Η ξηρασία θερίζει τα «ζώα της ερήμου»

«Είναι τρομερό σημάδι όταν αρχίζουν να πεθαίνουν ακόμη και οι καμήλες!» Τα λόγια ανήκουν σε ένα νομά, που βλέπει το κοπάδι του να αποδεκατίζεται και τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Η πατρίδα του η Σομαλία, που μαστίζεται από τη ραγδαία άνοδο του φανατικού ισλαμισμού, τις συγκρούσεις ένοπλων ισλαμιστών και κυβερνητικών, την πειρατεία και τη φτώχεια, γνωρίζει επίσης σήμερα τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δέκα χρόνων.

Μία ξηρασία που την οδηγεί στα πρόθυρα του λιμού, εξοντώνοντας ακόμη και τα περήφανα και ιδιαίτερα ανθεκτικά «ζώα της ερήμου».

Καθώς η εποχή των βροχών πλησιάζει στο τέλος της, χωρίς ίχνος νερού, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι περίπου 4.000.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από το φάσμα της πείνας. Στις πληγείσες περιοχές οι τοπικές Αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να τρώνε φύλλα για να επιβιώσουν, ενώ ακόμη και οι φανατικοί ισλαμιστές αλ Σαμπάμπ, που έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες μελών ανθρωπιστικών αποστολών, απευθύνουν έκκληση βοήθειας στις ανθρωπιστικές οργανώσεις!

Τα σκελετωμένα κοπάδια ζώων, ένα θέαμα που συναντάται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας, μαρτυρά έναν επιπλέον «αποδεκατισμό» της τοπικής οικονομίας, που βασίζεται κατά 65% στη νομαδική κτηνοτροφία. Οι έμποροι μένουν χωρίς δουλειά, τα ράφια αδειάζουν. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Κρακάρ στην πληγείσα επαρχία Πούντλαντ, το 90% των σχολείων έχει ήδη κλείσει. Χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα και φτάνουν καθημερινά στην περιοχή Ντόλο Αντο της Αιθιοπίας.

Και για κάποιους η ξηρασία ήταν μόνο το πιο πρόσφατο από τα δεινά τους. Οπως η Χαμπίμπα Μοχάμεντ Χασάν, που είχε εγκαταλείψει ήδη την πρωτεύουσα Μογκαντίσου με την οικογένειά της μετά τη δολοφονία του άντρα της από ομάδα ενόπλων.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμη άγνωστος, με τις πρώτες μαρτυρίες να μιλούν για μερικές εκατοντάδες ανά περιοχές. Πάντως ήδη οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση λιμού, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα