Η κυβέρνηση… είδε τα τοκογλυφικά επιτόκια του γαλλικού σχεδίου (τώρα που απορρίπτεται)

Με καθυστέρηση εβδομάδων, η κυβέρνηση «διαπίστωσε» ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων συνδέεται με τοκογλυφικά επιτόκια άνω του 8% και δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Μέσω διαρροών από την κυβέρνηση υποστηρίζεται ότι «η γαλλική πρόταση είναι απαράδεκτη επειδή είναι τοκογλυφική». Πρόκειται όμως για «τζάμπα μαγκιές», αφού ήρθαν μετά τον ενταφιασμό του γαλλικού σχεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εμμονή της γερμανικής πλευράς για συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να ικανοποιηθεί (αν τελικά ικανοποιηθεί) με βάση άλλο μοντέλο. Η γαλλική πρόταση στην ουσία διέσωζε τις τράπεζες και «φόρτωνε» με υψηλά επιτόκια τη χώρα μας, χωρίς θετική συνέπεια στο ελληνικό χρέος.

Με βάση το γαλλικό σχέδιο, για κάθε 100 ευρώ ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα του 2014 οι τράπεζες θα αγόραζαν από την Ελλάδα νέα 30ετή ομόλογα αξίας 70 ευρώ. Τα 30ετή ομόλογα που θα αγόραζαν συνοδεύονταν από επιτόκιο 5,5% ετησίως, συν 2,5% ετησίως ως μπόνους που συνδέονταν με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή συνολική ετήσια επιβάρυνση τουλάχιστον 8% για τους Ελληνες.

Επίσης, η Ελλάδα θα αντάλλασσε 100 ευρώ παλαιού χρέους με 50 ευρώ νέων ομολόγων. Συνεπώς θα έπρεπε να βρει άλλα 50. Με δεδομένο ότι αδυνατεί να προσφύγει στις αγορές, τα υπόλοιπα 50 θα βρίσκονταν από τον μηχανισμό στήριξης, δηλαδή την τρόικα. Αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος για την Ελλάδα για κάθε 100 ευρώ (με δεδομένο το επιτόκιο των νέων ομολόγων και το αντίστοιχο της χρηματοδότησης από την τρόικα) θα κυμαινόταν σε 6,85-8,6 ευρώ (δηλαδή επιτόκιο μέχρι 8,6%). Το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης ομολόγων «φαίνεται ότι είχε σχεδιαστεί κυρίως για να επιτρέψει στις τράπεζες να μη γράψουν τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν» υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Θα φόρτωνε όμως την Ελλάδα με υπέρογκα επιτόκια που θα την οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα