Οι «θεοί» του γκλαμ

Ο Κλαρκ Γκέιμπλ αγκαλιάζει τρυφερά την Τζόαν Κρόφορντ, ο Μάρλον Μπράντο ακουμπά με γοητεία τον ώμο του σε ένα δοκάρι κοιτώντας ταυτόχρονα τον φωτογραφικό φακό με βλέμμα όλο λαγνεία και υποσχέσεις, ενώ η Μάρλεν Ντίτριχ ποζάρει υπερήφανη για το αψεγάδιαστο ενδυματολογικό της στυλ. Οι παραπάνω εικόνες, χαρακτηριστικές όψεις μιας εποχής όπου Χόλιγουντ και γκλάμουρ ήταν έννοιες συνώνυμες, απαθανατίστηκαν σε φωτογραφίες της περιόδου και παρουσιάζονται σε μια φιλόδοξη έκθεση στο Λονδίνο, που την περίοδο αυτή φιγουράρει στην ημερήσια θεματολογία του βρετανικού Τύπου.

Τίτλος αυτής της φιλόδοξης και πολυαναμενόμενης έκθεσης της National Portrait Gallery, «Glamour of the Gods: Hollywood Portraits», δηλαδή «Το γκλάμουρ των θεών: Χολιγουντιανά πορτρέτα», στην οποία περιλαμβάνονται 70 μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ ηθοποιών από τα αρχεία του διάσημου συλλέκτη Τζον Κόμπαλ.

Μάρλον Μπράντο, Μάρλεν Ντίτριχ, Τζειμς Ντιν, Τζόαν Κόλινς, Μέριλιν Μονρόε, Βίβιαν Λι, Λορέτα Γιάνγκ και άλλοι πολλοί κινηματογραφικοί αστέρες «παρελαύνουν» στις αίθουσες του βρετανικής πινακοθήκης και καταγράφουν μέσα από τις vintage φωτογραφικές λήψεις τους την πορεία της σαραντάχρονης χολιγουντιανής ιστορίας (1920-1960).

Οι στιλιζαρισμένες πόζες των ηθοποιών τραβήχτηκαν για λογαριασμό των κινηματογραφικών στούντιο και αποτελούσαν πόστερ ή, καλύτερα, τις… επαγγελματικές κάρτες των ηθοποιών, οι οποίες χρησίμευαν για να προμοτάρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ταινίες που επρόκειτο να παίξουν.

Η περίοδος στην οποία όλα τα πορτρέτα αναφέρονται είναι η χρυσή εποχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας, δηλαδή από το 1920 έως και το 1960. Τέσσερις δεκαετίες πλούσιας καλλιτεχνικής σοδειάς, όπου οι κινηματογραφικοί κολοσσοί είχαν τον τελευταίο λόγο. Ο λαμπερός τρόπος ζωής των ηθοποιών, οι επιλεγμένες εμφανίσεις τους στον Τύπο, ακόμη και ο τρόπος που κοιτούσαν τον φακό υπαγορεύονταν από τους ειδικούς των στούντιο. Εκείνοι γνώριζαν καλύτερα άλλωστε ότι τα είδωλα του Χόλιγουντ, για να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενα λατρείας χιλιάδων φανατικών θαυμαστών, όφειλαν να διατηρούν το μυστήριο και τη μαγεία που τόσο εξίταραν τον κόσμο. Γι’ αυτό και σε όλες τις φωτογραφίες της εποχής εκείνης οι ηθοποιοί «αποτυπώνονται» λαμπεροί και απόμακροι ταυτόχρονα.

Οι δημιουργοί των εξαίσιων αυτών ασπρόμαυρων -ως επί το πλείστον- εικόνων, γνωστοί φωτογράφοι της εποχής, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τα κινηματογραφικά στούντιο να απαθανατίσουν τους περιζήτητους της εποχής.

Οι σχέσεις των φωτογράφων αυτών με τους χολιγουντιανούς… θεούς ήταν κάτι παραπάνω από τυπικές. Η αιθέρια Γκρέτα Γκάρμπο δεν δεχόταν ποτέ να φωτογραφηθεί από κανέναν άλλον εκτός από τον συνεργάτη της, Κλάρενς Σινκλέρ Μπουλ, ενώ το ίδιο έκανε και η συνάδελφός της Τζόαν Κρόφορντ, η οποία είχε πάντα στο πλευρό της τον φωτογράφο Τζορτζ Χάρελ.

Η έκθεση «Glamour of the Gods: Hollywood Portaits» παρουσιάζεται στη National Portrait Gallery του Λονδίνου έως και τις 23 Οκτωβρίου 2011.

Το ίδρυμα με τα 1.000.000 σπάνια κλικ

Το πλέον αξιοσημείωτο στις φωτογραφίες που εκτίθενται; Οτι πολλές από αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά ενώπιον του κοινού, αφού αποτελούν περήφανη ιδιοκτησία του διάσημου συλλέκτη και συγγραφέα Τζον Κόμπαλ. Στα αρχεία του άλλωστε -πλέον τις φωτογραφίες διαχειρίζεται το ομώνυμο ίδρυμά του- υπάρχουν περισσότερες από 1.000.000 κινηματογραφικές εικόνες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν με επιμέλεια από τον ίδιο σε μια προσπάθεια να καταλάβει πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των φωτογράφων στη δημιουργία χολιγουντιανών προτύπων που άντεξαν στον χρόνο. Οχι μόνο άντεξαν, θα λέγαμε εμείς, αλλά πέρασαν και στη σφαίρα της αθανασίας.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα