Ξεκινά νέο κύκλωμα «τουρισμού»!

Σε ομολογία της αποτυχίας του προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που… φορτώνοντάς την εντέχνως στην Ε.Ε., ξεκινά τώρα νέο κύκλο «τουρισμού», επιχειρώντας να πείσει ότι προσπαθεί να βρει λύση στο ελληνικό πρόβλημα συναντώντας ξένους ηγέτες.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στη σκιά της κρίσης χρέους που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη πλέον, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ουσιαστικά σημαντικές καθυστερήσεις, καλώντας εκ νέου την Ε.Ε. να πάρει άμεσα αποφάσεις ιστορικής σημασίας, προσθέτοντας όμως και την ανάγκη η Ελλάδα να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι πρόκειται για μία κρίση που αφορά το ίδιο το ευρώ, παραδεχόμενος τις «χρόνιες αδυναμίες» της Ελλάδας, αλλά και επιτιθέμενος στους οίκους αξιολόγησης και κάνοντας λόγο για «γενικότερη αμφισβήτηση του ευρώ από τις αγορές, σε συνδυασμό βέβαια με κάθε λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου συνολική και ευρωπαϊκή λύση, προαναγγέλλοντας και σειρά δικών του πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας. Ηδη προγραμματίζονται επαφές του με ηγέτες της Ε.Ε., ενώ δρομολογείται και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή.

Θυμίζοντας ότι το πρώτο θέμα που έθεσε η κυβέρνηση ήταν το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους, προτείνοντας λύσεις (ευρωομόλογο, φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.λπ.), του έφταιξε τάχα η «καθολική κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων» στην Ευρώπη, που «οι θέσεις μας αυτές, δυστυχώς, δεν ακούστηκαν εγκαίρως» όπως είπε, εκτιμώντας πάντως (μόνος αυτός…) πως οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν πλέον περισσότερους υποστηρικτές.

Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε -με μικρές μόνο παρατηρήσεις για τη σύνθεση των συμβουλίων διοίκησης- τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επιτρέποντας στην Αννα Διαμαντοπούλου να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα. Για «βαθιά προοδευτική και δημοκρατική αλλαγή» έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου, αναμένοντας πάντως αντιδράσεις από τους «βολεμένους»… Ομοφώνως εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο του Μ. Παπαϊωάννου για δίκες-εξπρές πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθηκόντων, με τον πρωθυπουργό να στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης, καλώντας τη «να κάνει το καθήκον της, καταπολεμώντας την αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει στην κοινωνία».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Αποχώρησαν άλλα 1.000 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μόνο ένας στους εκατό ανανέωσε την κάρτα του

Νέο πονοκέφαλο στην Ιπποκράτους προκαλεί η καταγγελία της κυβέρνησης από «σπλάχνα από τα σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η μαζική αποχώρησή τους με επίθεση στη μνημονιακή πολιτική.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Νέος Αγωνιστής (συλλογικότητα περίπου 1.000 ενεργών μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτων σοσιαλιστών) με θέμα «Το ψευδώνυμο ΠΑΣΟΚ και η Λαϊκή Μεταπολίτευση», εκπρόσωποί του κατήγγειλαν ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει στρατηγική ανόρθωσης της οικονομίας και αποφυγής της χρεοκοπίας». Αντίθετα, εκτιμώντας ότι με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό του νόμο δρομολογείται η διάσωση των ξένων πιστωτών, υπονομεύοντας την Ελλάδα και την αυτοτέλειά της, πρότειναν την απευθείας διαπραγμάτευση του χρέους με τους ιδιώτες πιστωτές, την άρνηση πληρωμής του «απεχθούς χρέους» και τη θέση «κόκκινης γραμμής» από την κυβέρνηση όσον αφορά τη βιωσιμότητά του.

Θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ για να παραιτηθούμε», τα μέλη του Νέου Αγωνιστή δηλώνουν πως ουσιαστικά έχουν αποχωρήσει, καλώντας το πάλαι ποτέ κόμμα τους, εφόσον υπάρχει και αντιδρά, να τους διαγράψει. Στην πραγματικότητα θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον «ψευδώνυμο». Εκτιμώντας άλλωστε ως «αυταπάτη» τυχόν δημιουργία αριστερής πτέρυγας εντός του κινήματος -αφού αυτό έχει αυτοκαταργηθεί-, καλούν τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου στη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου ενότητας, με στόχο τη «λαϊκή μεταπολίτευση». Σημειώνεται ότι στη συλλογικότητα περιλαμβάνονται μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (Νίνα Κασιμάτη) ή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (Κώστας Τσουκαλάς).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Νέου Αγωνιστή δεν είναι τα μόνα που δεν θα ανανεώσουν τις κάρτες μέλους στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το κύμα αποχωρήσεων αναμένεται μαζικό, με ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος να εκτιμά ότι μόλις το 1/100 των 250.000 μελών του ΠΑΣΟΚ (περίπου 2.500) έχει ανανεώσει ήδη την κάρτα του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα