Η σύλληψη Στρος Καν ξεγύμνωσε την τρόικα

Μια σύλληψη ήταν αρκετή για να φανεί ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Η άποψη δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Bloomberg και αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η σύλληψη του Στρος Καν, στις 14 Μαΐου για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης, αποκάλυψε τα ελλείμματα της Ευρώπης στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. «Με τη σύλληψη του Στρος Καν κατέρρευσε το μόνο πράγμα που πήγαινε καλά στη διαχείριση της κρίσης, δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ. Η συμμετοχή του Ταμείου στο επόμενο δάνειο της Ελλάδας δεν ήταν πλέον βέβαιη μετά τη σύλληψη. Η σύγχυση σχετικά με τη συμμετοχή ήταν μέρος ενός καταλόγου από λάθη και προβλήματα στην επικοινωνία των ηγετών της Ευρώπης, που είχαν υποσκελίσει την προσπάθεια να αποτραπεί η πτώση της Ελλάδας στην οικονομική άβυσσο» αναφέρει το πρακτορείο.

Στο μακροσκελές δημοσίευμα αναλύονται με χρονολογική σειρά όλες οι προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος και επισημαίνονται τα λάθη, οι παραβλέψεις και οι ατυχείς αποφάσεις. Ιδιαιτέρως όμως επισημαίνεται το πρόβλημα που δημιούργησε το έλλειμμα ηγεσίας στο ΔΝΤ. «Η απουσία του Στρος Καν έγινε αισθητή. Ο Λίπσκι, που ανέλαβε προσωρινά τη θέση του, γνώριζε τις αμφιβολίες των αγορών για την Ελλάδα και την αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αλλά “έπαιξε” το παιχνίδι με βάση τους τύπους. Αντιθέτως, ο Στρος Καν ήταν περισσότερο μια πολιτική οντότητα που παρέκαμπτε τους τύπους» αναφέρει στο Bloomberg ο Πίτερ Λούντλοου, ιστορικός με έδρα τις Βρυξέλλες. Και το δημοσίευμα συνεχίζει εξηγώντας: «Οι ηγέτες της Ευρώπης είχαν διαχειριστεί το θέμα με δεδομένο ότι ο Στρος Καν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τη δόση από το ΔΝΤ. Πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι ο Λίπσκι δεν μπορούσε να κατευθύνει το διοικητικό συμβούλιο με τον τρόπο που το έκανε ο Στρος Καν. Ακολούθησαν κι άλλοι λάθος υπολογισμοί. Ο Λίπσκι δεν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα εγκρίνει την επόμενη δόση. Αντιθέτως, είπε ότι για να δοθεί η δόση πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ένα νέο τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα είπε ότι τελικά δεν χρειάζεται να διασφαλιστεί το νέο πρόγραμμα». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πέμπτη δόση της Ελλάδας να ανακοινωθεί τελικά μόλις στις 2 Ιουλίου, δηλαδή μία ημέρα μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου να ελευθερώσει τον Στρος Καν.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα