Η Αννα πάει στο… σχολείο με τον ξένο κηδεμόνα της

Στις… διαταγές της τρόικας πλέον η δημόσια Παιδεία, με το νέο Μνημόνιο να επιβάλει μέτρα που οδηγούν σε πρωτοφανή συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχωνεύσεις σχολείων, περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΑΕΙ και ΤΕΙ, και μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές φέρνει, μεταξύ άλλων, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Παράλληλα, Ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης, αποτελούμενη από ξένους ακαδημαϊκούς, θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να «αυξηθούν η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος».

Αμέσως μετά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να ακολουθήσει, τυφλά και χωρίς να έχει λόγο, τις εντολές της Ομάδας, μετατρέποντας τες σε σχέδιο νόμου.

Ετσι, μετά τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, το Μνημόνιο προστάζει και δεύτερο γύρο «λουκέτων» στις σχολικές μονάδες, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η χρηματοδότηση που βγαίνει από τα ταμεία του υπουργείου Παιδείας. Κύμα συγχωνεύσεων, όμως, έρχεται και στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν γλιτώσει με μικρές απώλειες (κλείσιμο τμημάτων) από τις άγριες διαθέσεις της τρόικας. Ωστόσο, από εδώ και στο εξής δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού η Ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης βάζει στο στόχαστρο τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, απαιτώντας δραστική μείωση του συνολικού αριθμού τους.

Αλλά και όσα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ καταφέρουν να επιβιώσουν από την Ομάδα Δράσης, είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα μετά τις δραματικές περικοπές που θα υποστούν στη χρηματοδότησή τους. Ηδη, πάντως, ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας, το υπουργείο έκανε το πρώτο βήμα με τα νομοσχέδια για το Νέο Λύκειο και την Ανωτάτη Εκπαίδευση. Σε αυτά περιλαμβάνονται διατάξεις που προτρέπουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να απευθυνθούν σε ιδιώτες για δωρεές και χορηγίες με κάθε τίμημα, αρκεί να μπούνε χρήματα στα ταμεία τους.

Παράλληλα, στους όρους του Μνημονίου υπάρχουν και παρεμβάσεις όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Δίνει, για την ακρίβεια, σαφείς οδηγίες για μείωση των θέσεων στις εν λόγω σχολές, προκειμένου να περιοριστεί, από τη μια, το κόστος σίτισης, στέγασης και εκπαίδευσής τους. Από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Παιδείας θα συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται (και πάλι ύστερα από ρητές εντολές της τρόικας) περί περιορισμού των στρατιωτικών μονάδων και των υπηρετούντων σε αυτές.

Τις κινήσεις αυτές θα προτείνει/επιβάλει, αφού η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει άλλη επιλογή από το να τις υλοποιήσει η Ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στο Μνημόνιο, «η κυβέρνηση ετοιμάζει και αρχίζει να υλοποιεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση τις συστάσεις του προσχεδίου και του σχεδίου» που έχει δημοσιεύσει η Ομάδα.

Αρον άρον το νομοσχέδιο για την εξίσωση κολεγίων

Νομοσχέδιο για τα κολέγια με διαδικασίες-εξπρές φέρνει στη Βουλή εν μέσω καλοκαιριού η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στόχος είναι να απλοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες αναγνώρισης των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, ενώ θα καθίσταται σαφές ότι τα κολέγια χορηγούν τίτλους σπουδών αντίστοιχους με αυτούς των ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, θα παρέχονται και προνόμια στους σπουδαστές κολεγίων, αφού θα μπορούν να παίρνουν αναβολή από τον στρατό με τους ίδιους όρους που παίρνουν και οι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό και πριν από τον Σεπτέμβριο για δύο λόγους: Αφενός γιατί επιβάλλεται από το Μνημόνιο η τακτοποίηση του θέματος της αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων, και αφετέρου για να γλιτώσει το υπουργείο Παιδείας τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής και φοιτητικής κοινότητας.

Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου με πυρετώδεις ρυθμούς για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα η βασική κατεύθυνση είναι να καταργηθούν όλες οι διατάξεις στον υπάρχοντα νόμο-πλαίσιο που προκαλούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις αναγνωρίσεις πτυχίων κολεγίων και αλλοδαπών πανεπιστημίων. Την ευθύνη αναγνώρισης των τίτλων σπουδών θα αναλάβει κατ’ αποκλειστικότητα ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), ώστε απόφοιτοι που έχουν πτυχίο κολεγίου ή ξένου πανεπιστημίου να μπορούν να αποκτούν εύκολα και γρήγορα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που έχουν οι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων. Επίσης, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα επιτρέπει στα κολέγια να χορηγούν βεβαιώσεις στους σπουδαστές τους ώστε να παίρνουν αναβολή από τον στρατό με τους ίδιους ακριβώς όρους που παίρνουν και οι φοιτητές πανεπιστημιακών και τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα