Μαθήματα χημείας και αδιαλλαξίας από Αννα

Θέμα νομιμότητας ως προς τον ρόλο του Συμβουλίου Διοίκησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων έβαλαν οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων στη χθεσινή συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Οπως επισήμαναν, δεν είναι δυνατόν το ίδιο όργανο (Συμβούλιο Διοίκησης) να αποφασίζει και ταυτόχρονα να ελέγχει αυτά που αποφασίζει. Οι πρυτάνεις επέμειναν πως το Συμβούλιο Διοίκησης δεν μπορεί να έχει καμία νομοθετική αρμοδιότητα, αλλά μόνο γνωμοδοτική και εποπτική λειτουργία. Ουδεμία νομιμότητα ενέχει, κατά τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων, και η πρόταση του υπουργείου σύμφωνα με την οποία ο πρύτανης θα επιλέγεται με διεθνή διαγωνισμό. «Οτιδήποτε εκφεύγει από την άμεση αντιπροσώπευση στην εκλογή του πρύτανη δεν είναι νόμιμο και δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Παπαθεοδώρου.

Στον αντίποδα, αμετακίνητη ως προς τα Συμβούλια Διοίκησης και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας. Η κυρία Διαμαντοπούλου έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει πως «δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αλλαγές σε διοικητικά θέματα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Οι πρυτάνεις, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι διακατέχεται από «τιμωρητικότητα και καχυποψία απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Παπαθεοδώρου στη «δ», ο οποίος ανέφερε πως «δεν μπορούμε να ξεκινάμε από διαφορετικές αφετηρίες και να έχουμε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σύγκλιση».

Την ώρα, πάντως, που οι πρυτάνεις συζητούσαν με την υπουργό, ομάδα φοιτητών εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, επιχειρώντας να εισέλθει στο υπουργείο. Χρησιμοποιώντας μάνικες έβρεξαν τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χρήση χημικών. Ενας από τους φοιτητές συνελήφθη, ενώ τραυματίστηκαν ένας εκ των διαδηλωτών και ένας αστυνομικός.

Την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «άδειασε» και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, η οποία συμπαρατάχθηκε με τις απόψεις των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ. Με ανακοίνωσή της, η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα εξέφρασε την αντίθεσή της όσον αφορά το Συμβούλιο Διοίκησης, τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και προέδρων αλλά και την κατάργηση των συγγραμμάτων από το 2014. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ έριξε το καρφί της προς την υπουργό σημειώνοντας πως «καμία αλλαγή στα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα