Το θαύμα της Ικαρίας

Η θαλπωρή της οικογένειας, η συντροφικότητα, το σεξ, οι φίλοι, η μεσογειακή διατροφή και οι χαλαροί ρυθμοί φαίνεται ότι είναι κάποια από τα βασικά συστατικά που συνθέτουν τη μυστική συνταγή της μακροζωίας. Οι κάτοικοι της Ικαρίας, που στη συντριπτική τους πλειονότητα ζουν περισσότερα από 90 χρόνια, φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μακροβιότητα δεν σχετίζεται μόνο με το DNA αλλά και με τον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο το ότι οι Ικαριώτες έχουν κατακτήσει το ρεκόρ μακροζωίας, καθώς, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, μόνο το 0,1% του πληθυσμού στην Ευρώπη ζει πάνω από 90 χρόνια, ενώ στο πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο!

Τα «όπλα» που τους θωρακίζουν απέναντι στις ασθένειες είναι τα ψάρια, που είναι το αντίδοτο στην κατάθλιψη κυρίως των ηλικιωμένων, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το τσάι, που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία, η καθημερινή χρήση ελαιολάδου, που έχει ευεργετικές ιδιότητες στη σεξουαλική δραστηριότητα, και η μεσημεριανή σιέστα που «συρρικνώνει» στο άγχος! Επιπλέον σημαντικό ρόλο για περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής παίζει και ο τρόπος ζωής και κυρίως οι πιο χαλαροί ρυθμοί που ακολουθούν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι της Ικαρίας, κάτι που αντιλαμβάνονται αμέσως και όσοι επισκέπτονται το νησί…

Για το «μυστικό» της μακροβιότητας των κατοίκων της Ικαρίας μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ο καθηγητής Χρήστος Πίτσαβος, ο επίκουρος καθηγητής Εμμανουήλ Βαβουρανάκης και η δρ Χριστίνα Χρυσοχόου.

Μάλιστα, η Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ξεκίνησε μια 10ετή μελέτη καταγραφής των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών, καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων του νησιού, με στόχο την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου των κατοίκων.

Το «θαύμα της Ικαρίας» θα απασχολήσει το συμπόσιο του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, με θέμα την Επεμβατική Καρδιολογία, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στην Ικαρία.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ικαρία μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα