Η υποταγή του Βενιζέλου στην τρόικα και το σενάριο των 180 για τη νέα σύμβαση

Την υποταγή του στην τρόικα επισημοποίησε χθες, μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι ξεκινάει μία «δύσκολη διαπραγμάτευση», κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει «να τα έχουμε καλά» και με τις αγορές και με τα υπόλοιπα κράτη και με τον Τρισέ. Επίσης, επανέφερε το σενάριο της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους, σε μία απέλπιδα προσπάθεια «να σωθεί», αντιλαμβανόμενος ότι, αν η χώρα δεν πάει σε εκλογές το φθινόπωρο κι εκείνος παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, «θα καεί» κι ο ίδιος.

Επί παντός έκαναν κριτική από την πλευρά τους οι «επαγγελματίες αντιρρησίες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν έλαβαν πάντως απαντήσεις σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα. Επίσης, άσκησαν έντονη κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, με πρωταγωνίστριες τις Ελ. Τσουρή και Σ. Μερεντίτη, για τις τελευταίες δηλώσεις του (όπως είχε γίνει νωρίτερα και στο υπουργικό), ενώ ο ίδιος επιχείρησε νέα «κωλοτούμπα», δηλώνοντας πως τάχα δεν είπε αυτό ακριβώς, αλλά «έτσι πέρασε».

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση, ίσως αύριο, ενός πολυνομοσχεδίου «σκούπα», με πολλές από τις νέες ρυθμίσεις, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 15 Αυγούστου.

Το θέμα των 180 ψήφων για τη νέα σύμβαση έθεσαν και οι Δ. Λιντζέρης, Τ. Αντωνίου και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι το βάρος» και με σαφείς αναφορές στους «Αγανακτισμένους» που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, θέτοντας το ερώτημα «αν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να θέλει να σώσει τη χώρα ερήμην των πολιτών»…

Αν υπάρχει σχέδιο και συνολική στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης ρώτησε η Β. Παπανδρέου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και αμφιβάλλοντας για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ αν θα μπορούσαμε να πάμε σε επιλεκτική χρεοκοπία για λίγες ημέρες ρώτησε ο Γ. Αμοιρίδης.

Στην πρόταση της Θ. Τζάκρη «να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας» αντέδρασαν Τ. Αντωνίου και Σ. Μερεντίτη, θυμίζοντάς της ότι επί 20 μήνες ήταν υπουργός. Αναπάντητα έμειναν ερωτήματα βουλευτών (Μ. Θεοχάρη, Λ. Γρηγοράκος κ.ά.) για τα 4,5 δισ. «μαύρη τρύπα» στα έσοδα. Σκληρή ήταν η κριτική και κατά της Χ. Κεφαλίδου, αλλά και όσων βουλευτών θέλουν μείωση του αριθμού τους σε 200, ενώ αρκετοί «έκλειναν το μάτι» σε πρόωρες εκλογές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα