επικοινώνησαν με το πανεπιστήμιο από το οποίο φέρεται να έλαβε το μεταπτυχιακό του, για να διασταυρώσουν τα στοιχεία. Η απάντηση που έλαβαν από τις αρμόδιες αρχές του ιδρύματος ήταν πως ουδέποτε ο εν λόγω εκπαιδευτικός είχε πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο.

Σε δηλώσεις του στη «δημοκρατία», ο κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, εκφράζει την άποψη ότι, εφόσον διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα, την ευθύνη φέρει ο υποψήφιος και όχι το ίδρυμα, καθώς πρόκειται περί πλαστογραφίας. «Δεν έχουμε ιστορικό ανάλογων περιπτώσεων και θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο πανεπιστήμιό μας, γιατί οι Γραμματείες που εκδίδουν τους τίτλους σπουδών λειτουργούν με σύστημα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα» σχολιάζει ο κ. Παναγιωτάκης.

 

Μηνύσεις ιδιωτικών καθηγητών για τα παράνομα διπλώματα από ΤΕΕ

Δράση ανέλαβε το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μπροστά στην αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας να παρέμβει στην πολύ σοβαρή υπόθεση των παράνομων πτυχίων που χορηγούν ορισμένα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ). Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κατέθεσε ήδη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αρτας, καθώς εδώ και δύο χρόνια έχει αποδειχθεί ότι το ΤΕΕ της περιοχής έχει απονείμει παράνομους τίτλους σπουδών και, ωστόσο, έως και σήμερα δεν έχουν ανακληθεί. Μάλιστα, η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως ζητήσει να ενημερώσει για το ζήτημα την αρμόδια υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αρνείται ακόμα και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των καθηγητών ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Απέναντι στη στάση που τηρεί η υφυπουργός, η ΟΙΛΕ κάνει λόγο για «μονομέρεια, συστηματική μεθόδευση, ακόμα και με αμφιλεγόμενους τρόπους υπέρ των εργοδοτών, και αντιδημοκρατικότητα». Αφήνει δε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «κάνει τα στραβά μάτια» σε παρανομίες των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, όπως το γεγονός ότι φέρονται να νοικιάζουν τα κτίρια μετά το πέρας των μαθημάτων για εμπορική χρήση, πράγμα απαγορευτικό, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμα ιδιωτικό σχολείο στην Κόρινθο, το οποίο κάνει παράνομα καλοκαιρινά φροντιστήρια στις εγκαταστάσεις του, με αδήλωτη μαύρη εργασία.

Επικίνδυνο το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ,  λένε οι πανεπιστημιακοί της Ν.Δ.

«Ξενομανία, έντονος ραγιαδισμός και κόμπλεξ»! Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των διατάξεων στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς της Ν.Δ., οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιδιώκουν να «εξαφανίσουν» το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακοί «αδειάζουν» την κυρία Διαμαντοπούλου για τις δηλώσεις της περί δημόσιας συζήτησης και διαβούλευσης επί του σχεδίου-νόμου, αφού ουδέποτε κλήθηκαν σε διάλογο οι εμπλεκόμενοι φορείς. Εντονη κριτική άσκησαν και στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι απαξιώνει τα ελληνικά ιδρύματα, αλλά και για το ότι έδωσε

το «πράσινο φως» να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «αιφνιδιαστικά, βιαστικά και πρόχειρα, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών». Πράγμα το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η ηγεσία του υπουργείου φοβούνται την αντίδραση της κοινωνίας.

Οι πανεπιστημιακοί της Ν.Δ. επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες παραβιάζουν το Σύνταγμα, όπως η κατάργηση της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων που επιχειρείται με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές. Οπως εύστοχα επισημαίνουν, «είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να διορίζει τη διοίκηση των πανεπιστημίων». Πρόκειται για κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα και της εσωτερικής δημοκρατίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «οδηγούμαστε σε ένα χειρότερο πανεπιστήμιο που θα μπορούσε να υπάρξει στην Ευρώπη».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα