Κύκλωμα τοκογλυφίας με στελέχη τραπεζών στη Θάσο

Κύκλωμα τοκογλύφων, στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες, «ξεσκεπάζουν» οι Αρχές στη Θάσο. Τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο «φως» αναφέρουν ότι τρία στελέχη υποκαταστημάτων ισάριθμων μεγάλων τραπεζών καθώς και τρεις επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού είχαν συστήσει στο νησί «παρατράπεζα».

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικοί φέρονται να μεσολαβούσαν ώστε να εγκρίνονται αιτήσεις πολιτών για χορήγηση δανείων, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες -λόγω μικρών εισοδημάτων των αιτούντων- θα απορρίπτονταν. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι πολίτες παγιδεύονταν, καθώς τα δάνεια που εγκρίνονταν αφορούσαν ποσά έως και διπλάσια (!) από αυτά που είχαν ζητήσει. Με αυτόν τον τρόπο, το υπόλοιπο του δανείου κατέληγε ως «προμήθεια» για τη μεσολάβηση (!) στις τσέπες των απατεώνων, ενώ τα θύματα καλούνταν τελικά να αποπληρώσουν στις τράπεζες υπέρογκα ποσά.

Ενδεικτικά, σε μία από τις υποθέσεις που εξέτασε διεξοδικά το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που επισκέφθηκε τη Θάσο, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος μίας εκ των τριών τραπεζών μεσολάβησε ώστε να εγκριθεί δάνειο της τάξης των 100.000 ευρώ για έναν μικροεισοδηματία πελάτη του. Εν τέλει όμως, το ποσό που εκταμιεύτηκε ήταν 200.000 ευρώ, με τον τραπεζίτη να φέρεται ότι πήρε ως προμήθεια τα 80.000 και τον πελάτη να υποχρεούται να εξοφλήσει το συνολικό ποσό συν τους τόκους που θα προέκυπταν. Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαίωσε, έμμεσα, και η διοίκηση της τράπεζας στην οποία απασχολείται ο εν λόγω υπάλληλος, καθώς τον απομάκρυνε εσπευσμένα από τη Θάσο και τον μετέθεσε σε υποκατάστημα της Καβάλας.

Σε άλλες περιπτώσεις εκταμίευαν κρυφά μεγάλα ποσά από τις τράπεζες και τα δάνειζαν με «αστρονομικά» επιτόκια σε κατοίκους του νησιού που είχαν μεγάλη ανάγκη για μετρητά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους κατοίκους που είχαν ανάγκη «ψάρευαν» οι τρεις επιχειρηματίες, οι οποίοι μοιράζονταν την προμήθεια -από τα επιτόκια- με τους τραπεζικούς.

Το ΣΔΟΕ δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βάλει στο «μικροσκόπιο» εκατοντάδες εγκρίσεις δανείων των τριών τραπεζών και τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων, ενώ παράλληλα ελέγχει τα συμβόλαια αγοράς και μεταβίβασης ακινήτων, αφού στην περίπτωση όσων αδυνατούσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους τόκους στους τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες υπήρχε ρήτρα στο συμφωνητικό για μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας τους.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα