Η διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού περιστατικού στην Κύπρο θα διαρκέσει πολύ. Τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή θα διαρκέσουν περισσότερο. Μια από τις πρώτες απαντήσεις που πρέπει να δώσουν οι αρμόδιες Αρχές είναι αν σ’ αυτή την υπόθεση άρκεσε η εγκληματική αμέλεια ή το μακελειό χρειάστηκε… υποβοήθηση. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να έχουμε υπ’ όψιν μας ορισμένες παραμέτρους που θολώνουν αρκετά το μακάβριο σκηνικό.
Νεκρανάσταση του Σχεδίου Ανάν
Λίγες ώρες πριν από τη φονική έκρηξη, στην εφημερίδα «Hurriyet» (δύο δημοσιογράφοι της ήταν… συνδιοργανωτές της κρίσης των Ιμίων) διαβάσαμε τις βασικές επιδιώξεις της Αγκυρας για το Κυπριακό, τις οποίες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Στόχος της κυβέρνησης που συντηρεί και υποθάλπει το τέρας του Αττίλα είναι να προωθηθεί, να συμφωνηθεί και να επισφραγιστεί με δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες μια νέα εκδοχή του Σχεδίου Ανάν. Ο ζηλωτής του νεο-οθωμανικού ισλαμικού δόγματος κ. Νταβούτογλου θέλει να έχει «κλειδώσει» μια συμφωνία για το Κυπριακό έως το τέλος του 2011 και στις αρχές του 2012 να επέλθει μια λύση, στα μέτρα της Τουρκίας. Η σπουδή σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις που αφορούν την αναβάθμιση του ενεργειακού status της Κύπρου. Επίσης συνδέεται με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Θα είναι άκρως οδυνηρή για την Αγκυρα η περίοδος της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. Γι’ αυτό επιδιώκει μια εσπευσμένη «λύση» του Κυπριακού και τη συνεπακόλουθη είσοδο ενεργούμενών της στο ενιαίο «κράτος». Αν πετύχει ο σχεδιασμός, εμμέσως πλην σαφώς θα «συμπροεδρεύει» στην Ε.Ε. μέσω του νέου μορφώματος, στο οποίο θα έχει αποφασιστικό λόγο. Τυχόν «εντάσεις» που ενδέχεται να προκύψουν στη μαρτυρική νήσο μπορεί να φανούν λίαν χρήσιμες για την «επικοινωνία», δηλαδή την προπαγάνδιση της ανάγκης εξεύρεσης μιας… λύσης, πάση θυσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, το Σάββατο στα Κατεχόμενα.
Ενεργειακός Λεβιάθαν
Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ενώνει τα συμφέροντα Τελ Αβίβ, Λευκωσίας και Αθήνας και είναι καρφί στο μάτι της Αγκυρας ονομάζεται Λεβιάθαν. Στο Βασιλικό, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αποφασίσει τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου Αξιοποίησης, Διανομής και Εξαγωγής του φυσικού θησαυρού. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι σαφής: «Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, το οποίο θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις εισαγωγής, αποθήκευσης στρατηγικών και λειτουργικών αποθεμάτων, διαχείρισης, διανομής και εξαγωγής πετρελαιοειδών, καθώς και εγκαταστάσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου».
Στο Βασιλικό βρίσκεται ο κομβικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, ο οποίος υπέστη τεράστιες ζημιές. Πραγματικό λαχείο για όλους όσοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πρόοδο των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λίβανος και «Μαβί Μαρμαρά»
Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Ισραήλ για την περσινή επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». Ελαβε ισόμετρη απάντηση από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιντόρ Λίμπερμαν. Η σχέση Τουρκίας – Ισραήλ βρίσκεται «στο κόκκινο», κυρίως λόγω του ενεργειακού ζητήματος. Ως πρόσχημα χρησιμοποιείται ο τουρκικός… ανθρωπισμός. Στο συγκρουσιακό σκηνικό προστίθεται και ο Λίβανος, που θέλει σεβαστή μερίδα από τον Λεβιάθαν και όρισε αυθαιρέτως τα χωρικά ύδατά του, με τρόπο που προκαλεί πολλά παράσιτα στην κυπροϊσραηλινή κοινοπραξία.
Τυχαίο;
Ακριβώς εννέα χρόνια πριν: 11η Ιουλίου 2002. 4.20 τα ξημερώματα. Ενα ελικόπτερο Βell-206 που ανήκει στην Εθνική Φρουρά πέφτει σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια. Νεκροί ο Α/ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Γεωργίου, ο σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Την ημέρα του φοβερού δυστυχήματος, που έγινε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αφαίρεσε από την Εθνική Φρουρά έναν από τους πιο χαρισματικούς αρχηγούς που είχε ποτέ… συνέπεσε να γίνει η έκρηξη στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά του.
Αν είχαν εκραγεί και τα άλλα 96 containers η καταστροφή θα ήταν απερίγραπτη
Καθαρό θαύμα έσωσε από ολοσχερή καταστροφή ολόκληρη τη νότια Κύπρο, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξερράγησαν «μόνο» μερικά από τα 98 συνολικά containers που πήραν φωτιά. Κατά την αρχική τουλάχιστον εκτίμηση του εκπροσώπου της κυπριακής αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις», κάτι που δεν έχει εισέτι επιβεβαιωθεί..
Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο είναι το ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νεκρός διοικητής Νικόλας Ιωαννίδης (απόφοιτος τάξεως 1981 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, βατραχάνθρωπος και πρώην διοικητής της επίλεκτης κυπριακής Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών), όταν ειδοποιήθηκε και μπήκε μέσα στη μονάδα στις 04.00 τα ξημερώματα και αντιλήφθηκε αμέσως την κρισιμότητα της κατάστασης, διέταξε την άμεση εκκένωση της βάσης από το σύνολο του προσωπικού της, παραμένοντας ωστόσο ο ίδιος επικεφαλής του ηρωικού τμήματος κατάσβεσης και των ηρωικών πυροσβεστών που έμειναν και έπεσαν (ή τραυματίστηκαν) στο καθήκον.
Σε πολύ κοντινή απόσταση φυλασσόταν και η πυροβολαρχία των παράκτιων βλημάτων ξηράς – επιφάνειας, τύπου ΜΜ-40 Exocet (Block II), γαλλικής κατασκευής, που μεταφέρονται πάνω σε οχήματα. Με την εμβέλεια των 45-50 ναυτικών μιλίων έκαστο, το μέγεθος της Κύπρου και τις αποστάσεις από τις έναντι αυτής τουρκικές ακτές αποτελεί ένα «στρατηγικής» σημασίας όπλο. Ολοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα γινόταν αν έσκαγαν και αυτά. Επίσης, στην ίδια αυτή βάση ήταν και η έδρα της επίλεκτης ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού της Κύπρου, που ευτυχώς χθες τα ξημερώματα έλειπε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία απολύτως πιθανότητα για την αιτία της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης και της δολιοφθοράς. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν από την Ελλάδα και στάλθηκαν με ειδική πτήση μεταφορικού αεροσκάφους C-27J της 354 MTM της Πολεμικής Αεροπορίας ειδικοί πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ της Ελληνικής Αστυνομίας, του Στρατού Ξηράς και της Π.Α., ειδικοί στα στρατιωτικά εκρηκτικά, καθώς και δύο αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, του τμήματος Διαλεύκανσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Η βάση αυτή, όπως και η αντίστοιχη αεροπορική «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, αποτέλεσε τις έμπρακτες αποδείξεις-κατάλοιπα του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου.
«Μαύρος» Ιούλιος για την Κύπρο
- 15/7/1974: Το άφρον πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
- 20/7/1974: Η τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο «Αττίλας 1»).
- 10/7/2001: Ο τότε διοικητής ΓΕΕΦ, στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το ελικόπτερό του κατέπεσε και συνετρίβη μαζί με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς (τον τότε διοικητή της Αεροπορίας, ταξίαρχο Στέλιο Δεμέναγα, τον υπασπιστή του αρχηγού, υποπλοίαρχο Νικόλα Γεωργίου και τους χειριστές του ελικοπτέρου, σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη και υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή).
- 11/7/2011: Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από σύσσωμο τον ελληνικό πολιτικό κόσμο
Την οδύνη τους για το τραγικό δυστύχημα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, που έπληξε χθες την Κύπρο, εξέφρασαν με επιστολές και δηλώσεις που απηύθυναν χθες προς τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, ο προέδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας, η κυβέρνηση, η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συλλυπητήρια επιστολή του, εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «εκ μέρους της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων προς τις οικογένειες των θυμάτων στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον ομόλογό του της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου. Με δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Στ. Λαμπρινίδης, Π. Μπεγλίτης και Χρ. Παπουτσής, αντίστοιχα, εξέφρασαν τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν.
Από πλευράς των πολιτικών κομμάτων, οι υπεύθυνοι του τομέα Αμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτές Μαργαρίτης Τζίμας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και Στέφανος Γκίκας (ο οποίος ήταν συμμαθητής του νεκρού διοικητή πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων της τάξης του 1981), όπως και ο τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκαν στον ηρωισμό των νεκρών εκφράζοντας «την οδύνη μας και τη συμπαράστασή μας για το απροσδόκητο αυτό τραγικό συμβάν που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο».
Η Κ.Ε. του ΚΚΕ απέστειλε στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ το συλλυπητήριο μήνυμα για το τραγικό δυστύχημα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι «πενθεί όλος ο Ελληνισμός, τόσο στην Κύπρο αλλά και όπου αλλού υπάρχουν Ελληνες. Πρέπει με εξαιρετική προσοχή να ανιχνευθούν τα βαθύτερα αίτια», ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Χριστόφια, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της για τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος. Τέλος, συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Καταγγελίες για ευθύνες που φτάνουν μέχρι τον Χριστόφια
Μείζον θέμα με απρόβλεπτες προς το παρόν πολιτικές προεκτάσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο το τραγικό δυστύχημα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτές της προέβησαν σε εντονότατες καταγγελίες για σημαντικές αδράνειες από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας το στίγμα των καταγγελιών του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι ευθύνες θα αναζητηθούν τις επόμενες ημέρες και δεν περιορίζονται στον υπουργό Αμυνας (Κώστα Παπακώστα) και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (αντιστράτηγο Π.Τσαλικίδη), αλλά φτάνουν μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο ίδιος είχε καταγγείλει προηγουμένως ότι τα containers βρίσκονταν στο ύπαιθρο και ότι «ενώ στο παρελθόν μάς προσφέρθηκε βοήθεια για να τα εξουδετερώσουμε τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη, απόφαση των οποίων είχαμε υλοποιήσει, όσο και των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Βρετανών να τα “φιλοξενήσουν” στις βάσεις στο νησί, εμείς την αρνηθήκαμε για να μη δυσαρεστήσουμε τη Συρία και το Ιράν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, με δηλώσεις του, παραδέχτηκε ευθαρσώς ότι ο ήρωας ναυτικός διοικητής Κύπρου πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης «προέβη σε επανειλημμένες παραστάσεις» σχετικά με την επικινδυνότητα των containers, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τις σχετικές καταγγελίες του γιου του ήρωα διοικητή.
Ακόμα, ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ., Γιώργος Γεωργίου, με δηλώσεις του, κατήγγειλε το γεγονός ότι οι ηρωικοί πυροσβέστες που έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος δεν είχαν ενημερωθεί ότι η πυρκαγιά ήταν δίπλα στα πυρομαχικά για να ενεργήσουν αναλόγως.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήρια της τουρκοκυπριακής κοινότητας του νησιού, καθώς και με τον πρώην ηγέτη της Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη του, και με τον «σύντροφό» του, γενικό γραμματέα του τουρκοκυπριακού κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιτζιάν.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Κομμάτια σίδερου, κομμένα κλαδιά και διαμελισμένα πτώματα παντού
Μαρτυρικός αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ο μήνας Ιούλιος για την Κύπρο, καθώς χθες γράφτηκε άλλη μία σελίδα στη ματωμένη Ιστορία της Μεγαλονήσου. Από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στις 5.30 τα ξημερώματα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι, λίγο έξω από τη Λεμεσό, με αρκετούς ανταποκριτές να κάνουν λόγο για τη «μεγαλύτερη και χειρότερη τραγωδία που πλήττει την Εθνική Φρουρά από το καλοκαίρι της τουρκικής εισβολής, το 1974».
Ελάχιστα λεπτά μετά την έκρηξη, ο χώρος μέσα κι έξω από τη ναυτική βάση θύμιζε -κυριολεκτικά- εμπόλεμη ζώνη. Τα διαμελισμένα πτώματα, οι δεκάδες τραυματίες, σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά καμένου που κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα, αλλά και τα σπασμένα γυαλιά, τα κομμάτια σίδερου και τα κλαδιά των δέντρων που ήταν διάσπαρτα στους γύρω δρόμους συνέθεταν το αποτρόπαιο παζλ της βιβλικής καταστροφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη προκλήθηκε από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα (γύρω στις 4.20 το πρωί) στην περιφέρεια της βάσης και στη συνέχεια εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν περί τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί. Η έκρηξη, δε, ήταν τόσο ισχυρή, που, σύμφωνα με πληροφορίες, σχημάτισε κρατήρα βάθους 20 μέτρων, ενώ κατά τις μαρτυρίες κατοίκων μετά τον εκκωφαντικό θόρυβο που ακούστηκε, «στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού!».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου του πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη -διοικητή της βάσης, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα θύματα-, εδώ και καιρό υπήρχαν πληροφορίες ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν αρχίσει να φουσκώνουν και ότι από πολύ νωρίς τα ξημερώματα είχαν ήδη αρχίσει μικρές εκρήξεις, που οδήγησαν τελικά στην τραγωδία. Την ίδια στιγμή, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα και ότι για τον λόγο αυτόν είχε ληφθεί η απόφαση να ραντίζονται! Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές, χθες το πρωί σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη, ακολούθησε η πυρκαγιά, κλήθηκε η Πυροσβεστική να την κατασβέσει και μιάμιση ώρα αργότερα έγινε η φονική έκρηξη που προκάλεσε το μακελειό.
Το σήμα που έλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την έκρηξη στη ναυτική βάση ακολούθησε το σήμα που μετέδωσε το τηλεφωνικό της κέντρο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού – τον μεγαλύτερο της Μεγαλονήσου. Τις ώρες που ακολούθησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν πραγματικά μάχη προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες στις παρακείμενες δεξαμενές μαζούτ που τροφοδοτούν με καύσιμα τον σταθμό.
Βλάβες λόγω της έκρηξης σημειώθηκαν και στον σταθμό ηλεκτροδότησης της Μονής, που συνδυαστικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν και στον αντίστοιχο του Βασιλικού είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση (η Λευκωσία έμεινε χωρίς ρεύμα) και επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτρισμού της Κύπρου.
Τεράστιες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν από την ανείπωτη καταστροφή στη ναυτική βάση και στο κοντινό χωριό Μαρί, ενώ ζημιές μικρότερης κλίμακας υπέστησαν ακόμη οι κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνι, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο.
Ατύχημα, προϊόν αβλεψίας; Δολιοφθορά; Οι έρευνες που θα γίνουν το προσεχές διάστημα θα αποκαλύψουν τα πραγματικά αίτια της καταστροφής στη ναυτική βάση της Κύπρου. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η καταστροφή -όχι άδικα- αποτελεί και σατανική σύμπτωση! Κι αυτό γιατί η βάση φέρει το όνομα «Ευάγγελος Φλωράκης», το όνομα δηλαδή του αείμνηστου αρχηγού της, Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν από δέκα χρόνια σαν προχθές, στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης.
Γιώργος Τραπεζιώτης
Παραίτηση του υπουργού Αμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς
Οπως συμβαίνει -σχεδόν πάντα- έπειτα από κάθε σοβαρό ατύχημα ή καταστροφή σαν κι αυτή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» της Κύπρου, ακολουθούν οι παραιτήσεις κυβερνητικών κι όχι μόνο στελεχών. Αργά χθες το μεσημέρι και μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε στην Κύπρο με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της Μεγαλονήσου Στέφανου Στεφάνου ανακοινώθηκε τόσο η παραίτηση του υπουργού Αμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, όσο και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη.
Ωστόσο, η αιτία της καταστροφής, τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας δηλαδή από τα οποία προκλήθηκε η έκρηξη στη ναυτική βάση, δεν αποτελούν νέο θέμα για τα κυπριακά -κι όχι μόνο- ΜΜΕ, αλλά μια ιστορία που οδηγεί πίσω, στο 2009. Ιστορία που θα εγείρει εκ νέου ερωτήματα σχετικά με το πώς βρέθηκαν εκεί τα εκρηκτικά και το αν και κατά πόσο έπρεπε να φυλαχθούν στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Πριν από δύο χρόνια, λοιπόν, και έπειτα από απαίτηση των ΗΠΑ, που επικαλέστηκαν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία, «Μόντσιεργκοσκ».
Το εν λόγω πλοίο μετέφερε φορτίο ιρανικά πυρομαχικά και είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ιράν, Μπαντάρ Αμπάς, με προορισμό τη Συρία.
Οι πληροφορίες που -συγκυριακά- είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες και προέρχονται από τα αρχεία του Wikileaks φέρουν τις ΗΠΑ να άσκησαν τότε αφόρητες πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει από τον καπετάνιο του πλοίου να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού, να δέσει και να τεθεί υπό καθεστώς περιορισμού. Κάτι που τελικά έγινε, με αποτέλεσμα το «Μόντσιεργκοσκ» να παραμείνει εκεί για αρκετά 24ωρα. Υστερα από νηοψίες και έρευνες πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου του 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», όπου φυλασσόταν μέχρι και χθες τα ξημερώματα.
Νεκορί οι δίδυμοι που ήρθαν από τη Βρετανία για τη θητεία τους
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν (18 σύμφωνα με το CNN) και πάνω από 60 τραυματίστηκαν (οι δύο πολύ σοβαρά) σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό του μακελειού που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στην Κύπρο.
Ανάμεσα στους νεκρούς -που είναι όλοι Κύπριοι, εκτός από 20χρονα δίδυμα αδέλφια που ζούσαν στη Βρετανία και επέστρεψαν στην Κύπρο για να υπηρετήσουν- συγκαταλέγονται πυροσβέστες, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, καθώς και ο διοικητής της βάσης, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.
Εν μέσω της τραγωδίας, συγκλονιστική ήταν χθες και η μαρτυρία του γιου, του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλα, που μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, κατήγγειλε πως τόσο ο πατέρας του όσο και άλλοι αξιωματικοί του Ναυτικού τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή έστω της απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση. Προειδοποιήσεις που όμως «έπεσαν στο κενό». Ταυτόχρονα ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι τελευταία επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί μόλις μία εβδομάδα πριν, και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα!
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», χθες το απόγευμα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μεταφέρθηκαν οι σοροί των τεσσάρων εκ των δώδεκα νεκρών, ενώ οι οικογένειές τους κλήθηκαν για την αναγνώριση των πτωμάτων. Τριήμερο πένθος για την τραγωδία κήρυξε χθες η κυπριακή κυβέρνηση.