«Γυμνάσια» της Αννας σε 10.000 απλήρωτους καθηγητές των ΙΕΚ

Εχουν να δουν μισθό από το 2008 και σαν να μην έφτανε αυτό τους υποχρεώνουν να υπογράψουν συμβάσεις έργου στερώντας τους βασικά εργασιακά δικαιώματα (δώρα, άδειες, επιδόματα). Ο λόγος για τους καθηγητές των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), οι οποίοι προσφεύγουν πλέον στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, αφού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όχι απλά τους αγνοεί επιδεικτικά, αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο να συναντηθεί με το Σωματείο τους.

Περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί των δημόσιων ΙΕΚ έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από δύο χρόνια. Μπροστά στην αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν τους έχει δώσει καν ένα χρονοδιάγραμμα ως προς την καταβολή των δεδουλευμένων τους, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με μαζικές αγωγές εναντίον του Δημοσίου. Αλλωστε, όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Παπαγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (ΣΕΑΕ), «υπάρχει κίνδυνος να παραγραφεί η υπόθεση και να χάσουν τα λεφτά τους».

Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά την κατάργηση του Οργανισμού Επαγγελματικής και Εκπαιδευτικής Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), στον οποίο υπάγονταν τα ΙΕΚ. «Τα ΙΕΚ περάσανε στην αρμοδιότητα του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), το οποίο δεν αναλαμβάνει να εξοφλήσει τους καθηγητές για το χρέος του ΟΕΕΚ» σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης και προσθέτει: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να απευθυνθούμε».

Την ίδια ώρα, το ΙΔΕΚΕ, χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση, ζητεί από τους καθηγητές να υπογράψουν συμβάσεις έργου για την επόμενη χρονιά, ενώ μέχρι τώρα εργάζονταν σε καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ο κ. Παπαγιάννης κάνει λόγο για «κατάφωρη καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών με τη γνωμοδότηση και της Επιθεώρησης Εργασίας». Μάλιστα, όσοι από τους εκπαιδευτικούς υπέγραψαν τη σύμβαση «με κάθε επιφύλαξη για να νόμιμα δικαιώματά μας», όπως τους υπέδειξε το Σωματείο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διευθυντές των ΙΕΚ, οι οποίοι τους απείλησαν ότι θα βρεθούν χωρίς δουλειά.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα