Η πρώτη κυρία του Αρείου Πάγου

Χρειάστηκαν 177 χρόνια λειτουργίας του Αρείου Πάγου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, για να αναλάβει τα ηνία του, για πρώτη φορά στην ιστορία του, γυναίκα! Πρόκειται για την αρεοπαγίτη Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία, από χθες, με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργο Καλαμίδα στην κορυφή της Θέμιδος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας χθες την επιλογή της κυρίας Ασημακοπούλου, αφού επισήμανε ότι είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπογράμμισε ότι πρόκειται περί ακέραιου ανθρώπου και βαθέως γνώστη της Δικαιοσύνης.

Διάχυτα, πάντως, χθες ήταν τα χαμόγελα και η ικανοποίηση και στον Αρειο Πάγο, καθώς η νέα πρόεδρος του Δικαστηρίου χαίρει εκτίμησης και συμπάθειας τόσο από τους συναδέλφους της όσο και από τους υπαλλήλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η κυρία Ασημακοπούλου, έχοντας συμπληρώσει το 65 έτος της ηλικίας της, θα βρίσκεται στο τιμόνι του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή τη συνταξιοδότησή της. Εισήχθη στο δικαστικό σώμα το 1969 ως βοηθός εισηγητή, ενώ προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1985 και σε πρόεδρο Εφετών το 2003. Αρεοπαγίτης έγινε το 2005 και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου μόλις πέρυσι, στις 8 Ιουλίου.

Μάλιστα, η κυρία Ασημακοπούλου ήταν μέλος της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δίκασε τον άλλοτε μεγαλοτραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά σε κάθειρξη 25 ετών.

Να επισημανθεί ότι η κυρία Ασημακοπούλου ήταν και ανάμεσα στους 20 αρεοπαγίτες που στη θυελλώδη συνεδρίαση για την υπόθεση Ζαγοριανού (πρώην ανακριτή του σκανδάλου της Siemens) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου μειοψήφησε και τάχθηκε υπέρ της άποψης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ότι δηλαδή έπρεπε να κατηγορηθεί για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Επισημαίνεται ότι με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, προήγαγε ακόμη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Αναστάσιο Γκότση και σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μιχαήλ Ζυμή και την Ευφροσύνη Κραμποβίτη.

Αρωμα γυναίκας αποκτά και η θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, καθώς για πρώτη φορά την καταλαμβάνει η κυρία Ελένη Διακομανώλη, για την οποία ο κύριος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι κύρια χαρακτηριστικά της επιλογής της ήταν η μακροχρόνια πορεία της και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα