Επιχείρηση «up… τσαντίρι»

Σε επιχείρηση «σκούπα» όχι μόνο για τα μάρμαρα από το ξηλωμένο πλακόστρωτο ή για τα ραγισμένα σιντριβάνια του Συντάγματος, αλλά και για τα αντίσκηνα της πλατείας θα προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Ο «καθαρισμός» της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας από το «διαρκές κάμπινγκ», όπως είπε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, αναμένεται να γίνει τελικά με τη συνδρομή της Αστυνομίας, την οποία, εξάλλου, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο ίδιος. Οι προθέσεις του δημάρχου και η επιθυμία εργαζομένων, εμπόρων και ξενοδόχων να «επανέλθει η ζωή στο κέντρο» εξόργισαν τους σκηνίτες που επιμένουν ότι «δεν φεύγουμε, οι δημόσιοι χώροι του δήμου ανήκουν στους δημότες». Σε ανακοίνωση της λαϊκής συνέλευσης οι Αθηναίοι «Αγανακτισμένοι» έκαναν λόγο για «κρατική τρομοκρατία στις 15 και 28-29 Ιουνίου», ενώ κάλεσαν τον κ. Καμίνη να προσέλθει «ατομικά στη λαϊκή συνέλευση» και να εκθέσει τις απόψεις του!

Αμεσος στόχος του δήμου είναι πάντως να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τα επεισόδια του διημέρου 28-29 Ιουνίου, οι οποίες ξεκίνησαν χθες. Τα συνεργεία του δήμου έπιασαν δουλειά στην «τσακισμένη» (κάτω πλευρά) της πλατείας, με φόντο το πανό των «Αγανακτισμένων» «Δεν θα μας τσακίσετε τη ζωή» και υπό τα βλέμματα των σκηνιτών και λιγοστών τουριστών που απολάμβαναν τη σκιά.

Στο μεταξύ, «Αγανακτισμένοι» Πελοποννήσιοι ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στο Σύνταγμα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οχι πεζή, όπως είχαν κάνει οι Σπαρτιάτες «Indignados», αλλά με ποδήλατα, μηχανές και αυτοκίνητα προγραμματίζουν «πορεία λύπης και προβληματισμό για τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας». Πολίτες από όλη την Πελοπόννησο θα ξεκινήσουν το Σάββατο από την Τρίπολη με προορισμό την Κόρινθο και με ενδιάμεσες στάσεις στους Μύλους, στο Ναύπλιο, στο Αργος και το Χιλιομόδι. Την Κυριακή θα ξεκινήσουν από την Κόρινθο με τερματικό σταθμό την πλατεία Συντάγματος, με ενδιάμεσες στάσεις σε Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

Ελένη Ευαγγελοδήμου


Απαγορευμένα ακόμα και για πόλεμο τα χημικά που έριξαν στο Σύνταγμα!

«Χημικά όπλα» που μπορεί να προκαλέσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονικό οίδημα και διάτρηση στομάχου χρησιμοποιήθηκαν από την Αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των «Αγανακτισμένων» πολιτών, που διαδήλωναν κατά του Μεσοπρόθεσμου, στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους, έπειτα από αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που απέστειλε δείγματα των χημικών που έπνιξαν την Αθήνα εκείνο το θλιβερό διήμερο, τα ασφυξιογόνα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν περιείχαν τη χημική ουσία CS (ορθοχλωροβενζιλιδινομαλονονιτρίλιο).

Η επικινδυνότητα του CS αναφέρεται και στην επιστολή της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) που απέστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την 1η Ιουλίου, μια μέρα μετά τον «βομβαρδισμό» της πλατείας Συντάγματος με τα χημικά. Στην επιστολή η ΕΕΧ τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS, η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και είναι δέκα φορές δραστικότερη από αντίστοιχες ουσίες που εμπεριέχονταν σε δακρυγόνα του παρελθόντος». Μάλιστα σύμφωνα με διεθνής συνθήκες, που έχει υπογράψει και η χώρα μας, έχει απαγορευτεί η χρήση της στους πολέμους!

«Η χημική ουσία CS μπορεί να αποβεί τοξική εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση, στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο» σημειώνει ακόμη στην επιστολή της ΕΕΧ και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσει άμεσα η χρήση τους: «Οταν το CS εισέρχεται στον λάρυγγα μέσω της εισπνοής, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια».

Ρίτα Μελά


«Δεν πληρώνουμε αν δεν κάνετε 15% έκπτωση τιμών»

Να συναισθανθούν τις αγωνίες των πολιτών και να μειώσουν τις τιμές των βασικών αγαθών ζητούν πλέον από τους εμπόρους οι «Αγανακτισμένοι». Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν χθες σε ένα από τα πιο κεντρικά σούπερ μάρκετ της Κατερίνης είναι ενδεικτικές των νέων δράσεων που αναπτύσσουν οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι δείχνουν να ασπάζονται τις αρχές του κινήματος… «Δεν πληρώνω»!

Συγκεκριμένα, περίπου 40 πολίτες μπήκαν στο σούπερ μάρκετ, προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα και, όταν έφτασαν στο ταμείο, ζήτησαν να γίνει έκπτωση 15% στα ψώνια τους! Ο προϊστάμενος του καταστήματος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά τους και τότε ήρθε αντιμέτωπος με ακόμη περισσότερους πελάτες, που συντάχθηκαν με τους «Αγανακτισμένους» και του εξήγησαν ότι, ενώ το οικογενειακό τους εισόδημα μέσα σε λίγες εβδομάδες μειώθηκε πάνω από 20%, τα κέρδη των εταιριών αυξάνονται. Καθώς ο εκπρόσωπος του καταστήματος επέμενε στην άρνησή του, περίπου 50 πολίτες παράτησαν τα καρότσια τους και πήγαν ομαδικά σε ένα συνοικιακό κατάστημα, όπου συμφώνησαν να ψωνίσουν με έκπτωση 5%.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα